Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2807)

17.6.2010

Muokattu ja viety tietokantaan 14.7.2011/THAkzo Nobel N.V. oli hakemuksella nro 950665 patenttia keksinnölle nimeltä Melanoomaan liittyvä antigeeninen polypeptidi, sen epitooppeja ja melanoomarokotteita. Hakemus oli siirretty yhtiölle IntroGene B.V., sittemmin Crucell Holland B.V., sekä lopulta hakijalle The Government of the United States of America. Kun välipäätöksessä tietyt patenttivaatimukset oli katsottu patenttilain 1 §:n vastaisiksi ja li…

15.6.2010

Kysymys valokuvien päälle tehtyjen maalausten ja tekstikatkelmien käyttämisestä teoksessa.Hakija oli pyytänyt lausuntoa siitä, saako hän skannata ja liittää siluettiteokseensa päälle maalattuja naistenlehtien valokuvia ja käyttää teoksessaan keskenään sekoitettuja lauseita ja sitaatteja eri naisten lehdistä.TN totesi, että valokuvateoksessa olevan siluetin voidaan poikkeuksellisesti katsoa ilmentävän tekijän omaperäistä luomistyötä, jolloin kuval…

15.6.2010

Kysymys tekijänoikeudesta internetsivustoihin.Hakija oli pyytänyt lausuntoa liittyen kahden osakeyhtiön tarjoamien palveluiden/sivustojen teokselle asetettavien vaatimusten täyttymiseen ja siihen olivatko palvelut/sivustot toisistaan kokonaan tai osittain poikkeavia itsenäisiä teoksia. Lausuntopyyntö koski myös kysymystä siitä olivatko teokset niin samanlaisia keskenään, että vain yhdellä asianosaisella voisi olla tekijänoikeus.TN katsoi, ettei k…

15.6.2010

Kysymys opiskelijan tekijänoikeudesta harjoitustyöhön sekä tekijänoikeudellisista kysymyksistä koskien yliopiston suunnittelemaa plagioinnintarkistusohjelman käyttöönottoa.Hakija oli pyytänyt lausuntoa mm. siitä, voidaanko tietyntyyppisten harjoitustöiden kohdalla katsoa teoskynnyksen ylittyvän aina vai tulisiko arvioinnin olla tapauskohtaista. Lisäksi kysymys oli siitä, oliko yliopistolla oikeus itsenäisesti pitää yllä arkistoa vai vaadittiinko…

15.6.2010

Kysymys tekijänoikeudesta Aalto-maljakkoon.Hakija oli pyytänyt lausuntoa siitä, oliko Aalto-maljakko tekijänoikeuslain nojalla suojattu teos ja käsittikö mahdollinen suoja myös maljakosta valmistetut toisinnot ja muunnelmat.TN katsoi maljakon muodon olevan seurausta tekijän luovasta panoksesta ja siten TekijäL 1 §:ssä tarkoitettu teos. Oikeudenhaltijalla oli yksinomainen oikeus määrätä teoksestaan muuttamattomana tai muutetussa muodossa TekijäL 2…

14.6.2010

Tiivistelmä 3.12.2010 / MLMAsiassa on kysymys siitä, kuka on tavaramerkkirekisteröintien 59577 ja 72395 ja verkkotunnuksen six.fi oikea omistaja. Jutun osapuolina asiassa olivat Six Group Oy (SG) ja Osakeyhtiö Six (Oy S), jotka toisiaan vastaan nostamissaan kanteissa ovat molemmat katsoneet olevansa mainittujen tavaramerkkien ja verkkotunnuksen oikea omistaja. Oy S on lisäksi vaatinut (kanne II) SG:n toiminimen kumoamista, koska sitä ei ole käyte…

10.6.2010

Tiivistelmä 7.6.2010 / IALNovartikselle oli myönnetty analogiamenetelmäpatentti nro 107921 ja lisäsuojatodistus nro 200 sen verenpainelääkkeen vaikuttavalle aineelle, valsartaanille. Yhtiö myi ja markkinoi Suomessa valsartaania sisältäviä valmisteitaan DIOVAN ja DIOVAN COMP. Actavis oli saanut myyntiluvan valsartaania vaikuttavana aineena sisältävälle lääkevalmisteelleen VALSARTAN ACTAVIS 25.8.2008. Se oli 4.6.2009 luvannut antaa Novartikselle et…

9.6.2010

Tiivistelmä 18.1.2011 / MHHMS oli julkaissut DeCSS-, qrpff.pl- ja edftt.c-nimiset tietokoneohjelmat ”organisoitu keskustelu” -nimisellä internetsivulla sekä ylläpitämällään www.parazite.org -sivustolla. Ohjelmilla oli mahdollista kiertää kopiosuojattujen DVD-levyjen CSS-suojaus. Samassa yhteydessä hän oli julkaissut tiedonannon, jossa hän oli kehottanut jokaista levittämään teknisen suojauksen kierto-ohjelmia. Molemmat rikokset olivat tapahtuneet…

9.6.2010

Tiivistelmä 29.3.2011 / MA Akai Universal Industries Ltd:n tavaramerkki AKAI oli rekisteröity (2003) numerolla 228741 seuraaville tavaroille: Luokka 7 Koneet ja työstökoneet; moottorit (paitsi maa-ajoneuvoihin); kytkimet ja voimansiirtolaitteet, muut kuin käsikäyttöiset; munanhautomakoneet. Luokka 11 Valaistus-, lämmitys-, höyrynkehitys-, keitto-, jäähdytys-, kuivatus-, ilmastointi-, vesijohto- ja saniteettilaitteet. Luokka 15 Soittimet. Patentti…

7.6.2010

Muokattu ja viety tietokantaan 14.7.2011/THCoatex S.A. oli tehnyt 30.6.1993 patenttihakemuksen 933006 keksinnölle nimeltä ”Osittain tai täydellisesti vesiliukoinen, silloittunut tai silloittumaton akryylisekapolymeeri sekä sen käyttö”. Patentti- ja rekisterihallitus oli antanut 18.12.2000 ja 16.3.2006 välipäätökset, joiden mukaan hakemuksessa esitetyt polymeerit eivät olennaisesti eronneet estejulkaisussa FI 65788 esitetyistä. Kyseinen suomalaine…

Share: