EUT:2013:C-466/12

Instanssin nimiEUT
DiaarinumeroC-466/12
Ratkaisun päivämäärä13.2.2013
Tuomion numeroC-466/12
Laki, lainkohtaDirektiivi 2001/29/EY, 3 artiklan 1 kohta
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Nils Svensson
Osapuolet, vastaaja(t)Retriever Sverige AB

Sisältö:

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Svea hovrätt (Ruotsi)

Tiivistelmä 19.9.2014/TV

Lehtimiesten laatimia lehtiartikkeleita oli julkaistu sekä Göteborgs-Posten nimisessä sanomalehdessä että Göteborgs-Postenin internetsivustolla. Retriever Sverige tarjoaa ylläpitämällään internetsivustolla klikattavia internetlinkkejä (hyperlinkit) muilla internetsivustoilla julkaistuihin artikkeleihin. Retriever Sverige oli tehnyt hyperlinkkejä omalta internetsivustoltaan Götebors-Postenin internetsivustolla julkaistuihin artikkeleihin. Kysymyksessä olevat artikkelit olivat olleet vapaasti saatavilla Göteborgs-Postenin sivustolla.

Kun Retriever Sverigen asiakas klikkasi hyperlinkkiä, sivusto siirsi tämän automaattisesti toiselle sivustolle. Asianomaiset olivat erimieltä siitä, oliko siirto asiakkaalle ilmeinen vai ei. Lehtimiesten mukaan Retriever Sverige rikkoi heidän tekijänoikeuksiaan siirtämällä asiakkaan Göteborgs-Postenin internetsivustolle ilman, että siirto oli asiakkaalle ilmeinen ennen klikkausta. Retriever Sverigen mukaan asiakkaalle oli sitä vastoin selvää, että hänet siirretään toiselle sivustolle hänen klikatessaan yhtä näistä linkeistä.

Lehtimiehet nostivat asiassa kanteen Retriever Sverigeä vastaan korvauksen saamiseksi sillä perusteella, että Retriever Sverige hyödyntää ilman heidän lupaansa heidän artikkeleitaan saattamalla ne asiakkaidensa saataviin. Retriever Sverige puolustautui toteamalla, ettei yleisölle muilla internetsivustoilla välitettyihin teoksiin johtavien internetlinkkien luetteloiden toimittaminen merkitse toimea, joka voisi vaikuttaa tekijänoikeuteen.

Ennakkoratkaisukysymykset

Svean hovioikeus tiedusteli ensisijaisesti onko tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa annetun direktiivin 3 artiklan 1 kohtaa tulkittava siten, että säännöksessä tarkoitetun kaltaisena yleisölle välittämisenä on pidettävä sellaisten hyperlinkkien tarjoamista internetsivustolla, jotka johtavat toisella internetsivustolla käytettävissä oleviin suojattuihin teoksiin, kun otetaan huomioon se, että kyseessä olevat teokset ovat vapaasti saatavilla tuolta toiselta sivustolta.

EUT:n ratkaisu

Esitetyssä ennakkoratkaisukysymyksessä oleellisinta on onko linkittäminen sellainen teko, joka muodostaa teoksen välittämisen yleisölle direktiivin tarkoittamalla tavalla. Jos linkittäminen muodostaa tällaisen teon, siihen on saatava lupa tekijänoikeuden haltijalta, koska voimassaolevan EU-oikeuden mukaan tekijänoikeuden haltijan on annettava lupa kaikkeen teoksen välittämiseen yleisölle.

EUT huomioi, että linkittäminen oli teoksen välittämistä, joka tehtiin yleisölle. Teosta ei tässä tapauksessa välitetty uudelle yleisölle, koska artikkelit olivat jo olleet vapaasti saatavissa Göteborgs-Postenin internetsivustolta. Täten Retriever Sverigen asiakkaat kuuluivat yleisöön, joka saattoi saada kyseiset teokset suoraan lehden internetsivustolta, jonne ne oli välitetty alun perin, ilman Retriever Sverigen toimenpiteitä.

Retriever Sverigen ylläpitämän internetsivuston käyttäjiä oli siis alun perinkin pidettävä Göteborgs-Postenin välittämien artikkelien potentiaalisina vastaanottajina ja heidän on katsottava kuuluvan yleisöön, jonka tekijänoikeuden haltijat ovat ottaneet huomioon antaessaan lehdelle luvan artikkelien välittämiseen. Retriever Sverige ei ollut rikkonut lehtimiesten tekijänoikeutta laittaessaan hyperlinkkejä omalle sivustolleen. EUT:n mukaan päätelmää ei voida kyseenalaistaa, vaikka internetin käyttäjälle tulisi vaikutelma, että teos näytetään siltä sivustolta käsin, jossa kyseinen linkki on, vaikka teos todellisuudessa on peräisin toiselta internetsivustolta.

EUT kuitenkin painotti, että tilanteessa, jossa linkki välittäisi internetin käyttäjälle teoksen, jonka välittämistä yleisölle on rajoitettu, luvaton linkittäminen rikkoisi tekijänoikeuden haltijan oikeuksia. Tässä tapauksessahan linkin klikkaaja ei kuuluisi yleisöön, jolle tekijänoikeuden haltija olisi antanut luvan välittää teos.

Lopuksi EUT totesi, että jäsenvaltio ei voi antaa tekijänoikeuden haltijoille kattavampaa suojaa säätämällä, että yleisölle välittämisen käsite kattaa useampia toimia kuin ne, joita direktiivissä tarkoitetaan. Tästä seuraisi sellaisia erovaisuuksia jäsenmaiden lainsäädännössä, joiden poistamiseen direktiivi erityisesti pyrkii.

EUT ratkaisi asian ilman julkisasiamiehen ratkaisuehdotusta.

Asiasanathyvitys, journalismi, tekijänoikeus, www-sivut
Huomautukset

Viitattu oikeuskäytäntö: ITV Broadcasting ym. C-607/11; Football Association Premier League ym. C-403/08 ja C-429/08; SGAE C-306/05; Organismos Sillogikis Diacheirisis Dimiourgon Theatrikon kai Optikoakoustikon Ergon C-136/09; Luksan C-277/10

Share: