EYT: 78/70

Instanssin nimiEYT
Diaarinumero78/70
Ratkaisun päivämäärä8.6.1971
Tuomion numero78/70
Laki, lainkohtaETY:n perustamissopimus, 5 artiklan 2 kohta, 85 artiklan 1 kohta ja 86 artikla
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Deutsche Grammophon Gesellschaft mbH
Osapuolet, vastaaja(t)Metro-SB-Großmärkte GmbH & Co KG

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Hanseatisches Oberlandesgericht Hamburg (Saksa)

Tiivistelmä/TV

Ennakkoratkaisupyyntö koski ETY:n perustamissopimuksen 5 artiklan 2 kohdan, 85 artiklan 1 kohdan ja 86 artiklan tulkintaa.

Deutsche Grammophon Gesellschaft mbH (DG) valmistaa ja markkinoi äänitteitä yksinoikeuteen perustuvien sopimusten perusteella. Saksan liittotasavallassa äänitteet toimitettiin hyväksytyille jälleenmyyjille, jotka olivat tehneet sopimuksen DG:n kanssa hyväksyen sen, että monien äänitteiden jälleenmyyntihinta oli määrätty ennalta. Sopimus koskee sekä DG:n toimittamia äänitteitä että samoja muista jäsenvaltioista tuotuja äänitteitä, eikä äänitteitä saa tuoda muista jäsenvaltioista ilman DG:n lupaa.

DG oli tehnyt sopimuksen äänitteiden myynnistä ranskalaisen Polydor Paris -yhtiön (PP), kanssa, jonka se omisti käytännössä kokonaan. Jossain tapauksissa DG toimitti PP:lle Saksan liittotasavaltaan myyntiin tarkoitettuja äänitteitä myyntiin Ranskan alueelle. Asiassa vastaajana oleva yhtiö Metro toimii Saksan liittotasavallan alueella. Se hankki, ranskalaisen jälleenmyyjän kautta DG:n valmistamia äänitteitä myyntiin. Metro ei ollut suostunut tekemään sopimusta äänitteiden jälleenmyynnistä DG:n kanssa eikä se noudattanut DG:n vaatimaa jälleenmyyntihintaa, vaan myi äänitteitä edullisemmalla hinnalla Saksan liittotasavallan alueella. DG nosti kanteen Metroa vastaan, jotta Metro ei voisi myydä tai muutoin levittää DG:n yksinoikeuteen kuuluvia äänitteitä.

Ennakkoratkaisukysymykset

1. Voiko kansallisessa lainsäädännössä äänitteiden valmistajalle tunnustettu yksinoikeus estää, yhteisön sääntöä rikkomatta, sellaisten tuotteiden myymisen jäsenvaltion alueella, joiden myynnin valmistaja on hyväksynyt toisen jäsenvaltion alueella?

2. Onko yksinoikeuden väärinkäyttöä se, että yksinoikeuden haltijan määräämä myyntihinta on kansallisella alueella korkeampi kuin toisesta jäsenvaltiosta lähtöisin olevan, maahantuodun tuotteen hinta?

EYT:n ratkaisu

EYT muistutti, että perustamissopimuksen 5 artiklassa asetetaan jäsenvaltioille yleinen velvollisuus pidättäytyä kaikista toimista, jotka vaarantavat sopimuksen tavoitteiden saavuttamisen. Näihin toimiin kuuluu myös 85 artiklan 1 kohdassa mainitut erilaiset yritysten väliset järjestelyt, jotka ovat omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja joiden tarkoituksena on estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua yhteismarkkinoilla tai joista seuraa, että kilpailu estyy, rajoittuu tai vääristyy yhteismarkkinoilla. Jos asiassa kuvatun kaltaisella yksinoikeuden käyttämisellä pyritään estämään toisessa jäsenvaltiossa lainmukaisesti markkinoille saatettujen tuotteiden tuonti, voi kysymys olla perustamissopimuksessa kielletystä toiminnasta.

Perustamissopimuksessa on kuitenkin hyväksytty, että tietyissä tapauksissa toimet, joilla rajoitetaan jäsenvaltioiden välistä kauppaa, voivat olla hyväksyttäviä. Tekijänoikeus ja sen lähioikeuden suojeleminen voi olla hyväksyttävä peruste rajoittaa jäsenvaltioiden välistä kauppaa. Tällöin perusteena tulee kuitenkin olla aineettoman omaisuuden ydinsisältöön liittyvien oikeuksien suojeleminen. Tekijänoikeuteen tai sen lähioikeuteen ei voida vedota, jos oikeudenhaltija tai joku hänen suostumuksellaan on toisessa jäsenvaltiossa saattanut tuotteen markkinoille, koska tästä seuraisi kansallisten markkinoiden eristäminen.

Näin ollen EYT totesi, että äänitteiden valmistaja ei voi käyttää yksinoikeuttaan kieltääkseen toisessa jäsenvaltiossa hänen suostumuksellaan myynnissä olevien tavaroiden myynnin toisessa jäsenvaltiossa.

Toisen kysymyksen osalta EYT huomautti, että äänitteiden valmistajalla, joka oli kansallisen lainsäädännön perusteella jälleenmyyntiä koskevan yksinoikeuden haltija, ei ole kiellettyä määräävää asemaa pelkästään yksinoikeuden perusteella. Jos valmistaja voi kuitenkin estää tehokkaan kilpailun huomioon otettavien markkinoiden merkittävällä osalla, hän syyllistyy määräävän aseman väärinkäyttöön. Pelkkä määrähinnan ja toisesta jäsenvaltiosta jälleentuodun tuotteen hinnan välinen ero ei välttämättä riitä osoittamaan määräävän aseman väärinkäyttöä, mutta se voi olla ratkaiseva osoitus kyseisestä väärinkäytöstä.

Tuomioistuimen kokoonpano: presidentti R. Lecourt, jaostojen puheenjohtajat A. M. Donner ja A. Trabucchi, tuomarit R. Monaco (esittelevä tuomari), J. Mertens de Wilmars, P. Pescatore ja H. Kutscher

Julkisasiamies: K. Roemer

Asiasanatlevittäminen, yksinoikeudet, äänitteet

Share: