HO 5.9.1979 nro 230

Instanssin nimiHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroV 1978/1087
Ratkaisun päivämäärä5.9.1979
Tuomion numero230
Laki, lainkohtaLaki oikeudesta työntekijän tekemiin keksintöihin 9 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Tekniikan tohtori H
Osapuolet, vastaaja(t)Oy Decon Ab

H oli ollut töissä Deconilla, ja osallistunut siellä eräiden keksintöjen kehittelyyn. Decon ja H olivat tehneet sopimuksen kyseisten keksintöjen jäämisestä Deconille. Yhtiö sitoutui sopimuksessa hakemaan keksinnöille patenttia, ja kun se olisi myönnetty, olisi H saanut tietyn suuruisen rojaltimaksun keksinnön myyntituloista.

Decon ei ollut kuitenkaan ryhtynyt tehokkaisiin toimiin täyttääkseen sopimukselliset velvollisuutensa. Yhtä keksintöä koskeva patenttihakemus oli esimerkiksi jätetty kokonaan sillensä, ja toisten patenttihakemusten vireille panemisessa oli tapahtunut Deconin syyksi luettavaa viivästystä.

H väitti, että kyseinen menettely Deconin taholta tarkoitti, että olennaiset olosuhteet olivat muuttuneet lain 9 §:n mukaisesti, ja tuomioistuin voisi velvoittaa Deconin maksamaan korvauksia H:lle.

HO kuitenkin katsoi, ettei H ollut näyttänyt, että viivästyksestä tai Deconin toimimattomuudesta patenttihakemusten vireillepanossa ollut seurannut vahinkoa H:lle. Tämän vuoksi HO vapautti Deconin korvausvelvollisuudestaan.

SR

Alempi oikeusaste

Helsingin raastuvanoikeus 7.11.1978 471

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen
Asiasanattyösuhde, työsuhdekeksinnöt