HO 14.1.1981 nro 895

Instanssin nimiHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero1979/255
Ratkaisun päivämäärä14.1.1981
Tuomion numero895
Laki, lainkohtaTavaramerkkilaki
Tavaramerkin nimiForm
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Marttinen OyNeljä Ässää Oy

Tiivistelmä 31.5.2010 / smh

Marttinen Oy:lle oli 1978 rekisteröity tavaramerkki FORM luokassa 30 (mm. makeiset). Yhtiö ei ollut aloittanut tuotteiden valmistusta tai markkinointia ko. merkillä. Neljä Ässää Oy (ent. Formia Style Oy) oli valmistanut purukumia nimellä Formia, joka oli johdettu yhtiön toiminimestä. Yhtiö oli lopettanut toimintansa 1978. Marttinen Oy oli vaatinut kihlakunnanoikeudessa, että Neljä Ässää Oy velvoitettaisiin lopettamaan luokan 30 tuotteiden valmistus, markkinoiminen ja myyminen Formia-nimellä ja että tuotteet välittömästi takavarikoitaisiin ja hävitettäisiin.

Kihlakunnanoikeus oli katsonut jäänen näyttämättä, että vastaajalla olisi enää sellaista varastoa tai laitosta, johon takavarikko voitaisiin kohdistaa, tai että kantajalle olisi aiheutunut nimen käytöstä vahinkoa. Näin varsinkin, kun kantaja itse ei ollut ryhtynyt tavaramerkillä tuotantotoimenpiteisiin, ja kun vastaajan toiminta oli tapahtunut pääosin ennen Form-merkin rekisteröimispäätöstä. Samaan tavaraluokkaan kuuluvia merkkejä oli pidettävä toisiinsa sekoitettavina.

Näillä perusteilla kihlakunnanoikeus oli kieltänyt vastaajaa käyttämästä tavaramerkkiä luokan 30 tuotteissa.

Marttinen valitti hovioikeuteen ja toisti vaatimuksensa. Neljä Ässää vaati kanteen hylkäämistä.
Hovioikeus katsoi, että Formia ei ollut ennen Marttinen Oy:n Form-tavaramerkin rekisteröintihakemusta ollut luokassa 30 niin vakiintunut, että se voisi vaikuttaa Marttinen Oy:n tavaramerkkioikeuteen.

Näillä perusteilla HO pysytti kihlakunnanoikeuden päätöksen.

Alempi oikeusaste

Tuusulan kihlakunnanoikeus 26.1.1979, päätösnro 173

Ratkaisun lainvoimaisuusEi tiedossa
Asiasanatsekoitettavuus, tavaramerkkiloukkaus, turvaamistoimet
Huomautukset

Hovioikeudenneuvos Tarma jätti eriävän lausunnon. Hän olisi hylännyt kanteen.