HO 3.2.2009 nro 211

Instanssin nimiHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroS08/994
Ratkaisun päivämäärä3.2.2009
Tuomion numero211
Laki, lainkohtatoiminimilaki 1 §, 3 §, 5 §, 6 §, 10 §, 19 § ja 23 §, tekijänoikeuslaki 1 §, 2 §, 25 §, 51 § ja 57 §, kaupparekisterilaki 22-23 § ja 26 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Suomen Staridea Oy
Osapuolet, vastaaja(t)Kiuruveden Sanomalehti Oy

Tiivistelmä 5.1.2011 / MHH

Suomen Staridea Oy (Staridea) ja Kiuruveden Sanomalehti Oy (KS) olivat julkaisseet 31.1.2007 asti ”Kaupunkilehti Hyvät Uutiset” -nimistä ilmaisjakelulehteä. Staridea oli 17.9.2003 rekisteröinyt aputoiminimen Kaupunkilehti Hyvät Uutiset. Varkauden Uutisverkko Oy (Uutisverkko) ja KS olivat 27.9.2002 tehneet sopimuksen, jonka mukaan Uutisverkko luovutti lehden julkaisuoikeudet 1.9.2002 lähtien toistaiseksi KS:n haltuun. Uutisverkko oli asetettu konkurssiin, joka oli rauennut varojen puutteessa. Staridean ja KS:n yhteistyö konkurssin jälkeen perustui suulliseen sopimukseen.

Staridea esitti kanteessaan käräjäoikeudelle, että KS oli 14.2.2007 alkaen käyttänyt sen aputoiminimeä ilman lupaa. KS oli yhteistyön päätyttyä ryhtynyt julkaisemaan samalla aputoiminimellä ja samalla alueella viikottaista ilmaisjakelulehteä. Staridea oli ryhtynyt julkaisemaan samalla alueella ”Keski-Savon Hyvät Uutiset” -nimistä lehteä.

Staridea vaati kanteessaan KäO:a kieltämään KS:ä käyttämästä julkaisu- ja liiketoiminnassaan aputoiminimeä, oikeudenkäyntikulujensa korvaamista, 50 000 euron hyvitystä sekä 2 800 euron korvausta jokaiselta lehden numerolta, jonka KS oli julkaissut ja oikeudenkäynnin aikana julkaisi. Staridean mukaan KHU:n julkaisuoikeuksien hallintaoikeus oli siirretty KS:lle toistaiseksi eikä niiden omistusoikeus ollut siirtynyt KS:lle ennen Uutisverkon konkurssia.

KS katsoi saaneensa sopimuksella pysyvät julkaisuoikeudet ilmaisjakelulehteen ja aputoiminimeen. Vastakanteessaan KS vaati KäO:a kumoamaan aputoiminimen rekisteröimisen ja vahvistamaan KHU:n julkaisuoikeuden ja ulkoasun tekijänoikeuden kuuluvan KS:lle. KS vaati KäO:a vahvistamaan, että julkaisuoikeuksien siirtosopimus sitoi Starideaa ja että Staridea oli loukannut KS:n oikeuksia julkaisemalla Keski-Savon Hyvät Uutiset -nimistä lehteä. KS vaati, että Staridea velvoitettaisiin lopettamaan oikeuksien loukkaaminen ja korvaamaan sopimusrikkomuksen perusteella 50 000 euroa viivästyskorkoineen.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Staridean kanteen sekä hyväksyi kokonaisuudessaan KS:n kanteen.

Staridea valitti ratkaisusta hovioikeuteen ja vaati käräjäoikeuden tuomion kumoamista, vahingonkorvauksia samoin perustein kuin KäO:ssa sekä vapauttamistaan korvausvelvollisuudesta KS:ä kohtaan. KS vaati vastauksessaan Staridean valituksen hylkäämistä.

HO:n mukaan lehden julkaisuoikeudet eivät olleet siirtyneet KS:lle 27.9.2002 solmitulla sopimuksella. Staridean kaupparekisteriotteeseen oli 17.9.2003 tehty rekisterimerkintä, jonka johdosta aputoiminimi oli tullut yleiseen tietoisuuteen. HO:n mukaan KS:n väitteellä, ettei se tiennyt rekisteröinnistä, ei ollut merkitystä. KS oli loukannut rekisteröityä aputoiminimeä ainakin tuottamuksellisesti.

HO kumosi käräjäoikeuden tuomion ja poisti KäO:n lausunnon Staridean aputoiminimen rekisteröinnin kumoamisesta. HO vapautti Staridean kaikesta korvausvelvollisuudesta ja kielsi 5 000 euron sakon uhalla KS:ä käyttämästä liiketoiminnassaan aputoiminimeä, mutta hylkäsi Staridean vahingonkorvausvaatimuksen. HO velvoitti TNimiL 23 §:n nojalla KS:n maksamaan Staridealle hyvityksenä 5 000 euroa sekä korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Alempi oikeusaste

Helsingin käräjäoikeus, 1. os., 26.2.2008, diaarinro 07/6575, tuomio 5832

Ylempi oikeusaste

Ei valituslupaa KKO:sta, 23.11.2009

Ratkaisun lainvoimaisuusKyllä
Asiasanatoikeuksien siirtyminen, sopimukset, tekijänoikeusloukkaus, toiminimen loukkaus
Huomautukset

Myös tekijänoikeus