KHO 27.6.2007 nro 1744

Instanssin nimiKHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero1527/03/06
Ratkaisun päivämäärä27.6.2007
Tuomion numero1744
Laki, lainkohtaTML 2.3 §, 6 §, 14.1 § 6 ja 9 kohta, 21 §
Tavaramerkin nimiruno-olympialaiset
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)K.S.
Osapuolet, vastaaja(t)Patentti- ja rekisterihallitus

Tiivistelmä 8.8.2008 / TT

S oli rekisteröinyt tavaramerkin ”runo-olympialaiset” koskemaan kaikkia tavaroita ja palveluita luokissa 16, 35, 36 ja 41. Suomen Olympiayhdistys Ry ja Comite International Olympique olivat tehneet rekisteröintiä koskevan väitteen. Patentti- ja rekisterihallitus oli katsonut, että ”runo-olympialaiset”-merkki oli ollut sekoitettavissa aiemmin rekisteröityihin tavaramerkkeihin OLYMPIC, OLYMPIC GAMES ja OLYMPIA. Niinpä PRH kumosi rekisteröinnin.

S oli valittanut PRH:n valituslautakuntaan.

Valituslautakunta oli hyväksynyt PRH:n perustelut. Eri mieltä olleen jäsenen mukaan merkkiä olisi tullut tarkastella kokonaisuutena eikä ainoastaan jälkimmäisen sanan perusteella. Näin merkki ei voinut viitata samaan kaupalliseen alkuperään kuin estemerkit. Lisäksi vastaavalla tavalla muodostettuja tapahtumien nimiä oli yleisesti käytössä Suomessa.

Valituslautakunta oli hylännyt valituksen äänestyksen jälkeen.

S valitti edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hän viittasi valituslautakunnan ratkaisuun, joka ei ollut ollut yksimielinen, ja painotti olympia sanan yleistä käyttöä. Hän kiisti merkin sekoitettavuuden Antiikin olympialaisiin, joita estemerkit edustivat. ”Runo-olympialaiset” oli täysin oma käsitteensä, joka ei kilpaile olympialaisten kanssa.

Väitteentekijät olivat antaneet lausunnon, jonka mukaan ”runo-olympialaiset”-merkki käyttäisi hyväkseen estemerkkien saaavuttamaa mainetta ja olisi haitaksi estemerkkien erottamiskyvylle.

KHO totesi, että estemerkit kattoivat samat tavara- ja palveluluokat kuin väitteenalainen merkki. Tavaramerkkien sekoitettavuutta arvioidaan niiden tarkoittamien tavara- ja palveluluetteloiden pohjalta. S:n tarkoituksena oli ollut järjestää runokilpailuja olympia-aatteen periaatteita soveltaen. Näillä perusteilla merkit olivat sekoitettavissa toisiinsa.

KHO hylkäsi valituksen.

Alempi oikeusaste

PRH:n valituslautakunnan päätös 27.3.2006, valitusnro 2003/T/163
PRH:n päätös 10.7.2003

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen
Asiasanatsekoitettavuus

Share: