KHO:2012:2801

Instanssin nimiKHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero0591/3/11
Ratkaisun päivämäärä15.10.2012
Tuomion numero2801
Laki, lainkohtaTavaramerkkiL 14§ 1 momentti 6 ja 9 kohta, 6 § 1 momentti ja 56 b § 2 momentti
Tavaramerkin nimiCobra
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Cobra Electronics Corporation (Yhdysvallat)

PRH oli hyväksynyt 28.4.2008 Cobra Electronics Corporationin kansainvälisen rekisteröinnin nro 913716 Cobra (kuvio) osittain koskemaan Suomessa tavaroita luokassa 9. PRH oli katsonut, että rekisteröinti ei koske Suomea eräiden luokan 9 tavaroiden osalta.

PRH:n perusteluiden mukaan rekisteröinti oli sekoitettavissa eräiden luokan 9 tavaroiden osalta tavaramerkkiin nro 201753 COBRA, yhteisötavaramerkkiin nro 4327896 COBRA BY DEVILBISS sekä tavaramerkkiin nro 2724698 COBRA CONNEX, joiden tavarat luokassa 9 olivat samankaltaisia kyseisen merkin tavaroihin nähden. Kansainvälinen rekisteröinti ja estemerkki COBRA muodostuvat kumpikin tyylitellyssä kirjoitusasussa olevasta sanasta COBRA sekä kobraa esittävästä kuvioelementistä. Vaikka merkkien tekstin tyylittely ja kobran kuvion ulkoasu erosivat visuaalisesti toisistaan, olivat merkit kokonaisuutena tarkastellen sekoitettavissa toisiinsa ottaen huomioon erityisesti merkkien foneettisen ja merkityssisällöllisen identtisyyden. Estemerkin COBRA BY DEVILBISS loppuosa BY DEVILBISS vastaa rakenteeltaan markkinoilla yleisesti käytössä olevaa tapaa ilmoittaa tavaran valmistaja, suunnittelija, keksijä tai vastaavanlainen taho. PRH:n mukaan tavaroiden kohderyhmä mieltää estemerkin alkuosan COBRA estemerkillä markkinoitavien tavaroiden tuotenimeksi. Estemerkin COBRA CONNEX sisältämä osa connex on englanninkielinen vanhahtava sana, joka on synonyymi englanninkieliselle fraasille ”to connect”. Huomioiden sanan merkityssisällön, on merkin osa CONNEX kyseessä olevien luokan 9 tavaroiden kohdalla erottamiskyvyltään heikko. PRH katsoi estemerkin hallitseva osaksi sanan COBRA. Lisäksi PRH totesi kaikkien estemerkkien kohdalla, että kyseisten merkkien kohderyhmä saattaa olettaa kyseessä olevan merkin ja estemerkkien olevan peräisin samasta yrityksestä tai taloudellisessa etuyhteydessä olevista yrityksistä.

PRH:n mukaan yhtiö katsoi virastoon toimittamassaan vastineessa omaavansa estemerkkeihin nähden aiemman oikeuden sanaan COBRA ja kansainvälisen rekisteröinnin kuvioelementtiin viitaten rekisteröinteihinsä nro 114696 (sana), nro 121587 COBRA (sana) ja nro 231563 COBRA MICROTALK (kuvio). PRH:n mukaan kyseiset rekisteröinnit eivät kuitenkaan kattaneet päätöksessä eriteltyjä tavaroita, joiden osalta kansainvälisen rekisteröinnin oli katsottava olevan sekoitettavissa estemerkkeihin. PRH totesi, että rekisteröinneistä ei voitu todeta aiempia oikeuksia koskien näitä tavaroita eikä niillä siten ollut vaikutusta tavaroiden osalta suoritettavaan rekisteröinnin esteiden arviointiin.

Myös PRH:n valituslautakunta hylkäsi valituksen ja pysytti PRH:n päätöksen perusteluineen.

Yhtiö vaati valituksessaan, että KHO kumoaa asiassa aikaisemmin annetut päätökset ja palauttaa asian PRH:lle kansainvälisen tavaramerkin nro 913716 COBRA hyväksymistä varten. Yhtiön mukaan tavaramerkki eroaa niin visuaalisesti kuin foneettisestikin aikaisemmista tavaramerkeistä COBRA BY DEVIL ja COBRA CONNEX. Lisäksi yhtiön mukaan se oli osoittanut, että sillä on Suomessa rekisteröidyn tavaramerkkinsä nro 114696 COBRA myötä yksinoikeus tavaramerkkiin COBRA, jonka suoja tarkoittaa samoja tai samankaltaisia tuotteita kuin sen kansainväliselle tavaramerkille esteeksi asetetut tavaramerkit COBRA, COBRA BY DEVILBISS ja COBRA CONNEX.

Yhtiö kuitenkin ilmoitti vastaselityksessään rajaavansa vaatimuksensa kansainvälisen tavaramerkin hyväksymisestä niin, että suoja-alasta poistettiin ne yksittäiset tuotteet, joihin PRH:n hallitus oli perustanut huomautuksensa sekoitettavuudesta estemerkkiin COPRA BY DEVILBISS, ja näin ollen huomautuksesta luovuttiin. Estemerkkien COBRA ja COBRA CONNEX haltijat antoivat suostumuksensa rajatun tavaramerkkiluettelon mukaiseen rekisteröintiin.

Koska rekisteröinnille ei ollut enää tavaramerkkilain mukaista estettä, KHO kumosi PRH:n ja PRH:n valituslautakunnan päätökset ja palautti asian PRH:lle kansainvälisen tavaramerkkirekisteröinnin hyväksymiseksi Suomessa.

KHO hylkäsi valituksen ja pysytti PRH:n valituslautakunnan päätöksen. (SL)

Asiasanatrekisteröinti, sekoitettavuus

Share: