KO 11/17229

Instanssin nimiKO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroH 11/11163
Ratkaisun päivämäärä9.5.2011
Tuomion numero17229
Laki, lainkohtatekijänoikeuslaki 60 c §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry/NCB ja Musiikkituottajat - IFPI Finland ry
Osapuolet, vastaaja(t)X; muu asiaan osallinen: Elisa Oyj

Helsingin käräjäoikeuden asiassa oli kyse tekijänoikeuslain 60 c §:n mukaisesta keskeyttämismääräyksestä.

Hakijat Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry/NCB ja Musiikkituottajat IFPI Finland ry edustamiensa äänitetuottajien puolesta vaativat asiaan osallisen Elisa Oyj:n antamaan yksilöidyn liittymätiedon. Teleliittymästä oli havaittu yleisön saataville saatetun vertaisverkossa teoksia, joiden tekijänoikeudet kuuluivat hakijoille. Hakijat myös vaativat Elisa Oyj:tä keskeyttämään tekijänoikeutta loukkaavan aineiston saattaminen yleisön saataviin väliaikaisena keskeyttämismääräyksenä. Loukkauksen kohteena oli 30.1.2011 kaikkiaan 15 762 musiikkiteosta.

Käräjäoikeus oli määrännyt ratkaisullaan 31.3.2011 Elisa Oyj:n selvittämään ja luovuttamaan teleliittymän haltijan yhteystiedot. Käräjäoikeus totesi hakijoiden todisteiden osoittavan riittävällä todennäköisyydellä vastaajan teleliittymästä saatetun yleisön saataviin musiikkiteoksia ilman tekijöiden suostumusta. Oikeuksien loukkaus oli ollut siinä määrin laajamittaista, että Elisa Oyj oli määrättävä vastaajaa kuulematta keskeyttämään luvattoman aineiston jakelu kyseisestä teleliittymästä välittömästi.

Käräjäoikeus määräsi Elisa Oyj:n sakon uhalla keskeyttämään tekijänoikeutta loukkaavan aineiston saattaminen yleisön saataviin vastaajan teleliittymästä, vaikka se merkitsisi asiakassopimuksen mukaisen internet-yhteyden katkaisemista. Hakijoiden oli asetettava ulosottokaaren 8 luvun 2 §:ssä tarkoitettu hakijavakuus. Päätökseen ei saa hakea erikseen muutosta.

(SP)

Ratkaisun lainvoimaisuusEi tiedossa
Asiasanatkeskeyttämismääräys, tekijänoikeus, tekijänoikeusloukkaus

Share: