KO 26.10.2011 nro 11/41552

Instanssin nimiKO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroH 11/20937
Ratkaisun päivämäärä26.10.2011
Tuomion numero11/41552
Laki, lainkohtatekijänoikeuslaki 60 c §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Musiikintuottajat IFPI Finland ry
Osapuolet, vastaaja(t)Elisa Oyj

Tiivistelmä 19.6.2012/HKM

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry ja sen edustamat äänitetuottajat (myöhemmin hakijat) olivat vaatineet, että käräjäoikeus määrää sakon uhalla välittäjänä toimivan Elisa Oyj:n (Elisa) estämään asiakkailtaan pääsyn The Pirate Bay (Pirate Bay) tiedostonjakopalveluun. Hakijat olivat myös pyytäneet keskeyttämismääräyksen antamista väliaikaisena väitettyjä loukkaajia kuulematta. Pirate Bay:n kautta oli saatettu yleisön saataviin merkittävä määrä äänitteitä, joiden tekijänoikeuslain 45 §:n ja 46 §:n mukaiset oikeudet kuuluivat hakijoille.

Hakijat olivat katsoneet, että Pirate Bay:n toimiessa ulkomailla välittäjänä toimiva teleyritys oli ainoa taho, joka käytännössä pystyy estämään tekijänoikeusloukkauksen. Palvelun käyttäjistä noin 35 prosenttia oli Elisan asiakkaita, joten loukkaavan aineiston saataville saattaminen vähentyisi huomattavasti jo estämällä Elisan asiakkailta pääsy palveluun. Hakijat olivat myös katsoneet, ettei palvelun estämistä voitu pitää ylläpitäjien, teleyrityksen tai teleyrityksen asiakkaiden kannalta kohtuuttomana. Elisalla teleoperaattorina oli mahdollisuus estää asiakkaidensa pääsy palveluun kohtuullisin kustannuksin ja tämä oli mahdollista toteuttaa myös melko yksinkertaisin teknisin toimenpitein.

Arvioitaessa sitä, täyttyikö keskeyttämismääräykselle asetettu edellytys tekijänoikeutta loukkaavan aineiston saattamisesta yleisön saataville käräjäoikeus viittasi Svean hovioikeuden tuomioon 26.11.2010 Mål nr B 4041-09, jossa palvelun ylläpitäjä oli tuomittu avunannosta tekijänoikeusrikokseen. Tuomion perusteluissa oli todettu, että palvelua käytettiin lähes ainoastaan tekijänoikeudella suojatun aineiston jakamiseen, sen ollessa myös palvelun käyttäjien pääasiallinen tarkoitus. Käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa ollut ilmennyt seikkoja, joiden perusteella palvelun toiminta-ajatuksen olisi voitu katsoa muuttuneen. Palvelun estämistä ei siten voitu pitää ylläpitäjien kannalta kohtuuttomana. Käräjäoikeus ei pitänyt estoa myöskään Elisan asiakkaiden kannalta kohtuuttomana, sillä tiedostojen lataaminen teki käyttäjistä myös niiden levittäjiä ja Elisa oli sopimusehdoissaan jo varautunut mahdollisuuteen joutua estämään asiakkaidensa pääsy viranomaisten ilmoittamille internet -sivuille.

Käräjäoikeus katsoi, että palvelun tarjoajalle annettavan yleisluontoisen keskeyttämismääräyksen sijaan tulisi pyrkiä keinoiltaan yksilöityyn määräykseen ja huomiota tulisi kiinnittää erityisesti siihen, mitä vaikutuksia erilaisilla ratkaisuilla olisi. Käräjäoikeus ei katsonut olevan uskottavaa, että mainitut estotoimenpiteet aiheuttaisivat Elisa Oyj:lle kohtuuttomia kustannuksia tai muille tahoille määräyksen estävää kohtuutonta haittaa.

Käräjäoikeus antoi Elisalle tekijänoikeuslain 60 c §:ssä tarkoitetun väliaikaisen keskeyttämismääräyksen ja velvoitti Elisan sakon uhalla estämään hakijoiden tekijänoikeutta loukkaavan materiaalin saattamisen yleisön saataviin. Elisan oli poistettava The Pirate Bay:n käyttämät domain-nimet palvelimeltaan, sekä estettävä liikenne kyseisen palvelun käyttämiin IP-numeroihin.

Asiasanatkappaleen valmistaminen, levittäminen, lähioikeudet, piratismi, tekijänoikeusloukkaus, vertaisverkot

Share: