MAO:425/16

Instanssin nimiMAO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero2016/120
Ratkaisun päivämäärä7.7.2016
Tuomion numero425
Laki, lainkohtaTekijänoikeusL 60 a § ja 63 §, Bernin yleissopimus taiteellisten ja kirjallisten teosten suojaamisesta (SopS 79/1986)
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Crystalis Entertainment UG (haftungsbeschränkt)
Osapuolet, vastaaja(t)Elisa Oyj

Crystalis Entertainment UG (jäljempänä hakija) pyysi MAO:tta velvoittamaan Elisa Oyj:n antamaan sille yhteystiedot Elisa Oyj:lle kuuluvista tietyistä teleliittymistä sillä perusteella, että hakemuksen liitteessä yksilöidyistä internetliittymistä on saatettu luvatta yleisön saataviin BitTorrent-vertaisverkossa sellaisia teoksia, joihin hakijalla on yksinomainen levitysoikeus BitTorrent-vertaisverkoissa Suomessa. Kyseessä olevat televisiosarjat on tuottanut yhdysvaltalainen Starz Entertainment, LLC, jonka kanssa tekemiensä lisenssisopimusten nojalla hakijalla on yksinoikeus teosten levittämiseen vertaisverkoissa Suomessa. Lisäksi hakijalla on oikeus ja velvollisuus puuttua teosten luvattomaan välittämiseen sanotussa jakelukanavassa Suomessa. Se pyysi MAO:tta myös täsmentämään, että tietojensaantioikeus koskee kaikkea Elisa Oyj:llä olevaa tietoa koskien liittymän käyttäjää, tilaajaa ja laskutusyhteyshenkilöä.

BitTorrent-vertaisverkon toiminta perustuu siihen, että tietystä teoksesta kiinnostuneet käyttäjät kiinnittyvät omalla ohjelmistollaan sellaiseen käyttäjään, joka jakaa luvattomasti kyseistä teosta. Kiinnittymisen ryhmittymää kutsutaan parveksi. Ohjelma lataa teoksen toisilta käyttäjiltä ja luo siitä kopion käyttäjän tietokoneelle. Samanaikaisesti jo ladatut teoksen osat saatetaan yleisön saataviin. Hakija on hakemuksensa liitteessä esittänyt eri IP-osoitteiden yhdistämien parvien käyttäjämäärät sen vuorokauden ajalta, jolloin mainituista IP-osoitteista on jaettu teosta. Jokaisen jakajan kohdalla kokonaisyleisö tarkasteluvuorokauden aikana on ollut vähintään satoja käyttäjiä.

Elisa Oyj ei vastustanut hakemusta.

Yhdysvallat ja Suomi ovat liittyneet Bernin yleissopimukseen taiteellisten ja kirjallisten teosten suojaamisesta. Sen 5 artiklassa säädetään kansallisen kohtelun periaatteesta, jonka mukaisesti muista sopimusvaltioista peräisin oleville teoksille on myönnettävä vastaava suoja kuin omien kansalaisten teoksille. Siten yhdysvaltalaiset elokuvateokset saavat Suomessa tekijänoikeuslain mukaista suojaa. Hakija on osoittanut asiavaltuutensa olemassaolon toimittamalla MAO:lle lisenssisopimuksen ja sen täydennykset. MAO totesi hakijalla olevan asiavaltuus ja oikeus esittää tekijänoikeuslakiin perustuvia vaatimuksia.

TekijänoikeusL 60 a §:n nojalla tuomioistuin voi salassapitosäännösten estämättä määrätä välittäjänä toimivan palvelun tarjoajan antamaan tekijälle tai hänen edustajalleen yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta saatetaan tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Merkittävyyskynnyksen ylittymistä arvioitaessa on otettava huomioon tietojen luovuttamisen vaikutukset tekijänoikeuksien suojaan ja teleliittymän haltijan yksityisyyden suojaan. Merkittävyyskynnyksen ylittymistä tulisi lähtökohtaisesti arvioida teleliittymäkohtaisesti. MAO kuitenkin katsoi, että luvattoman teosten jakelun kokonaismäärä on myös otettava huomioon, sillä kyseistä teknologiaa käytettäessä yksittäisen jakelijan kannalta on sattumanvaraista, mihin parveen liittyy eniten käyttäjiä (minkä IP-osoitteen kautta teosta ladataan eniten). MAO katsoi eri parviin liittyneiden käyttäjien yhteismäärän osoittavan, että teoksilla on ollut huomattavaa kysyntää.

MAO:n mukaan teosten jakamista hakemuksessa yksilöityjen internetyhteyksien kautta voidaan pitää siinä määrin merkittävänä, että Elisa Oy voidaan määrätä selvittämään ja antamaan hakijalle hakemuksessa yksilöityjä teleliittymiä koskevat yhteystiedot. MAO totesi, että teoksen jakelijana voi lähtökohtaisesti olla teleliittymän tilaaja tai käyttäjä, mutta teleliittymän laskutusyhteyshenkilö on viestintään nähden ulkopuolinen. Tietojen luovutusvelvollisuus ulottuu teleliittymän tilaajaan ja käyttäjään, mutta ei laskutusyhteyshenkilöön. MAO täsmensi, että hakija saa käyttää sille luovutettavia yhteystietoja vain esittääkseen tekijänoikeuslakiin perustuvia vaatimuksia Suomessa lisenssisopimukseen perustuvan oikeutensa nojalla.

(SY)

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen
Asiasanattekijänoikeus, vertaisverkot

Share: