TN 2018:9

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä20.11.2018
Tuomion numero9
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 1 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)L

Hakija L oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, nauttiiko hänen laatimansa opinnäytetyö tekijänoikeussuojaa.

Tekijänoikeuslain 1 §:n mukaan sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Kirjallisen tai taiteellisen tuotteen on tekijänoikeussuojaa saadakseen ylitettävä ns. teoskynnys, eli sen on oltava itsenäinen ja omaperäinen tekijänsä henkisen luomistyön tulos.

Opinnäytetyö oli englanninkielinen, 22-sivuinen kirjallinen työ aiheesta ”Paradox of Escalation – bidding-fee auctions”. Opinnäytetyö kertoi englanniksi aiheestaan asiatekstein täydennettynä kuvilla, kaavioilla ja taulukoilla. Opinnäytetyö sisälsi pääjaksojen ohella tiivistelmän, lähdeluettelon sekä liitteet. Tekijä oli tekijänoikeusneuvoston mukaan tehnyt itsenäisiä valintoja kirjoittaen mainitun tekstin täydentävine lisätietoineen. Sanojen valitsemisen, yhdistämisen ja järjestämisen kautta oli tekijänoikeusneuvoston mukaan syntynyt omaperäinen ja itsenäinen kokonaisuus. Tekijänoikeusneuvoston mukaan opinnäytetyötä oli pidettävä tekijänoikeuslain 1 §:n mukaisena teoksena.

(AH)

Asiasanattekijänoikeus, teostaso
Huomautukset

Lausunto luettavissa täällä.

Share: