TN 2019:8

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä16.4.2019
Tuomion numero8
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 1 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Y

Hakija Y pyysi tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, saako diagnoosikirjaus tekijänoikeudellista suojaa. Hakija kertoi, että se on ottamassa käyttöön uutta yhtenäistä diagnoosikoodistoa, jossa eläinlääkäri tutkii potilaan ja tutkimuslöydösten perusteella tulee johtopäätöksen, että potilaalla on maitorauhaskasvain ja kirjaa potilaan hoitotietoihin diagnoosin: ”16685 – Adenocarcinoma – mammary”.

TekijäL 1 §:n 1 momentin mukaan sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Tekijänoikeusneuvosto totesu, että saadakseen tekijänoikeudellista suojaa kirjallisena teoksena yksittäisten sanojen ja lyhyiden ilmaisujen tulee täyttää omaperäisyyden ja itsenäisyyden vaatimukset.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että diagnoosikirjaus koostuu eläinlääkärin havaintojensa ja asiantuntemuksensa perusteella tekemästä, diagnoosin sisältävästä sanaparista sekä diagnoosikoodiston mukaisesta numerokoodista. Tekijänoikeusneuvoston mukaan eläinlääkärillä ei tältä osin ole vapautta tehdä luovia valintoja, eikä siitä käy ilmi tekijän vapaat ja luovat valinnat kirjausta tehtäessä niin, että diagnoosikirjaus ylittäisi riittävän itsenäisenä ja omaperäisenä teoskynnyksen. Tekijänoikeusneuvosto katsoi, että kyseinen diagnoosikirjaus ei saa tekijänoikeussuojaa.

(AH)

Asiasanattekijänoikeus, teostaso
Huomautukset

Lausunto luettavissa täältä.