TN 2020:3

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä21.4.2020
Tuomion numero3
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 14 §, 22 §, 25 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Hakija K

Asiassa oli kyse kuvan ja tekstin käytöstä yliopiston pääsykoemateriaalissa. Hakija K esitti lausuntopyynnössään viisi kysymystä tekijänoikeusneuvostolle.

Hakija kysyi ensiksi sitä, voidaanko tekijänoikeuden alaista materiaalia kuten tekstiä, kuvaa tai valokuvaa käyttää osana yliopiston painettuja ja koetilanteessa julkaistuja pääsykoemateriaaleja siten, että pääsykokeeseen osallistuja tulkitsisi tai analysoisi omin sanoin koemateriaalin osana julkaistuja tekstejä tai kuvia. Hakija kysyi toiseksi, onko tällaisessa tilanteessa kyse tekstin tai kuvan siteeraamisesta, kun osallistuja tulkitsee tai analysoi yllä mainittuja materiaaleja.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että tekijänoikeuslain 14 §:n 3 momentin rajoitussäännös mahdollistaa ylioppilastutkintoon kuuluvaan tai muuhun vastaavaan kokeeseen teoksen osien, tai jos teos ei ole laaja, koko julkistetun teoksen ottamisen. Oikeuskirjallisuudessa vastaavanlaisina tutkintoina on pidetty kieli- ja ammatillisia tutkintoja, mutta tulkintaa ei ole laajennettu kattamaan esimerkiksi pääsykokeita, vaan ainoastaan tutkintoja, joiden tehtävät laatii virallisesti asetettu toimikunta samoin kuin ylioppilastutkinnossa. Rajoitussäännöksen laajentamiselle nimenomaisesti tarkoitetun, rajoitetun sovellusalansa ulkopuolelle ei tekijänoikeusneuvoston mukaan ole edellytyksiä.

Siteeraussäännösten tekijänoikeusneuvosto totesi, että tekijänoikeuslain 22 §:n mukaan julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Yliopistojen pääsykoekysymyksissä siteerausoikeuden edellytykset eivät yleensä täyty. Vaikka opiskelija voi vastauksessaan siteerata teoksia, yliopisto ei yleensä voi oman toimintansa osalta vedota mainittuihin rajoitussäännöksiin.

Hakija kysyi kolmanneksi, muuttuuko toiminnan luonne, jos tekstiä ja kuvaa käytetään osana yliopiston tenttimateriaalia. Tekijänoikeusneuvosto totesi, ettei tilanne rajoitussäännösten soveltumisen osalta muutu ratkaisevasti, vaikka kysymyksessä olisi tenttimateriaali.

Neljänneksi hakija kysyi, voidaanko pääsykokeessa jo käytettyjä tekstejä ja kuvia julkaista pääsykokeen jälkeen internetissä. Tekijänoikeusneuvosto vastasi, että yliopiston tulee voida nojata soveltuvaan oikeudelliseen perusteeseen, mikäli pääsykokeisiin sisältyvää tekstiä tai kuvaa julkaistaan internetissä. Kun edellä käsitellyt rajoitussäännökset eivät sovellu tilanteeseen, tällainen oikeudellinen peruste voi olla esimerkiksi tekijänoikeuden haltijan suostumus.

Viimeiseksi hakija kysyi, voiko toiminnan tehdä oikeutetuksi yliopiston opetuskäyttöä koskeva lisenssilupa eli voidaanko opiskelijavalinta tulkita osaksi yliopiston opetusta. Tekijänoikeusneuvosto lausui, että teosten käyttöoikeuden yksityiskohtainen sisältö riippuu viime kädessä lisenssin tulkinnasta, joka ei kuulu tekijänoikeusneuvoston toimivaltaan.

Lausuntoon jätettiin eriävä mielipide.

(AH)

Asiasanatlisenssit, sitaatit, tekijänoikeuden rajoitus, tekijänoikeus
Huomautukset

Lausunto on luettavissa täältä.

Share: