TN 2020:4

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä21.4.2020
Tuomion numero4
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain (404/61) 9 §, 14 § 1 momentti, 13 §, 14 § 3 momentti ja 25 d §:n 4 momentti, julkisuuslain (621/1999) 4 §:n 1 momentin 8 kohta, lain ylioppilastutkintolautakunnasta (502/2019) 1 § ja 2 §, ylioppilastutkinnosta annetun valtioneuvoston asetuksen (612/2019) 5 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)K ry
Osapuolet, vastaaja(t)Ylioppilastutkintolautakunta, Y Oy

Asiassa oli kyse ylioppilastutkintokokeiden ja niihin liitettyjen teosten käyttö muussa yhteydessä kuin koetilaisuudessa.

Hakija K ry kysyi ensiksi, vaatiiko ylioppilastutkintokokeen ja siihen liitettyjen teosten tai osien toisintaminen ja välittäminen muussa kuin koetilaisuudessa tekijänoikeuden haltijan luvan. Toiseksi hakija kysyi, onko ylioppilastutkintokoe tekijänoikeuslain 9 §:ssä tarkoitettu viranomaisen päätös tai lausuma, joihin ei ole tekijänoikeutta. Jos on, onko ylioppilastutkintokokeiden toisintaminen ja välittäminen Y:n abitreenit- tai vastaavassa palvelussa sellaista käyttöä, jota tarkoitetaan tekijänoikeuslain 25 d §:ssä?

Vastineen asiassa antoi ylioppilastutkintolautakunta sekä Y Oy, joka katsoi, että ylioppilastutkintokokeet ovat tekijänoikeudesta vapaita viranomaisen päätöksiä ja kokeisiin sisältyvät teokset on tekijän suostumuksella julkaistu ja laillisesti otettu osaksi viranomaisen koeasiakirjoja, minkä vuoksi Y:llä on oikeus julkaista kokeet Abitreenit-verkkopalvelussaan. Y:n mukaan koetehtävien käyttö Abitreeneissä tukee julkisuusintressiä ja toteuttaa sananvapautta ja on Y:n journalistisen perustehtävän mukaista.

Tekijänoikeusneuvosto lausui ensiksi ylioppilastutkintokoekysymysten oikeudellisesta luonteesta. Tekijänoikeuslain 9 §:n mukaan tekijänoikeutta ei ole viranomaisen tai muun julkisen toimielimen päätöksiin ja lausumiin. Oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden mukaan se, mitä viranomaisella ja julkisella toimielimellä tarkoitetaan, ratkaistaan hallinto-oikeudellisten periaatteiden mukaan. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että ylioppilastutkintolautakuntaa on julkisuuslain ja lain ylioppilastutkintolautakunnasta nimenomaisen säännöksen perusteella pidettävä tiettyä tehtävää itsenäisesti hoitamaan asetettuna lautakuntana ja siten tekijänoikeuslain 9 §:n tarkoittamalla tavalla viranomaisena.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että koetehtäviä laatiessaan ylioppilastutkintolautakunta toimeenpanee ja käytännössä toteuttaa sille määrättyä lakimääräistä tehtävää. Tekijänoikeusneuvosto katsoi, että ylioppilastutkintolautakunta kokeet laatiessaan käyttää sille lain ja asetuksen perusteella annettua julkista valtaa. Tekijänoikeusneuvoston mukaan ylioppilastutkintokokeita on pidettävä lakimääräisen tehtävän perusteella tiettyä tehtävää itsenäisesti hoitamaan asetetun viranomaisen kirjallisena lausumana tekijänoikeuslain 9 §:n tarkoittamalla tavalla. Ylioppilastutkintokoekysymyksiin ei siten ole tekijänoikeutta. Tämä ei kuitenkaan koske itsenäisiä teoksia tai niiden teossuojaa saavia osia, jotka sisältyvät kokeisiin.

Seuraavaksi tekijänoikeusneuvosto lausui ylioppilastutkintokokeiden ja niihin liitettyjen teoksien toisintamisesta koetilaisuuden ulkopuolella. Tekijänoikeuslain 25 d §:n 4 momentti sisältää rajoituksen, jonka mukaan lain 9 §:n 2 momentissa tarkoitettuja, asiakirjoihin sisältyviä itsenäisiä ja teossuojaa saavia teoksia saa toisintaa viranomaisen asiakirjan yhteydessä sekä käyttää asiakirjasta erillään siihen hallinnolliseen tai muuhun tarkoitukseen, johon asiakirja liittyy. Lainkohtaa koskevassa hallituksen esityksessä todettiin, että asiakirjasta saa esimerkiksi valmistaa sellaisen kappaleen, johon mainittu itsenäinen teos sisältyy. Teoksen saa myös saattaa yleisön saataviin asiakirjan osana. Tekijänoikeusneuvosto totesi, kun tekijänoikeudesta vapaasta asiakirjasta tai sen osasta kuten ylioppilastutkintokoekysymyksestä valmistetaan kappale, saa siihen liitetystä itsenäisestä teoksesta tai sen osasta samassa yhteydessä valmistaa kappaleen ja saattaa teoksen yleisön saataviin tekijänoikeuslain 25 d §:n 4 momentin mukaisen rajoitussäännöksen nojalla.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että niiltä osin kuin kyse on itse ylioppilastutkintokoekysymyksistä sekä niihin liitettyjen teosten tai osien käytöstä yhdessä koekysymysten kanssa, Y voi käyttää tekijänoikeudesta vapaata ylioppilastutkintokoekysymystä ja siihen liitettyä teosta kysymyksen yhteydessä. Tämä oikeus koskee myös Abitreenit- tai muuta vastaavaa palvelua. Ylioppilastutkintokoekysymykseen liitetyn teoksen käyttö kokonaan kysymyksestä erillään ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole oikeutettua tekijänoikeuslain 25 d §:n nojalla.

Hakija kysyi lopuksi, voidaanko ylioppilastutkintokokeen ja siihen liitettyjen teosten kappaleiden valmistaminen ja välittäminen verkossa lisensioida tekijänoikeuslain 14 § 1 momentin mukaisella sopimuslisenssivaikutuksella.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että ylioppilastutkintokokeeseen liitettyjen teosten kappaleiden valmistaminen ja välittäminen verkossa ylioppilastutkintokokeesta erillään ja muissa kuin tekijänoikeuslain 25 d §:n 4 momentin mukaisessa tapauksessa voi olla mahdollista niin sanotun valokopioinnin sopimuslisenssin nojalla. Oikeuden yksityiskohtainen sisältö riippuu viime kädessä lisenssin sisällöstä.

Lausunto oli äänestysratkaisu. Lausuntoon jätettiin lisäksi eriävä mielipide.

(AH)

Asiasanatsopimuslisenssi, tekijänoikeuden rajoitus, tekijänoikeus, välittäminen, yleisön saataviin saattaminen
Huomautukset

Lausunto on luettavissa täältä.

Share: