TN 2020:5

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä19.5.2020
Tuomion numero5
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 1 §, 49 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)K ja E

Hakijat K ja E olivat pyytäneet tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa internetin asuntovälityssivustojen tekijän- tai lähioikeudellisesta suojasta. Heillä oli tarkoituksena perustaa virtuaalinen palvelu/mobiilisovellus, joka hyödyntää internetin asuntovälityssivustoilla olevaa asuntomarkkinadataa. Palvelu listaisi käyttäjille sijoitusasuntoja ja vuokra-asuntoja hyödyntäen omaa tietokantaa, joka kerää aktiivisesti dataa eri asuntovälityssivustoilta.

Hakijat kysyivät ensiksi, nauttivatko internetin asuntovälityssivustot tietokantasuojaa tai muuta tekijänoikeudellista suojaa. Toiseksi hakijat kysyivät, että jos näin on, voidaanko edellä mainitun palvelukonseptin katsoa rikkovan tietokannan tai muuta tekijänoikeudellista suojaa.

Tekijänoikeusneuvosto lausui ensiksi tekijänoikeuslain 1 §:n mukaisesta teossuojasta. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että internetsivut esimerkiksi sisältönsä ja sommittelun ilmentämänä kokonaisuutena voivat saada tekijänoikeuslain mukaista suojaa yltäessään teostasoon. Myös internetsivuston tietokanta voi saada tekijänoikeussuojaa, jos tietokanta muodostaa aineiston valinnan tai järjestämisen perusteella tekijän omaperäisen henkisen luomuksen. Tältä osin suojan kohteena on tietokannan rakenne. Hakijat olivat kertoneet, että heidän suunnittelemaansa tietokantaan ei kerätä kaikkia sivustojen tietoja eikä siten ilmeisesti myöskään esimerkiksi tietojen valintatapaa tai järjestelyä kopioida. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että pelkkä tietojen kerääminen ei lähtökohtaisesti loukkaa teoksen tekijänoikeuslain mukaista teossuojaa.

Seuraavaksi tekijänoikeusneuvosto käsitteli luettelo-, tietokanta- ja mahdollisten yksittäisten elementtien suojaa. Vastauksena ensimmäiseen kysymykseen tekijänoikeusneuvosto totesi, että useilla kiinteistönvälityssivustoilla olevat asunto- ja myyntitiedot saavat suojaa tekijänoikeuslain 49 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaisena luettelona, koska kokonaisuudessa on yhdisteltynä suuri määrä tietoa. Kyseisen kohdan tarkoituksena on suojata huomattavaa panostusta, joka tietokannan aineiston keräämiseen, varmistamiseen tai esittämiseen on käytetty. Lähtökohtana on, että nauttiakseen tietokantasuojaa tulee kyseessä olevan tietokannan olla järjestelmällisellä tai menetelmällisellä tavalla järjestetty ja sellainen, että siihen on elektronisesti tai muulla tavoin mahdollistettu yksilöllinen pääsy.

Tekijänoikeusneuvoston esimerkinomaisesti tarkastelemilla asunnonvälityssivustoilla esiintyvät ilmoitukset oli näin järjestetty ja ilmoituksiin oli yksilöllinen pääsy esimerkiksi haun kautta. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että asunnonvälityssivustoilla esiintyvät ilmoitukset ovat kokonaisuutena arvostellen useissa tapauksissa suojattavissa olevia tietokantoja, jos lisäksi alla mainittu huomattavan panostuksen edellytys kunkin osalta täyttyy. Kukin välityssivusto tulee konkreettisessa yksittäistapauksessa arvioida erikseen.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että on mahdollista, että sivustojen asunto- ja tila- tai kiinteistöilmoituksiin syntyy tietokantaoikeus, mikäli niihin kuuluvien tietojen kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on vaatinut tietokannan valmistajalta huomattavaa panostusta kunkin listan tai luettelon osalta. Tämän tiedon esittäminen on näyttökysymys, johon tekijänoikeusneuvosto ei toimivaltansa rajoissa ottanut kantaa.

Vastauksena toiseen kysymykseen tekijänoikeusneuvosto totesi, että tietokantaoikeus ja luettelosuoja antavat tekijänoikeuslain 49 § mukaan oikeudenhaltijalle yksinomaisen oikeuden määrätä työn koko sisällöstä tai sen laadullisesti tai määrällisesti arvioiden olennaisesta osasta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Mikäli hakijat kerätessään tietoja omaan palveluunsa taikka sovellukseensa valmistavat toisten asuntovälityssivustojen tietokannoista kappaleita kunkin laadullisesti tai määrällisesti arvioiden olennaisesta osasta, tähän tulee hankkia oikeudenhaltijan suostumus. Suostumus tulee hankkia myös, mikäli hakijat saattavat toisten tietokantoja vastaavilta osin yleisön saataviin esimerkiksi välittämällä niitä yleisölle omassa virtuaalisessa palvelussaan tai mobiilisovelluksessaan.

(AH)

Asiasanatinternet, luettelot, lähioikeudet, tekijänoikeus, tietokannat
Huomautukset

Lausunto on luettavissa täältä.

Share: