TN:2019:2

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä15.1.2019
Tuomion numero2
Laki, lainkohtatekijänoikeuslaki 1, 2, 3, 4 ja 40 b §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)T
Osapuolet, vastaaja(t)M

Hakija T pyysi tekijänoikeusneuvoston lausuntoa tietokoneohjelmiin liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä.

T oli luonut Sulamo-nimisen laihdutusohjelman. T:n mukaan M oli tehnyt Sulamo-laihdutusohjelmasta kopion M:n Miinus-tietokoneohjelmaan, sillä se sisälsi vastaavan ulkoasun, valikot ja värimaailman. M kiisti vastineessa kopioineensa luvatta tekijänoikeussuojan alaista asiaa ja katsoi, ettei teoksen osana voi olla yleinen painonpudotuksen terminologia, graafinen käyttöliittymä tai julkisen tiedon alaiset elintarviketiedot eikä tekijänoikeussuojaa saa ohjelman sisältö.

Tekijänoikeusneuvosto toi lausunnossa esille seuraavia seikkoja yleisellä tasolla lainsäädännöstä teoksen käsitteen ja tekijänoikeuden arvioinnista asian kannalta relevanteilla seikoilla. Tekijänoikeuslain 1 § 1 momentin mukaan sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on teokseen tekijänoikeus. Pykälän 2 momentin mukaan tietokoneohjelmaa suojataan kirjallisena teoksena. Tuote on tekijänoikeudella suojattu, jos sitä voidaan pitää tekijänsä luovan työn omaperäisenä tuloksena, mutta teoskynnyksen ylittäminen arvioidaan tapauskohtaisesti. Tietokoneohjelmalla tarkoitetaan tietokoneohjelmien suojasta annetun direktiivin 91/250/ETY johdanto-osan mukaan missä tahansa muodossa olevaa ohjelmaa mukaan lukien laitteistoon sisältyvät ohjelmat. Direktiivin mukaan ainoastaan ohjelman ilmaisumuotoa suojataan, mutta ideat ja periaatteet eivät saa direktiivin mukaista suojaa. Teostasoon eivät yllä yksinkertaiset ohjelmat, jotka koostuvat alan ammattilaiselle selvistä toimista tai yleisesti käytetyistä ratkaisuista (Komiteamietintö 1987:8, s. 177). Näillä perusteilla annettiin lausunto hakijan ensimmäiseen kysymykseen siitä, millainen tekijänoikeuslain säännöstön mukainen suoja Sulamo-tietokoneohjelmalla on.

Hakijan toinen kysymys koski sitä, millä tavoin Sulamo-tietokoneohjelma ylittää teoskynnyksen. Tekijänoikeusneuvostolla ei ollut käytössä Sulamo-tietokoneohjelman lähdekoodia, joten kysymykseen ei otettu kantaa. Vastauksena siihen, onko tekijänoikeuden haltijana hakija T vai hänen omistamansa yrityksensä, lausuttiin, että tietokoneohjelman tekijänä pidetään ohjelman toteuttamiseen tähtäävän, eri ratkaisuvaihtoehtojen harkinnan ja valinnan tehnyttä henkilöä tai varsinaisen ohjelmointityön tehnyttä tai molempia. Tekijänoikeuslain 40 b §:n nojalla tekijänoikeus tietokoneohjelmaan siirtyy työnantajalle, kun kyseessä on työ- tai virkasuhteesta johtuvien tehtävien täyttäminen. Tekijänoikeusneuvosto ei antanut tämän osalta lausuntoa.

Neljänneksi hakija pyysi lausuntoa siitä voiko hakija vaatia korvauksia M:ltä ja vaatia Miinus-ohjelmaa hävitettäväksi. Lausunto voitiin antaa ainoastaan erikseen graafisen käyttöliittymän osalta. Käyttöliittymän sivuilla käytettyjen värien, muotojen tai eri elementtien jaotteluiden ei katsottu kokonaisilmeeltään olevan niin itsenäinen tai omaperäinen, mikä ylittäisi teoskynnyksen. Lisäksi tekijänoikeussuojan ulkopuolella jäävät esim. kuittausmenetelmät, jotka eivät voi saada suojaa teoskynnyksen ylittävässä teoksessa tai sen suojatussa osassa. Hakijalla ei katsottu olevan oikeutta vaatia tekijänoikeuteen perustuvaa korvausta tai vaatia Miinus-ohjelmaa hävitettäväksi.

(LT)

Asiasanatkopiointi, tekijänoikeus, teostaso, tietokoneohjelmat
Huomautukset

Lausunto luettavissa täältä.

Share: