TN:2019:3

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä12.2.2019
Tuomion numero3
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 1 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)S

Lausunnossa oli kyse Pilke- ja Havas-valaisinmallistojen teoskynnyksen arvioinnista.

S oli pyytänyt tekijänoikeusneuvoston lausuntoa siitä, nauttivatko Pilke- ja Havas-valaisinmallistot tekijänoikeuslain mukaista suojaa teoksina. Pilke-sarja koostuu valaisimista Pilke 18, Pilke 28, Pilke 30/70, Pilke 36, Pilke 60 ja Pilke 80. Havas-sarja koostuu riippuvalaisimista Havas 40, Havas 50 ja Havas 70.

TekijäL 1 §:n mukaiselta teokselta edellytetään, että sitä voidaan pitää tekijänsä itsenäisen luovan työn omaperäisenä tuloksena. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että taideteollisuuden tuotteiden, kuten valaisimien, on ajoittain ollut vaikea saavuttaa teossuoja. Tämä johtuu siitä, että taideteollisuuden tuotteen muotoilussa lopputulokseen vaikuttavat paitsi tekijän luova panos myös tuotteen käyttötarkoituksesta johtuvat seikat.

Tekijänoikeusneuvosto katsoi, että tässä tapauksessa käyttötarkoitus ei kuitenkaan ollut olennaisella tavalla rajannut tekijänsä vapautta tehdä luovia valintoja.

Tekijänoikeusneuvosto katsoi, että suhteellisen yksinkertaisen ja selkeän perusmuodon ohella kaikissa Pilke-valaisimissa huomionarvoista oli varjostimen koivuvanerisäleistä tehty toteutus, joka sai valaisimen varjostinpinnalle kolmiulotteisen niin sanotun salmiakkikuvion. Valaistusolosuhteilla ja valonlähteellä saadaan valaisimen ristikkorakenteen varjot osaksi valaisuratkaisua. Tekijänoikeusneuvosto katsoi, että Pilke-valaisimien muodot ja materiaalit eivät ole pelkästään seurausta käyttötarkoituksesta, vaan kustakin ilmenee tekijänsä luova panos. Ne olivat siinä määrin itsenäisiä ja omaperäisiä, että ne olivat TekijäL:n 1§:ssä tarkoitettuja teoksia.

Tekijänoikeusneuvo totesi, että Havas-riippuvalaisinten valonlähteen ympärillä on varjostimen pallonmuotoinen, vanerisäleistä tehty harvahko ristikko. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että kokonaisilmeestä muodostui itsenäinen ja omaperäinen ristikon yksilöllisen ja vaihtelevan rakenteen ansiosta. Muotokieli ei ollut tekijänoikeusneuvoston mukaan merkittävässä määrin seurausta käyttötarkoituksesta, vaan valaisimet kuvastivat visuaaliselta ilmenemismuodoltaan tekijän luovaa panosta niin, että ne saivat teossuojaa.

Tekijänoikeusneuvosto huomautti, että tekijänoikeussuoja ei kuitenkaan estä toista henkilöä hyödyntämästä esimerkiksi vanerista ristikkorakennetta, geometrisiä perusmuotoja tai samaa valmistusmenetelmää.

(AH)

Asiasanatkäyttötaide, taideteollisuus, tekijänoikeus, teostaso
Huomautukset

Lausunto luettavissa täältä.

Share: