TN:2019:4

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä12.2.2019
Tuomion numero4
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 5 §, 49 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)I

Lausunnossa oli kyse oikeustapauskokoelman teossuojasta ja tietokantasuojasta.

Hakija pyysi tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa ensiksi siitä, saako muodostettava oikeustapaustietokanta tekijänoikeudellista suojaa tekijänoikeuslain 49 §:n perusteella ja toiseksi, saako muodostettava tietokanta tekijänoikeudellista suojaa itsenäisenä teoksena. Kyseessä oli suunnitteilla oleva tietokanta hallinto-oikeuksien ja korkeimman hallinto-oikeuden julkaisemattomien ratkaisujen jäljennöksiä vero-oikeuden alalta. Aineisto tulee sisältämään laajan otannan hallinto-oikeuksien ratkaisuista. Tietokanta on suunniteltu käytettäväksi maksullisena hakupalvelun kautta.

Ensimmäisen kysymyksen osalta tekijänoikeuslain 49 §:n mukaisesta tietokantojen suojasta tekijänoikeusneuvosto totesi, että tietokantasuojan tarkoituksena on suojata huomattavaa panostusta, joka tietokannan aineiston keräämiseen, varmistamiseen tai esittämiseen on käytetty. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että tarkoituksena on suojata tietokannan valmistamiseen käytettyjä voimavaroja, esimerkiksi työpanosta. Omaperäisyysvaatimusta tälle suojalle ei sen sijaan ole asetettu. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että nauttiakseen tietokantasuojaa tulee kyseessä olevan tietokannan olla järjestelmällisellä tai menetelmällisellä tavalla järjestetty ja sellainen, että siihen on elektronisesti tai muulla tavoin on mahdollistettu yksilöllinen pääsy. Mikäli kyseinen tietokanta on näin järjestetty ja huomattavan panostuksen edellytys täyttyy, on se suojattavissa oleva tietokanta.

Hakija on kertonut, että hallinto-oikeuksien ratkaisujen kerääminen, varmistaminen ja esittäminen edellyttää huomattavaa henkistä ja taloudellista investointia sekä suurta määrää käsityötä. Tekijänoikeusneuvosto totesi, että ratkaisevaa tietokantaoikeuden syntymisen kannalta on, kuinka paljon panostusta on edellyttänyt tietojen kerääminen, varmistaminen ja esittäminen kyseisen tietokannan osalta. Tällaisen tiedon esittäminen on näyttökysymys, joten tekijänoikeusneuvosto ei toimivaltansa rajoissa ottanut kantaa mahdollisen tietokantaoikeuden olemassaoloon lausunnossa kyseessä olevan tietokannan osalta.

Toisen kysymyksen osalta tekijänoikeusneuvosto totesi, että lähtökohtaisesti on mahdollista, että edellä mainittu oikeustapaustietokanta voi saada kokonaisuutena teossuojaa myös tekijänoikeuslain 5 §:n mukaisena kokoomateoksena, mikäli se on mainituin tavoin aineistovalinnaltaan tai aineiston järjestelyltään riittävän itsenäinen ja omaperäinen. Tekijänoikeusneuvoston mukaan arviointi riippuu lopullisen, toteutetun tietokannan aineistovalinnasta ja/tai aineiston järjestelystä, onko tietokanta tekijänoikeudellisesti arvioituna riittävän itsenäinen ja omaperäinen saadakseen kokoomateoksen teossuojaa. Tietokannan ollessa vielä suunnitteluvaiheessa, tekijänoikeusneuvosto ei voinut antaa tästä arviota.

(AH)

Asiasanatkokoomateokset, tekijänoikeus, teostaso, tietokannat
Huomautukset

Lausunto luettavissa täältä.

Share: