VakO:2016:3942

Instanssin nimiVakO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero3975:35:00
Ratkaisun päivämäärä19.5.2016
Tuomion numero3942
Laki, lainkohtaPalkkaturvaL 1 § ja 4 §, TSL 1 luku 1 § 1 mom. ja 7 § 3 mom.
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)A
Osapuolet, vastaaja(t)Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

A luovutti edustajansa välityksellä näyttelijäntyötä koskevat tekijänoikeudet tilaajayritykselle. A vaati, että palkkaturvahakemuksessa esitetyt tekijänoikeuskorvaukset katsotaan työsuhteeseen perustuviksi saataviksi ja vahvistetaan maksettavaksi palkkaturvana.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) oli päätöksellään hylännyt A:n palkkaturvahakemuksen palkkaan kuuluvasta tekijänoikeuskorvauksesta. Päätöksen perustelujen mukaan A:n tekijänoikeuskorvauksessa ei ollut kyse työsopimukseen perustuvasta palkasta, vaan saaminen perustui tekijänoikeuskorvausten ja rojaltien maksamista koskevaan sopimukseen. A oli hakenut päätökseen muutosta työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnalta, joka oli hylännyt A:n hakemuksen viitaten perusteluihin ELY- päätöksessä. A valitti päätöksestä edelleen vakuutusoikeuteen.

A katsoi, että tekijänoikeuskorvaukset ovat näyttelijälle työsuhteesta johtuvia saatavia. Näyttelijän työsuoritus, mikäli se sisältää pelkän esiintymisen kameroille, ei ole työnantajalle minkään arvoinen, joten tekijänoikeuden luovutus näyttelijän työsopimuksessa on erittäin keskeinen työsuhteen ehto. Kyseessä ei siis ollut työsuhteesta tai työsopimuksesta riippumaton irrallinen asia.

Vakuutusoikeus hylkäsi A:n valituksen, ja näin ollen työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöksen lopputulosta ei muutettu. Äänestysratkaisu (3-2).

Vakuutusoikeus katsoi, että asiassa oli kyse tekijänoikeuksien luovuttamisesta työnantajalle korvausta vastaan. Korvaus ei perustunut työsuhteessa tehtyyn työhön, vaan kyseessä oli työsuhteesta erillinen korvaus. Näin olisi vakuutusoikeuden mukaan ollut myös siinä tapauksessa, että työehtosopimuksessa olisi ollut maininta tekijänoikeuskorvauksen maksamisesta. Näin ollen haettua tekijänoikeuskorvausta ei voitu maksaa palkkaturvana.

Eri mieltä olleet jäsenet katsoivat, että tekijänoikeuksista luopuminen on kuulunut olennaisena osana näyttelijäntyöhön liittyvään sopimukseen ja sen syntymiseen tilaajayrityksen kanssa. Tekijänoikeuskorvaus oli myös maksettu palkanmaksun yhteydessä. Näin ollen jäsenet katsoivat, että A:lla olisi ollut oikeus hakemiinsa tekijänoikeuskorvauksiin palkkaturvana.

(AS)

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen
Asiasanatnäyttelijät, oikeuksien siirtyminen, tekijänoikeus, työsuhde

Share: