Julkisasiamies: 395/87

Instanssin nimiEUT:n julkisasiamies
Diaarinumero395/87
Ratkaisun päivämäärä26.5.1989
Tuomion numero395/87
Laki, lainkohtaETY:n perustamissopimus 30, 59, 85 ja 86 artikla
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Ministère publicJean Verney
Osapuolet, vastaaja(t)Jean-Louis Tournier

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Cour d’appel d’Aix-en-Provence (Ranska)

 

Tiivistelmä/TV

Ennakkoratkaisupyyntö koski EYT:n perustamissopimuksen 30, 59, 85 ja 86 artiklan tulkintaa sen arvioimiseksi, olivatko musiikin tekijöitä ja kustantajia edustavan kansallisen tekijänoikeusjärjestön käyttäjille asettamat kauppaehdot yhteensoveltuvia näiden perustamissopimuksen määräysten kanssa.

Jean-Louis Tournier oli ranskalaisen musiikkialan tekijänoikeusjärjestön SACEM:in (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musiquen) johtaja. Juan-les-Pinsissä Ranskassa toimiva diskonpitäjä nosti syytteen Tounieria vastaan sillä perusteella, että SACEM vaati diskonpitäjältä kohtuuttomia, epäoikeudenmukaisia tai aiheettomia maksusuorituksia suojattujen sävellysteosten esittämisestä liikkeessään ja Tournier oli näin syyllistynyt tiettyihin Ranskan rikoslainsäädännön mukaan rangaistaviin tekoihin.

Asianomistaja väitti, että SACEM:n vaatimien korvausten suuruus oli mielivaltainen ja kohtuuton, ja merkitsi siten järjestön käyttävän väärin määräävää markkina-asemaa. SACEM:n perimien korvausten suuruus oli huomattavasti korkeampi kuin muissa jäsenvaltioissa, eivätkä maksut diskojen osalta olleet missään suhteessa muilta suurilta äänitteiden käyttäjiltä, kuten televisiolta ja radiolta, perittäviin maksuihin.

Kansallisen tuomioistuimen näkemyksen mukaan SACEMin vaatimien korvausten suuruus oli syytä tutkia ETY:n perustamissopimuksen kilpailun alaa koskevien sääntöjen kannalta.

 

Ennakkoratkaisukysymykset

Ovatko yhteisön oikeuden säännökset (perustamissopimuksen 30 ja 59 artikla) esteenä sellaisen kansallisen lainsäädännön soveltamiselle, jossa vaaditaan korvausten suorittamista kansalliselle järjestölle, vaikka tekijöille on jo maksettu korvaus teoksen kopioinnista toisessa jäsenvaltiossa, ja riippuuko vastaus korvauksen suuruudesta?

Voiko tekijänoikeusjärjestö kieltäytyä antamasta lupaa ainoastaan ulkomaiseen ohjelmistoon rajoittuvaan lupaan?

Millä perusteilla tulee arvioida ovatko määräävässä markkina-asemassa olevan kansallisen tekijänoikeusjärjestön kauppaehdot kohtuuttomia?

Onko muiden jäsenvaltioiden maksukäytännöllä merkitystä korvauksen yhteensopivuuteen yhteisön oikeuden kanssa?

 

Julkisasiamies Jacobsin ratkaisuehdotus

Julkisasiamies totesi aluksi, että monopoliasemassa oleva tekijänoikeusjärjestö ei saa vaatia kohtuuttomia maksuja teosten käytöstä. Tekijänoikeusjärjestö voi kuitenkin vaatia maksuja kansallisen lain perusteella, vaikka korvausta olisi maksettu jo toisessa jäsenvaltiossa.

Tekijänoikeusjärjestö voi syyllistyä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön, jos se ei myönnä lupaa ainoastaan ulkomaiseen ohjelmistoon rajoittuvaan lupaan, jos tällä ei olisi vaikutusta järjestölle koituvien kulujen kannalta.

Jos kansallisen tekijänoikeusjärjestön vahvistamat korvaukset poikkeavat suuresti muissa jäsenvaltioissa vahvistetuista korvauksista, viittaa tämä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön kyseisessä jäsenvaltiossa.

 

Viitattu oikeuskäytäntö: 158/86, Warner Brothers; 62/79, Coditel; 402/85, Basset; 127/73, BRT

Asiasanatkorvaukset, musiikki, tekijänoikeus
Huomautukset

Ratkaisu luettavissa Curia-tietokannasta.

Share: