HO 25.11.1992 nro 4353

Instanssin nimiHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroS91/1776
Ratkaisun päivämäärä25.11.1992
Tuomion numero4353
Laki, lainkohtaTavaramerkkilaki 4§
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Mobil Oil CorporationMobil Oil Oy
Osapuolet, vastaaja(t)Kauhajoen Post Venter Oy

Tiivistelmä 26.5.2010 / smh

Kantaja Mobil Oil Corporation oli rekisteröinyt tavaramerkin Mobil luokissa 1,2,4,16,17 ja 28. Merkillä varustettujen tuotteiden valtuutettu maahantuoja Suomessa oli Mobil Oil Oy Ab. Vastaaja Kauhajoen Post Center Oy oli tuonut Suomeen merkillä varustettuja öljyjä ja markkinoinut niitä postimyyntikuvastolla. Kantaja oli raastuvanoikeudessa vaatinut, että vastaajaa kielletään käyttämästä sen tavaramerkkiä mainonnassa.

Raastuvanoikeus oli katsonut selvitetyksi, että vastaaja oli mainoksessaan käyttänyt kuvia tavaramerkillä varustetuista pakkauksista. Merkin haltija oli saattanut tuotteet vaihdantaan Suomen ulkopuolella. Vastaaja oli ostanut tuotteet ulkomailta ja kuvannut ne sellaisinaan. Tavaramerkkiä ei muutoin ollut käytetty esitteessä. Raastuvanoikeus oli katsonut, että vastaajalla oli ollut oikeus tuoda maahan ja myydä ko. tuotteita sekä pitää niitä esillä myyntiä varten ilman kantajan lupaa. Tavaramerkkiä ei ollut käytetty esitteissä yksinoikeutta loukkaavalla tavalla.

Näillä perusteilla raastuvanoikeus oli hylännyt kanteen.

Mobil Oil Corporation oli valittanut hovioikeuteen toistanut vaatimuksensa.

HO totesi, että muualta kuin maahantuojalta hankitun, luvallisesti tavaramerkillä varustetun tuotteen myyminen on eräin rajoituksin sallittua, vaikka merkin ulkomainen haltija olisi antanut maahantuonnin jonkin suomalaisen yrityksen yksinoikeudeksi. Tavaramerkin käyttäminen tällaisen tavaran mainonnassa on kuitenkin tavaramerkinhaltijan yksinoikeus, jota rinnakkaistuoja ei saa loukata. Vastaaja oli käyttänyt mainonnassaan alkuperäistuotteiden kuvia ja tuotepakkauksia, joissa tavaramerkki näkyi. Koska tavaramerkkiä oli käytetty vain tuotteen kuvaan sisältyvänä, vastaaja ei ollut loukannut tavaramerkkioikeutta.

Näillä perusteilla HO pysytti raastuvanoikeuden päätöksen.

Alempi oikeusaste

Helsingin raastuvanoikeus A 3 os. S91/972, § 1664, 6.11.1991

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen
Asiasanatrinnakkaistuonti, tavaramerkkiloukkaus

Share: