MAO:491/​2023

Instanssin nimiMAO
Diaarinumero303/2023
Ratkaisun päivämäärä27.10.2023
Tuomion numeroMAO:491/​2023
Laki, lainkohtaOikeudenkäymiskaari 7 luku 1, 3, 5, 10, 11 §, ulosottokaari 2 luku 2 §:n 1–4 kohdat, laki sähköisen viestinnän palveluista 166 § 2 momentti
Tavaramerkin nimiAMOENA, amoena
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Amoena Medizin-Orthopädie-Technik GmbH
Osapuolet, vastaaja(t)Amoena Finland Oy, Amoena Shop Oy ja Amoweb Oy

Tapauksessa oli kyse turvaamistoimesta. Amoena Medizin-Orthopädie-Technik GmbH (hakija) vaati, että markkinaoikeus (MAO) kieltää Amoena Finland Oy:tä ja Amoena Shop Oy:tä sakon uhalla käyttämästä hakijan Suomessa ja Euroopan unionissa rekisteröityjä tavaramerkkejä loukkaavia, sanan Amoena sisältäviä tavaramerkkejä, verkkotunnusta amoena.fi, toiminimeä Amoena Finland ja Amoena Shop ja muita sanan Amoena sisältäviä tavaramerkkejä, verkkotunnuksia, aputoiminimiä, toiminimiä ja muita kaupallisia tunnuksia harjoittamassaan liiketoiminnassa. Samat vaatimukset kohdistettiin myös Amoweb Oy:tä kohtaan, joiden lisäksi kantaja vaati MAO:ta kieltämään yhtiötä sakon uhalla siirtämästä, myymästä tai muulla tavalla luovuttamasta sille merkittyä verkkotunnusta amoena.fi kolmannelle taholle. Hakijan mukaan sillä ja Amoena Finland Oy:llä on ollut yhteistyösopimus, joka on loppunut kuitenkin jo yli vuosi sitten. Hakijalla ei ole ollut sopimusta Amoena Shop Oy:n tai Amoweb Oy:n kanssa ja on tullut niistä tietoiseksi vasta vaatimuskirjeiden jälkeen. Kaikkien vastaajayhtiöiden edustaja on sama henkilö.

Vastaajat ovat vaatineet, että MAO hylkää vaatimukset ja velvoittaa hakijan korvaamaan oikeudenkäyntikulunsa. Vastaajien mukaan osapuolten välillä ei ollut sovittu, että oikeus tavaramerkin käyttöön päättyisi jälleenmyyntisopimuksen päättyessä. Vastaajat esittivät myös, että sopimuksen irtisanomisaika ei ollut kohtuullinen ja, että hakija on sallinut tuotteiden myynnin, muiden perusteiden ohella. Turvaamistoimi olisi siis tarpeeton.

MAO on aikaisemmin antanut asiassa väliaikaisen turvaamistoimipäätöksen, jolla kiellettiin Amoweb Oy:tä sakon uhalla siirtämästä, myymästä tai muulla tavalla luovuttamasta sille merkittyä verkkotunnusta amoena.fi. Nyt MAO totesi, että asiassa toteutuu turvaamistoimen vaatimukset: kielto-oikeus, vaaraedellytys ja se, ettei ettei hakemuksen mukaisen kiellon määräämisestä aiheudu vastapuolille hakijan turvattavaan etuuteen nähden kohtuutonta haittaa.

Näin ollen MAO Markkinaoikeus kielsi 100.000 euron sakon uhalla Amoena Finland Oy:tä ja Amoena Shop Oy:tä käyttämästä hakijan kansallista tavaramerkkiä AMOENA (kuvio), Suomessa voimassa olevaa kansainvälistä rekisteröintiä AMOENA, EU-tavaramerkkiä AMOENA ja EU-tavaramerkkiä amoena (kuvio) loukkaavia, sanan Amoena sisältäviä tavaramerkkejä, verkkotunnusta amoena.fi, toiminimeä Amoena Finland ja Amoena Shop ja muita sanan Amoena sisältäviä tavaramerkkejä, verkkotunnuksia, aputoiminimiä, toiminimiä ja muita kaupallisia tunnuksia harjoittamassaan tietyssä liiketoiminnassa. MAO kielsi 100.000 euron sakon uhalla Amoweb Oy:tä käyttämästä hakijan kansallista tavaramerkkiä AMOENA (kuvio), Suomessa voimassa olevaa kansainvälistä rekisteröintiä AMOENA, EU-tavaramerkkiä AMOENA ja EU-tavaramerkkiä amoena (kuvio) loukkaavia, sanan Amoena sisältäviä tavaramerkkejä, verkkotunnusta amoena.fi ja muita sanan Amoena sisältäviä tavaramerkkejä, verkkotunnuksia ja muita kaupallisia tunnuksia harjoittamassaan tietyssä liiketoiminnassa. Lisäksi MAO kielsi 100.000 euron sakon uhalla Amoweb Oy:tä siirtämästä, myymästä tai muulla tavalla luovuttamasta sille merkittyä verkkotunnusta amoena.fi kolmannelle taholle. MAO jätti tutkimatta vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

(HP)

Ratkaisun lainvoimaisuusEi lainvoimainen.
Asiasanattavaramerkit, turvaamistoimet, verkkotunnukset
Huomautukset

Pääset lukemaan ratkaisun täältä.

Share: