Luovien alojen ansaintalogiikan murros – selvitys

kitara, kahvi ja muistivihko

Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja selvitys toteutetaan vuoden 2022 aikana. Selvityksen laatii OTT, tutkija Tuomas Mattila, Helsingin yliopistosta. 

___

Digitalisoituminen vaikuttaa luovilla aloilla uusien teosten tekemiseen sekä työn tulosten julkistamiseen, levittämiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Pandemian ajan rajoitukset ovat kiihdyttäneet näitä muutoksia ja johtaneet myös uusien toimintatapojen syntyyn. 

Tarkoituksena on selvittää, kuinka merkittävinä nämä muutokset luovilla aloilla koetaan, erityisesti tekijöiden tulovirtojen kannalta ja tekijänoikeuden haltijoiden näkökulmista. Nähdäänkö digitalisoituminen positiivisena kehityksenä ja missä määrin pandemian aikaiset uudet toimintatavat voivat jäädä pysyvämpään käyttöön?

Selvityksen tarkoituksena on tuottaa tietoa pandemian tuomista muutoksista, digitalisaatiosta ja niihin liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä taiteilijoille, esiintyjille ja luovien alojen työntekijöille. Samalla selvitetään taiteilijoiden omien kokemusten lisäksi myös yleisiä näkemyksiä digitalisoitumisesta ja pandemian ajan toiminnan ja tulovirtojen muutoksista. 

Luovien alojen ansaintalogiikan murros-hanke toteutetaan kyselyiden ja haastatteluiden avulla. Tulokset analysoidaan ja raportista tullaan järjestämään seminaari 8.12.2022 Elokuvateatteri Orionissa. Katso tapahtuman lisätiedot TÄÄLTÄ

Lue selvitys 
Luovien alojen ansaintalogiikan murros -selvitys

Selvityksen on taittanut graafikko Teppo Jäntti.

 

Lisätietoja antaa: 

Tuomas MattilaTuomas Mattila
tuomas.mattila@helsinki.fi

 

 

 

Auri Vainio
auri.vainio@hanken.fi

 

Share: