EUT:2014:C-117/13

Instanssin nimiEUT
DiaarinumeroC-117/13
Ratkaisun päivämäärä11.9.2014
Tuomion numeroC-117/13
Laki, lainkohtaDirektiivi 2001/29/EY, 5 artiklan 3 kohdan n alakohta
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Technische Universität Darmstadt
Osapuolet, vastaaja(t)Eugen Ulmer KG

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Bundesgerichtshof (Saksa)

Tiivistelmä 17.9.2014/TV

TU Darmstadt pitää alueellista ja yliopistollista kirjastoa, jossa on sähköisiä lukupaikkoja, joissa yleisö voi lukea kirjaston teoskantaan kuuluvia teoksia. Teoksiin kuului kustannusyhtiö Ulmerin julkaiseman kirja, jonka kirjasto oli digitoinut saattaakseen sen käyttäjien saataviin. Lukupaikoilla ei ole voinut avata useampia teoksen kappaleita kuin kirjastolla oli teoskannassaan. Käyttäjien oli mahdollista tulostaa kirja tai osia siitä taikka tallentaa kirja USB-muistitikulle ja siten viedä teos kirjaston ulkopuolelle. Ulmer oli tarjonnut TU Darmstadtille oppikirjojen hankkimista sähköisessä muodossa, mutta TU Darmstadt ei ollut hyväksynyt tarjousta. Ulmer nosti kanteen kansallisessa tuomioistuimessa TU Darmstadtia vastaan, tavoitteenaan kieltää kirjan digitoiminen sekä kirjan tulostus- ja tallennusmahdollisuus kirjaston lukupäätteiltä.

EUT tarkasteli tapauksessa direktiiviä tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa (2001/29/EY), erityisesti sen 5 artiklan 3 kohdan n alakohtaa. Direktiivin mukaan tekijänoikeudenhaltijoilla on yksinoikeus sallia tai kieltää kappaleiden valmistaminen teoksesta ja teoksen välittäminen yleisölle. Jäsenvaltioille on kuitenkin varattu mahdollisuus säätää poikkeuksia tähän sääntöön, erityisesti yleisölle avointen kirjastojen kohdalla (5 artikla).

Ennakkoratkaisukysymykset

Bundesgerichtshof kysyi EUT:lta: (1) kuuluko teos direktiivissä mainittujen hankinta- tai lisenssiehtojen piiriin, jos oikeudenhaltija on tarjonnut kirjastolle lisenssisopimuksen tekemistä kohtuullisin ehdoin; (2) voivatko jäsenvaltiot myöntää kirjastoille oikeuden digitoida niiden kokoelmiin sisältyviä teoksia, jos se on välttämätöntä teoksen saattamiseksi yleisön saataviin lukupäätteellä; ja (3) voivatko lukupäätteiden käyttäjät tulostaa tai tallentaa teoksia ja siten viedä ne pois kirjaston tiloista?

EUT:n ratkaisu

Vastauksena ensimmäiseen kysymykseen EUT tulkitsee, että teos ei kuulu direktiivissä mainittujen hankinta- ja lisenssiehtojen piiriin, jos kirjasto ja oikeudenomistaja eivät ole tehneet teosta koskevaa lisenssisopimusta. Pelkkä tarjous ei vielä muodosta tällaista sopimusta. Toisen kysymyksen osalta EUT tulkitsi, että direktiivi ei estä jäsenvaltiota myöntämästä yleisölle avoimille kirjastoille oikeutta digitoida teoksia, kun kysymyksessä on 5 artiklan 2 kohdan c alakohdassa mainittu tarkoin määritelty kappaleen valmistaminen, saattaakseen teoksen käyttäjien saataviin lukulaitteelle. Tulostamis- ja tallennusmahdollisuuden tarjoaminen ei kuitenkaan sovellu poikkeuksen piiriin, koska kysymys ei ole teoksen välittämisestä yleisölle vaan kappaleen valmistamisesta. Kappaleen valmistaminen voidaan kuitenkin sallia, jos direktiivissä säädetyt edellytykset, kuten oikeudenhaltijalle kuuluva hyvitys, täyttyy jokaisessa yksittäistapauksessa.

Asiasanatkappaleen valmistaminen, kirjastot, kopiointi, opiskelijat, tekijänoikeus
Huomautukset

Viitattu oikeuskäytäntö: Svensson ym. C-466/12; Infopaq International C-5/08; ACI Adam ym. C-435/12

Share: