HAO:2006:1158

Instanssin nimiHAO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero11138/05/7506
Ratkaisun päivämäärä20.9.2006
Tuomion numero1158
Laki, lainkohtaVerkkotunnuslaki 5 § 4 mom ja 12 § 1 mom 9 kohta, Hallintolainkäyttölaki 74 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Planeetta Internet Oy

Muokattu ja viety tietokantaan 25.9.2006/phh

ASIA
Valitus Viestintäviraston päätöksestä

Viestintävirasto on peruuttanut Planeetta Internet Oy:lle myönnetyt verkkotunnukset atalanta.fi, atuphoto.fi, aumala.fi, bomppugala.fi, brade.fi, clown.fi, fixer.fi, foodbasket.fi, ggss.fi 4, hakaportti.fi, helsinginsiniset.fi, hentila.fi, imagekitchen.fi, jakke.fi, joulumieli.fi, klovni.fi, lsippoin.fi, mks.fi, mozart.fi, naapurintytto.fi, norsu.fi, papulat.fi, peki.fi, pelle.fi, portaldff.fi, puljula.fi, puumalainen.fi, reikikurssit.fi, result.fi, rewind.fi, shadowbit.fi, tcn.fi, terraflexeurope.fi, terraflexfinland.fi, tiinus.fi, viuha.fi, wiik.fi ja zaeske.fi.

VAATIMUKSET HALLINTO-OIKEUDESSA

Viestintäviraston päätös on kumottava. Viestintävirasto on velvoitettava korvaamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut 2000 euroa.

Yhtiö uudistaa kaiken aiemmin esittämänsä. Verkkotunnusten hakeminen on ollut osa yhtiön liiketoimintaa. Verkkotunnuksia on haettu määrä, jonka asiakkaat ovat tarvinneet.

Verkkotunnuksia ei ole haettu jälleenluovutustarkoituksessa eikä niitä ole varastoitu. Verkkotunnuslaki kieltää verkkotunnusten varastoinnin, mutta ei niiden jälleenluovutusta. Kaikki verkkotunnukset ovat tulleet aktiiviseen käyttöön. Verkkotunnuslain tarkoituksena on ollut estää nimiavaruuden liiallinen käyttö tapauksissa, joissa verkkotunnuksia hankitaan myöhempää kaupallista toimintaa varten.

Laki ei estä yrityksiä rekisteröimästä omaa käyttöä varten verkkotunnuksia. Koska yksityishenkilöt eivät ole saaneet rekisteröidä verkkotunnuksia omiin nimiinsä, heidän on täytynyt turvautua yritysten, yhteisöjen ja vastaavien apuun. Viestintävirasto on itse vaatinut nyt peruuttamiensa verkkotunnusten siirtämistä jonkun toisen yrityksen sateenvarjon alle. Yhtiö ei tiedä, miten virasto voi kieltää niiden hallinnoimista asiakkaan lukuun Planeetta Internet Oy:ssä.

Viestintäviraston vaatimus siitä, että verkkotunnukset tulee peruuttaa siksi, että nyt rekisteröityjen verkkotunnusten käyttäjät olisivat etuoikeutetussa asemassa verrattuna 1.3.206 lainmuutoksella oleviin yksityishenkilöihin nähden, ei perustu lakiin.

Lainsäätäjän tarkoitus ei ole ollut, että yksityishenkilöille saa tarjota sähköpostipalveluita esimerkiksi jippii.fi osoitteessa, mutta ei esimerkiksi osoitteessa norsu.fi. Tällä menettelyllä suositaan suuryritysten monopoliasemaa.

ASIAN KÄSITTELY JA SELVITTÄMINEN

Viestintävirasto on antanut lausunnon.

Planeetta Internet Oy ei ole antanut vastaselitystä.

HALLINTO-OIKEUDEN RATKAISU

Hallinto-oikeus hylkää valituksen.

Hallinto-oikeus hylkää vaatimuksen Viestintäviraston velvoittamiseksi korvaamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut.

Perustelut Viestintävirasto on peruuttanut Planeetta Internet Oy:lle myönnetyistä verkkotunnuksista edellä ”Päätös, johon on haettu muutosta” -kohdassa tarkemmin mainitut verkkotunnukset, yhteensä 38 verkkotunnusta.

Viestintävirasto on valituksenalaisessa päätöksessään todennut verkkotunnusten peruuttamista kokevan asian raukeavan yhtiön omaan käyttöön haettujen verkkotunnusten ja yhtiön asiakkailleen siirtämien verkkotunnusten osalta. Verkkotunnukset, joiden osalta peruuttamisasia on rauennut Viestintävirastossa, eivät ole valituksen kohteena.

Sovellettavat oikeusohjeet
Verkkotunnuslain mukaan verkkotunnuksia ei saa hakea varastoitavaksi jälleenluovutustarkoitukseen. Mainitun lain mukaan Viestintävirasto voi peruuttaa verkkotunnuksen, jos hakijan ilmeisenä tarkoituksena on ollut tunnusten varastointi jälleenluovutustarkoituksessa.

Verkkotunnuslakia koskevan hallituksen esityksen (HE 96/2002) mukaan poikkeuksellisen suuren määrän rekisteröinti voisi luoda olettaman varastointitarkoituksesta. Tällöin tunnuksen haltijalla olisi kuulemisen yhteydessä mahdollisuus esittää selvitystä muusta tarkoituksesta. Varastointiin viittaisi esimerkiksi se, että hakija rekisteröi lukuisia verkkotunnuksia, joilla ei ole yhteyttä hakijan omaan elinkeinotoimintaan. Varastoinniksi voitaisiin katsoa myös toiminta, jossa tunnuksia hankitaan suhteettoman paljon organisaation toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden. Varastointitarkoituksen ilmauksena voitaisiin edelleen pitää sitä, että tunnuksia varten hankitut nimipalvelinyhteydet irtisanotaan pian tunnusten rekisteröinnin jälkeen. Viime kädessä ratkaiseva tekijä olisi kuitenkin tunnuksen haltijan tarkoitus. Tällöin on teoriassa mahdollista, että pienemmänkin tunnusmäärän rekisteröinti katsottaisiin varastoinniksi, jos näyttö jälleenluovutustarkoituksesta on kiistaton. Esityksen tarkoituksena ei ole estää verkkotunnusten perusteltua jälleenluovutusta esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä, vaan ainoastaan ehkäistä epätervettä tunnusten rekisteröintiä.

Asiassa esitetty selvitys ja asian arviointi

Planeetta Internet Oy:n kaupparekisteriin merkitty toimiala on verkkotunnusten hakemishetkellä ollut tietotekniikka- ja internettuotteiden ja -palveluiden myynti ja vuokraus ja näihin toimialoihin liittyvä konsultointi. Yhtiö voi harjoittaa sijoitustoimintaa, arvopaperikauppaa sekä omistaa kiinteistöjä.

Yhtiö on ilmoittanut hakeneensa verkkotunnukset asiakkaiden toimeksiannosta. Asiakkaat ovat yksityishenkilöitä, joiden käyttöön yhtiö on luovuttanut verkkotunnukset ja sähköposti- ja internet- tilaa. Yhtiö on pysynyt itse verkkotunnuksien haltijana. Palveluita on markkinoitu siten, että verkkotunnus on verkkotunnuslain muuttuessa mahdollisuus siirtää asiakkaan käyttöön. Yhtiö on esittänyt, että asiakassopimus estää yhtiötä toimimasta asiakkaan vahingoksi verkkotunnuksen hallinnassa.

Yhtiöiden asiakassopimukset on tehty ennen 1.3.2006 voimaan tullutta verkkotunnuslain muutosta (241/2005), jolloin luonnolliset henkilöt eivät ole voineet rekisteröidä itselleen verkkotunnusta. Asiamiehenä toimiva ei voi rekisteröidä nimiinsä verkkotunnusta silloin, kun päämiehellä ei olisi oikeutta itse hakea verkkotunnusta. Poikkeuksellisesti tämä on mahdollista ainostaan silloin, kun asiamies hakee tavaramerkkiin perustuvia verkkotunnuksia päämiehelle. Yksityishenkilöiden oikeus rekisteröidä verkkotunnus 1.3.2006 alkaen ei ole voinut perustua verkkotunnuksen siirtoon.

Hallinto-oikeus katsoo kuten Viestintävirasto, että verkkotunnuksen hallinnasta erotetun internet- ja sähköpostiliikenteen merkittävän osan luovuttamista toisen käyttöön on pidettävä verkkotunnuslaissa tarkoitettuna jälleenluovutuksena. Verkkotunnuslaki ei edellytä, että jälleenluovutus tapahtuu maksua vastaan. Yhtiö on hakenut verkkotunnuksia siinä tarkoituksessa, että se luovuttaa tunnusten tosiasiallisen käyttöoikeuden asiakkaalle osana maksullisia muita palveluita. Käyttöoikeuden luovuttamisena on pidettävä myös verkkotunnuksen tosiasiallista luovuttamista osana yhtiön tarjoamaa muuta palvelua. Verkkotunnuslain mukaan ainoastaan verkkotunnuksen haltija voi antaa suostumuksensa verkkotunnuksen siirtoon tai sanoa irti verkkotunnuksen.

Yhtiö tarjoaa omaa verkkotunnustaan toisen käyttöön osana sinänsä lainmukaista ja toimialan mukaista liiketoimintaa. Yhtiö on hankkinut suurehkon määrän verkkotunnuksia käytettäväksi mainitulla tavalla sellaisten asiakkaiden lukuun, jotka eivät ole oikeutettuja sitä itse hakemaan. Kun otetaan huomioon verkkotunnuslain tarkoitus estää tunnukseksi soveltuvien verkkotunnusten massahankinta jälleenluovutettavaksi sekä pyrkimys estää verkkotunnushaltijoiden painostusaseman syntyminen verkkotunnuksien käyttäjiin nähden, Viestintävirasto on voinut katsoa, että yhtiön ilmeisenä tarkoituksena on ollut verkkotunnusten varastointi jälleenluovutustarkoituksessa.

Viestintäviraston päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Asiassa annettuun ratkaisuun nähden ei ole kohtuutonta, että yhtiö pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Sovelletut oikeusohjeet
Verkkotunnuslaki 5 § 4 mom ja 12 § 1 mom 9 kohta
Hallintolainkäyttölaki 74 §

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valituskirjelmä on toimitettava korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Alempi oikeusaste

Viestintäviraston päätös 1.11.2005 nro 1301/914/2003

Asiasanatasiavaltuus, käyttöoikeus, oikeuksien siirtyminen, vilpitön mieli

Share: