HO 23.11.1998 nro 3912

Instanssin nimiHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroR97/2072
Ratkaisun päivämäärä23.11.1998
Tuomion numero3912
Laki, lainkohtaTekijäL, TavaramerkkiL
Tavaramerkin nimiNintendo
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Nintendo Co. Ltd, Kioto, Japani OyBergsala Fun Ab, Espoo
Osapuolet, vastaaja(t)V; S

Skannattu teksti (voi sisältää virheitä).
30.8.2004/phh

ASIA
Tekijänoikeusrikos ym.

VALITUS
Nintendo Co. Ltd ja Oy Bergsala Fun Ab ovat käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevien syytteiden mukaisesti vaatineet, että V ja S tuomitaan rangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta ja teollisuusoikeusrikoksesta ja toissijaisesti, että V ja S tuomitaan rangaistukseen tekijänoikeusrikkomuksesta. Nintendo Co. Ltd ja Oy Bergsala Fun Ab ovat lisäksi vaatineet, että V ja S velvoitetaan suorittamaan asianomistajille vahingonkorvauksena tekijänoikeudenloukkauksesta ja teollisoikeusrikoksesta 15.000 markkaa korkoineen ja että V ja S velvoitetaan korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa 18.376 markalla ja hovioikeudessa 4.148 markalla, molemmat määrät korkoineen. Nintendo Co. Ltd ja Oy Bergsala Fun Ab ovat vielä vaatineet, että hovioikeus määrää laittomia teoskappaleita sisältävän cd-levykkeen hävitettäväksi viranomaisten toimesta.

VASTAUS
V ja S ovat yhteisesti vastanneet valitukseen ja vaatineet korvausta vastaus kuluistaan korkoineen.

HOVIOIKEUDEN RATKAISU
Syytä käräjäoikeuden tuomion muuttamiseen ei ole.
Hovioikeuden ratkaisu ilmenee tuomiolauselmasta.

TUOMIOLAUSELMA
Syytetty: S
Käräjäoikeuden tuomiota ei muuteta.
Nintendo Co. Ltd ja Oy Bergsala Fun Ab velvoitetaan yhteisvastuullisesti suorittamaan S:lle ja V:lle korvaukseksi yhteisistä vastauskuluista hovioikeudessa 2.000 markkaa. Korvaukselle on maksettava viivästyskorkoa siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut hovioikeuden tuomion antopäivästä. Vuotuisen viivästyskoron määrä on kulloinkin voimassa oleva Suomen Pankin vahvistama viitekorko lisättynä seitsemällä prosenttiyksiköllä.

TUOMIOLAUSELMA
Syytetty: V
Käräjäoikeuden tuomiota ei muuteta.

HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDEN PÄÄTÖS 30.10.1997 § 203 R 97/3

ASIA
Tekijänoikeusrikos ynnä muuta

ASIANOSAISET
Syyttäjä: Kihlakunnansyyttäjä
Asianomistajat:
1) Nintendo Co.,Ltd,

2) Oy Bergsala Fun Ab,
Vastaajat:
1) V,

2) S,

TUOMIO
Syyttäjä on vaatinut V:lle ja S:lle rangaistusta

1. Tekijänoikeusrikoksesta, koska V ja S ovat 1993 – 14.11.1995 välisenä aikana Helsingissä tahallaan ansiotarkoituksessa rikkoneet Nintendo Co Ltd:n, jonka yksinoikeudet Suomessa ovat lisenssisopimuksella siirtyneet Oy Bergsala Fun Ab:lle, yksinomaista oikeutta määrätä Nintendo merkkisistä tietokonepeleistä tuomalla maahan yleisön keskuuteen levitettäväksi ainakin 27 kappaletta cd-levylle laittomasti kopioitua Nintendo tietokonepeliä, jonka mainitut pelit sisältäneen cd-levyn he ovat tienneet valmistetuksi Suomen ulkopuolella sellaisissa olosuhteissa, että valmistaminen Suomessa olisi ollut rangaistavaa. Kyseiset cd-pelit on tekijänoikeuslain vastaisesti saatettu yleisön saataviin siten, että pelejä on voinut korvausta vastaan pelata Kansalaisten peliluola nimisen yleisölle avoimen pelipaikan, jonka toiminnasta V ja S ovat vastanneet, laitteilla. Edellä kerrottu teko on ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa asianomistajalle, ja

2. Teollisoikeusrikoksesta, koska V ja S ovat 1993 – 14.11.1995 välisenä aikana Helsingissä tahallaan loukanneet Nintendo Co Ltd:n, jonka yksinoikeudet Nintendo tavaramerkkeihin ovat lisenssisopimuksella siirtyneet Oy Bergsala Fun ltd:lle, yksinoikeutta Suomessa rekisteröityihin tavaramerkkeihin tarjoamalla ansiotarkoituksessa yleisölle maksua vastaan syytteen 1 kohdassa mainittujen laittomasti kopioitujen pelien peliaikaa Kansalaisten peliluola -nimisessä pelipaikassa. Edellä kerrottu teko on ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa taloudellista vahinkoa asianomistajalle.

Toissijaisesti syyttäjä on katsonut vastaajien syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen.

Asianomistajat ovat yhtyneet syytteeseen ja vaatineet vastaajilta yhteisvastuullisesti vahingonkorvauksena 15.000 markkaa viivästyskorkoineen 1.5.1994 lukien sekä oikeudenkäyntikulujen korvaamista viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion julistamisesta. Vielä asianomistajat ovat vaatineet vastaajien kieltämistä markkinoimasta puheena olevia pelejä sekä vaatineet takavarikoidun cd-levykkeen määräämistä hävitettäväksi.

Vastaajat ovat kiistäneet syytteen ja korvausvaatimuksen. V on kertonut tuoneensa puheena olevan cd-levyn syksyllä 1992 Hong Kongista omaan käyttöönsä eikä ansiotarkoituksessa. Hänellä ei peliä ostaessaan ollut tietoa, että se olisi laiton kopio. S:llä ei ole ollut mitään tekemistä cd-levyn maahantuonnin kanssa.

Lisäksi vastaajat ovat katsoneet, että kun cd-levy on tuotu maahan Vantaalla, Helsingin käräjäoikeus ei ole toimivaltainen käsittelemään syytettä.

Kun syytteessä kuvattu toiminta on tapahtunut Helsingissä ja laillinen tuomioistuin asioissa, jotka koskevat oikeutta tavaramerkkiin tai tavaramerkkioikeuden loukkausta, tavaramerkkilain 42 §:n mukaan on Helsingin käräjäoikeus, oikeus hylkää esitetyn väitteen.

Vastaajien sekä asiassa kuullun todistaja B:n kertomusten perusteella käräjäoikeus katsoo selvitetyksi, että V ja S ovat jo useita vuosia kuuluneet parisenkymmentä henkilöä käsittävään ATK-harrastajien ryhmään, jolla on ollut vuokrattuna käyttöönsä määrätty tila. Jokainen ryhmän jäsen on tuonut tilaan omia koneitaan ja muuta tarpeistoa, jotka ovat olleet vapaasti ryhmän jäsenten käytettävissä. Ryhmä on ollut vapaamuotoinen yhteenliittymä ja sen jäsenet ovat vuosien kuluessa vaihtuneet. Minkäänlaista järjestettyä toimintaa tai organisaatiota ei ole ollut. Jäsenet ovat pääluvun mukaan osallistuneet vuokra ja sähkökulujen maksamiseen.

Toukokuussa 1994 ovat V ja S omissa nimissään tehneet vuokrasopimuksen Korkeavuorenkatu 24 A portaassa sijaitsevista 250 M 2 tiloista, jota on edellä mainittujen ATK-harrastajien lisäksi käyttänyt Cute Communications Oy -niminen yhtiö. Tiloissa on tuolloin ollut useiden eri henkilöiden yksityisiä, yhteisomistuksessa olevia, lahjoitettuja tai aikaisempien jäsenten jälkeensä jättämiä erilaisia koneita ja laitteita ainakin 40 kappaletta. V on vienyt Korkeavuorenkadun tiloihin aiemmin kotonaan säilyttämänsä puheenaolevan cd-levykkeen sekä pelaamiseen tarvittavan pelikonsolin. Ryhmän jäsenten lisäksi tiloissa on alkanut käydä heidän tuttaviaan ja muita ulkopuolisia pelaajia. Avain tiloihin on ollut ryhmän varsinaisilla jäsenillä, jotka säännöllisen kuukausimaksun maksamalla ovat osallistuneet kulujen kattamiseen. Ulkopuoliset ns. ”satelliitit” ovat päässeet sisään aina kun paikalla on ollut joku ryhmän varsinaisista jäsenistä. Ulkopuolisilta on vähitellen alettu periä maksua kustannusten kattamiseksi aluksi 10 markkaa tunnilta ja korkeintaan 50 markkaa päivältä sekä jossakin vaiheessa 100 markan kuukausimaksua. Tiloissa ei ole ollut järjestettyä toimintaa, vaan kukin on harrastanut siellä mitä on halunnut. Mikrobitti-lehden numerossa 4/95 on julkaistu artikkeli, jossa on kerrottu Korkeavuorenkadun tiloista ja mahdollisuudesta harrastaa ATK-toimintaa siellä. Lehti on nimittänyt paikkaa Kansalaisten peliluolaksi. Marraskuussa 1995 poliisi on takavarikoinut kysymyksessä olevan pelejä sisältävän levyn.

Käräjäoikeus katsoo, että ostaessaan 200 ~300 markan hinnalla puheena olevan cd-levyn, joka on sisältänyt 947 eri peliä, V:n on asian harrastajana täytynyt olla tietoinen siitä, että levy on valmistettu sellaisissa olosuhteissa, että valmistaminen Suomessa olisi ollut rangaistavaa. Ei ole kuitenkaan selvitetty, että V olisi tuonut sen maahan ansiotarkoituksessa, tai yleisön keskuuteen levitettäväksi. Vaikka hän on myöhemmin vienyt sen Korkeavuorenkadun tiloihin, jossa se on ollut vapaasti käytettävissä, ei voida katsoa, että peliä silloinkaan olisi levitetty yleisön keskuuteen. Tiloihin ei ole ollut pääsyä kenellä hyvänsä ja avain on ollut vain niillä, jotka ovat pääluvun mukaan osallistuneet yhteismenoihin.

Asiassa ei ole näytetty, että edellä mainittu kirjoitus Mikrobitti-lehdessä olisi julkaistu V:n ja S:n toimesta tai että he muutoinkaan olisivat markkinoineet pelimahdollisuutta. Samoin on jäänyt selvittämättä tiloissa käyneiden ulkopuolisten määrä sekä se paljonko niitä 27 levyllä olevaa peliä, joiden tekijänoikeudet kuuluvat Nintendo Co., Ltd:lle, on pelattu.

Ottaen huomioon vastaajien ilmoittamat vuokra- ja sähkökulut ajalta ennen levyn takavarikointia sekä heidän ilmoittamansa samalta ajalta perityt maksut, käräjäoikeus katsoo, ettei ulkopuolisille sallitusta pelimahdollisuudesta ole kertynyt mitään ansiotuloa. Tiloissa käytettävissä olleiden laitteiden suuren määrän vuoksi käräjäoikeus ei pidä todennäköisenä, että sanottuja 27 peliä olisi käytetty siinä määrin, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle.

S ei vuokrasopimuksen toisena allekirjoittajana ole ollut vastuussa V:n omistamaan tiloihin tuoman levyn käyttämisestä.

Edellä kuvatun perusteella käräjäoikeus katsoo jääneen näyttämättä, että vastaajat olisivat syyllistyneet heidän syykseen väitettyyn tekijänoikeusrikokseen tai -rikkomukseen tai teollisoikeusrikokseen. Sen vuoksi käräjäoikeus on hylännyt syytteet ja esitetyt muut vaatimukset.

Asia on ratkaistu tuomiolauselmista ilmenevällä tavalla.

TUOMIOLAUSELMA
Syytetty: S

HYLÄTYT SYYTTEET
1) Tekijänoikeusrikos 1993 – 14.11.1995 2) Teollisoikeusrikos 1993 – 14.11.1995
KORVAUSVELVOLLISUUS
Yhteisvastuullinen korvausvelvollisuus
-yhteisellä lisälehdellä.

TUOMIOLAUSELMA
Syytetty: V
HYLÄTYT SYYTTEET
1) Tekijänoikeusrikos 1993 – 14.11.1995
2) Teollisoikeusrikos 1993 – 14.11.1995

KORVAUSVELVOLLISUUS
Yhteisvastuullinen korvausvelvollisuus yhteisellä lisälehdellä.

TUOMIOLAUSELMA
YHTEISET LAUSUNNOT
Valtion varoista maksetaan syyttäjän kuulustuttamalle todistajalle päivärahaa 66 markkaa, matkakulujen korvauksena 248,16 markkaa sekä korvauksena taloudellisesta menetyksestä 200 markkaa, yhteensä 514,16 markkaa, mikä määrä jää valtion vahingoksi.

S ja V velvoitetaan yhteisvastuullisesti maksamaan kuulustuttamalleen todistajalle palkkioksi 400 markkaa.

Oikeuden esillä ollut cd-levy palautetaan poliisille omistajalleen luovutettavaksi.

Alempi oikeusaste

Helsingin käräjäoikeus 7/2 os. 30.10.1997 no 203 (R 97/3) (liitteenä)

Ratkaisun lainvoimaisuusEi tiedossa
Asiasanatkopiointi, levittäminen, piratismi, tavaramerkkiloukkaus
Huomautukset

Teksti on skannattu, joten siihen on voinut jäädä virheitä.

Share: