HO 19.3.2010 nro 741

Instanssin nimiHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
DiaarinumeroS09/1706
Ratkaisun päivämäärä19.3.2010
Tuomion numero741
Laki, lainkohtaOK 7:3
Riidanalaisen patentin numeroEP 1381352
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Janssen-Cilag Oy
Osapuolet, vastaaja(t)ratiopharm GmbH, ratiopharm Oy

Tiivistelmä 15.6.2010 / IAL

Alza Corporationille oli myönnetty Suomessa voimassa oleva patentti numero FI/EP 1381352 sekä suomalaiset hyödyllisyysmallit 6962 ja 7431. Janssen-Cilag hyödynsi Suomessa yksinomaisella lisenssillä näitä immateriaalioikeuksia, jotka suojasivat sen Suomessa markkinoimia Durogesic-tuotemerkillä myytäviä fentanyylilaastareita. Ratiopharm oli tuonut (2007) markkinoille Fentanyl ratiopharm – tuotteet, joiden kantaja väitti loukkaavan Janssen-Cilagin mainittuja oikeuksia. Janssen-Cilag oli vaatinut käräjäoikeutta kieltämään loukkaavien tuotteiden markkinoinnin, valmistamisen, tarjoamisen, vaihdantaan saattamisen ja maahantuonnin tai hallussapidon näitä tarkoituksia varten.

Molempien osapuolten tuotteet olivat monoliittisia laastareita, joiden ihokontaktissa oleva liima sisälsi fentanyyliä. Tämän liimasäiliön sisältämät ainesosat jakautuivat tasaisesti koko säiliön alueelle, eivätkä muodostaneet erilaisia kerroksia säiliössä. Lääkeaine imeytyi laastareista hitaasti ihon läpi.

Käräjäoikeus oli ottanut ratkaisussaan lähtökohdaksi kyseessä olevien patentin ja hyödyllisyysmallien olemassaolon. Sen mielestä asianosaisten esittämien seikkojen perusteella oli ollut selvästi todennäköisempää, että turvaamistoimen hakijan oikeutta oli loukattu kuin että loukkausta ei ollut tapahtunut. Hakijat olivat vedonneet mm. tuotteiden samankaltaisuuden osoittaviin laboratoriotutkimuksiin ja tuotteiden myynnin heijastamiin merkittäviin taloudellisiin intresseihin. Vastaajat eivät olleet riitauttaneet näitä seikkoja. Ne olivat uutena perusteena väittäneet vastaajan tuotteiden ylikylläisyyden muodostavan olennaisen eron tuotteiden välillä, mutta hakija oli kiistänyt tämän eron. Käräjäoikeus piti todennäköisenä, että vaade-edellytys turvaamistoimelle oli olemassa. Myös hakijan kaupalliset intressit puolsivat selvästi vaaraedellytyksen täyttymistä.

Koska hakija oli kuitenkin toimittanut hakemuksensa käräjäoikeudelle lähes kahden vuoden kuluttua siitä, kun vastaajien tuotteet olivat tulleet markkinoille, hakijan oli katsottu voivan osin perustaa väitteensä jo markkinoille tulleiden tuotteiden pakkausselosteisiin. Vastaavasti ratiopharmin tuotteiden vetäminen pois markkinoilta olisi voinut oikeuden mukaan vahingoittaa tuotteiden goodwill -arvoa. Näin ollen tuomioistuin oli antanut oikeuskirjallisuuteen vedoten painoarvoa hakijan passiivisuudelle sekä hyöty-haitta – vertailulle ja oli hylännyt vaatimuksen.

Janssen-Cilag valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus mukaili käräjäoikeuden ratkaisua harkitessaan käräjäoikeuden ratkaisun perusteluja Se mm. totesi, ettei osapuolten tuotteiden yli- ja alikylläisyyttä voitu summaarisessa asiassa lopullisesti tutkia, ja että ratiopharmin oli katsottava myöntäneen sen tuotteiden olevan suurimmalta osin Janssen-Cilagin immateriaalioikeuksien mukaisia.

Hovioikeus kuitenkin piti laboratoriotutkimusten ja muun selvityksen hankkimista turvaamistoimihakemuksen tueksi hyväksyttävänä syynä sille, että kyseinen hakemus oli tehty vajaa kaksi vuotta ratiopharmin tuotteiden markkinoille tulon jälkeen. Janssen-Cilagin ei siis voitu katsoa olleen asiassa passiivinen. Lisäksi sen patentin ja hyödyllisyysmallin suoja-ajat olivat vasta alkamassa, ja turvaamistoimen myöntämättä jättäminen olisi voinut aiheuttaa merkittävää vahinkoa. Näin ollen turvaamistoimen määräämiselle oli myös haittavertailun kannalta edellytykset, joten hovioikeus muutti käräjäoikeuden päätöstä ja määräsi turvaamistoimen hakemuksen mukaisesti.

Alempi oikeusaste

Helsingin käräjäoikeus, 8.5.2009, Nro 15228, Dnro T08/38845.

Ratkaisun lainvoimaisuusEi tiedossa
Asiasanathyödyllisyysmallit, lääkkeet, passiviteetti, turvaamistoimet

Share: