KHO 5.7.2006 nro 1732

Instanssin nimiKHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero2187/02/05
Ratkaisun päivämäärä5.7.2006
Tuomion numero1732
Laki, lainkohtaVerkTunnL 3 § 3 k., 4 § 3 mom., 11 § 1 mom. 1 k., 12 § 1 mom. 3 k.
Tavaramerkin nimiSuomen Laki, suomenlaki.fi (verkkotunnus)
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Talentum Media Oy

Oikeustapaustietokantaan 14.7.2006 / Joni. L.

Asian aikaisempi käsittely

Viestintävirasto on päätöksellään 28.6.2004 hylännyt Talentum Media Oy:n vaatimuksen Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy:lle 1.9.2003 myönnetyn verkkotunnuksen suomenlaki.fi peruuttamisesta ja siirtämisestä itselleen.

Talentum Media Oy on valittanut päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Viestintävirasto on antanut valituksen johdosta lausunnon, Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy selityksen ja Talentum Media Oy vastaselityksen.

Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus on valituksenalaisella päätöksellään hylännyt valituksen.

Hallinto-oikeus on perustellut päätöstään seuraavasti:

Talentum Media Oy on esittänyt, että Suomen Laki -tavaramerkkiä on
käytetty katkeamattomasti Suomen Laki -tuotteiden symbolina vuodesta
1955 lähtien ja että tavaramerkki on tavaramerkkilaissa sekä verkkotunnuslaissa tarkoitetulla tavalla kiistattomasti vakiintunut. Lisäksi verkkotunnus suomenlaki.fi on sekoitettavissa yhtiön käytössä olevan tunnuksen kanssa ja verkkotunnus suomenlaki.fi on haitaksi yhtiön tavaramerkin erottamiskyvylle ja maineelle.

Verkkotunnuslain 4 §:n 3 momentin mukaan verkkotunnus ei saa oikeudettomasti perustua toisen suojattuun nimeen tai merkkiin. Saman lain 3 §:n 3 kohdan mukaan suojatulla nimellä tai merkillä tarkoitetaan kauppa-, tavaramerkki-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkittyä nimeä tai merkkiä taikka toiminimilaissa ja tavaramerkkilaissa tarkoitettua vakiintunutta nimeä, toissijaista tunnusta tai tavaramerkkiä.

Verkkotunnuslain 11 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan Viestintävirasto voi sulkea verkkotunnuksen enintään yhden vuoden määräajaksi, jos on todennäköisiä syitä epäillä, että tunnus on suojattu nimi tai merkki, ja nimen tai merkin haltija pyytää tunnuksen sulkemista, eikä tunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen.

Saman lain 12 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan Viestintävirasto voi peruuttaa verkkotunnuksen, jos on painavia perusteita epäillä, että tunnus on suojattu nimi tai merkki, ja nimen tai merkin haltija pyytää tunnuksen peruuttamista, eikä tunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen.

Hallituksen esityksessä verkkotunnuslaiksi on todettu, että nopea, kevyt, tehokas ja taloudellisesti rationaalinen menettely on kaikkien osapuolten etu verkkotunnusten epäselvyys- tai kiistatilanteissa; verkkotunnusten luonteen vuoksi epäselviin verkkotunnusten myöntämistilanteisiin tulisi voida puuttua nopeasti ja mahdollisimman kevyellä hallintomenettelyllä. Edelleen esityksen mukaan, koska verkkotunnusten hakijan oikeutta nimeen tai merkkiin ei enää ennakkoon tutkittaisi, saattaa tulla esille tilanteita, joissa toiselle kuuluva suojattu nimi tai merkki rekisteröidään verkkotunnukseksi. Oikeudenloukkauksen selvittäminen alkaa loukatun Viestintävirastolle tekemästä sulkemis- tai peruuttamispyynnöstä. Pyynnön tekijän olisi esitettävä näyttöä oikeudenloukkauksen tueksi. Peruuttaminen edellyttää, että näyttö oikeudenloukkauksesta on vahva, eikä tunnuksenhaltija pysty esittämään hyväksyttävää perustetta oikeudelleen. Hallituksen esityksessä mainitaan esimerkkinä tunnuksen euroopanunioni.fi rekisteröinti yksityisen elinkeinonharjoittajan nimiin.

Verkkotunnus voidaan peruuttaa, jos on painavia perusteita epäillä, että
tunnus on suojattu nimi tai merkki. Talentum Media Oy on esittänyt, että sen vakiintunut tavaramerkki käsittää tekstin ”Suomen Laki” ja sen yhteydessä esitettävän miekkaa pitävän kruunupäisen leijonan. Yhtiö on myös katsonut, että tavaramerkin tunnistettavuuden luo teksti ja että tunnusmerkkioikeudellisesti merkitystä ei ole sillä, esitetäänkö tekstin yhteydessä muutakin kuin teksti. Yhtiön tavaramerkki on siten yhdistelmämerkki eli sanan ja kuvion yhdistelmä. Tavaramerkkiä arvioidaan tällöin kokonaisuutena eikä sen väitetyksi esitetyn hallitsevan osan perusteella, ellei sitä erikseen ole pidettävä tavaramerkkilain tarkoittamalla tavalla vakiintuneena. Hallinto-oikeus katsoo, kuten Viestintävirasto, että sanamerkin nauttima suoja on pääsääntöisesti kuviomerkin suojaa vahvempi ja että mitä vähemmän tavaramerkki eroaa verkkotunnuksesta, sitä laajempi on tavaramerkin suoja. Yhtiön kuvallisen tavaramerkin on katsottava eroavan verkkotunnuksesta suomenlaki.fi sillä tavoin, ettei ole painavia perusteita epäillä verkkotunnuksen olevan suojattu nimi tai merkki.

Hallinto-oikeus katsoo suomenlaki -sanan vakiintumisen osalta, että sanapari on yleissana, joka ei ole tässä yhteydessä muuttunut kiistattomasti käytön perusteella tavaramerkinomaiseksi ja erottamiskykyiseksi tunnukseksi. Vakiintumisen tulee olla niin kiistatonta, että se on todettavissa pääsääntöisesti ilman yksityiskohtaista asiakirjanäyttöä eikä myöskään Viestintäviraston tai hallinto-oikeuden toimivaltaan kuulu ratkaista oikeutta tavaramerkkiin, vaan se kuuluu käräjäoikeuden toimivaltaan. Hallinto-oikeus katsoo, kuten Viestintävirasto, että ei ole painavia perusteita epäillä, että tunnus on suojattu nimi tai merkki.

Hallinto-oikeus katsoo, ettei ole myöskään todennäköisiä syitä epäillä verkkotunnuksen suomenlaki.fi olevan suojattu nimi tai merkki.

Verkkotunnusten suomenlaki.fi ja suomenlaki.com keskinäinen sekoitettavuus tai verkkotunnuksen suomenlaki.fi käytöstä aiheutuva haitta Talentum Media Oy:n tavaramerkin erottamiskyvylle tai maineelle ei ole verkkotunnuslain mukainen peruuttamis- tai sulkemisperuste.

Käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa

Talentum Media Oy on valituksessaan vaatinut, että korkein hallinto-oikeus kumoaa Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen ja määrää verkkotunnuslain 12 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisesti suomelaki.fi -verkkotunnuksen peruutettavaksi nykyiseltä haltijaltaan, Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy:ltä ja siirrettäväksi Talentum Media Oy:lle. Toissijaisesti yhtiö on vaatinut, että korkein hallinto-oikeus kumoaa hallinto-oikeuden päätöksen ja määrää verkkotunnuslain 11 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaisesti suomenlaki.fi -verkkotunnuksen suljettavaksi.

Suomen Laki -tavaramerkki käsittää tekstin ”Suomen Laki” ja sen yhteydessä esitettävän miekkaa pitävän kruunupäisen leijonan. Nämä tunnusmerkit yhdessä muodostavat Suomen Laki -tavaramerkin. Suomen Laki -tuotemerkki ja -nimi erottaa erilliseksi tuotekokonaisuudeksi määriteltävissä olevat Suomen Laki -tuotteet muista tuotteista ja kyseistä tuotemerkkiä ja -nimeä voidaan pitää tavaramerkkilain 1 §:n mukaisena merkkinä, joka voidaan esittää graafisesti ja jonka avulla voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa liikkeeseen lasketut tavarat toisten tavaroista.

Suomen Laki -tavaramerkkiä on käytetty katkeamattomasti Suomen Laki -tuotteiden symbolina vuodesta 1955, jolloin ilmestyivät ensimmäiset Suomen Laki I ja Suomen Laki II-teokset. Teokset ovat siitä lähtien ilmestyneet vuosittain, vuoteen 1993 vuorovuosina, ja Suomen Laki -tuotemerkin ulkoasu ja tuotteiden nimi ei ole tuona aikana muuttunut. Vuonna 1995 julkaistiin ensimmäinen Suomen Laki CD-ROM ja vuonna 1997 ensimmäinen Suomen Laki online -verkkopalvelu, joka toimii internet-osoitteessa www.suomenlaki.com. Nykyään Suomen Laki -tuoteperheeseen kuuluvat lakikirjojen Suomen Laki I ja II, Verolait, Finlands Lag I ja II, Skatteförfattningarna ja Euroopan unionin laki lisäksi Suomen Laki -eripainokset, joita ilmestyy vuosittain 8-10 kappaletta. Tämän lisäksi tuoteperheeseen kuuluu lukuisia 1-4 kertaa vuodessa ilmestyviä CD-ROM-tuotteita, muiden muassa Suomen Laki CD-ROM ja Verolait CD-ROM sekä edellä mainittu Internetissä osoitteessa www.suomenlaki.com toimiva juridinen verkkopalvelu Suomenlaki.com. Kaikkien näiden tuotteiden tunnusmerkkinä käytetään edellä mainittua Suomen Laki -tavaramerkkiä.

Teossarjalle ja sen ympärille kehittyneelle tuoteperheelle on sen lähes 50-vuotisen olemassaolon aikana muodostunut institutionaalinen asema perusteellisesti toimitetun säädösmateriaalin symbolina ja juristien perustyökaluna, mistä johtuen Suomen Laki on tuotemerkkinä ja -nimenä tässä maassa asianomaisissa elinkeino- ja kuluttajapiireissä erittäin laajalti tunnettu. Edellä mainittujen perusteiden johdosta on itse asiassa vaikea kuvitella Suomessa oman alansa elinkeino- ja kuluttajapiireissä kiistattomammin vakiintunutta tuotemerkkiä ja -nimeä kuin Suomen Laki. Näin ollen Suomen Laki -tuotemerkki ja -nimi täyttävät tavaramerkkilain 2 §:ssä asetetun vakiintuneisuuden kriteerit. Myös Helsingin hallinto-oikeuden päätöksessään esittämän kiistattoman vakiintuneisuuden tunnusmerkit täyttyvät.

Suomen Lain tavaramerkissä ei esiinny mitään muuta tekstiä kuin täsmälleen se, mikä peruutusvaatimuksen kohteena olevassa verkkotunnuksessa on. On myös selvää, että Suomen Lain tavaramerkissä tuotteiden tunnistettavuuden Suomen Laki -tuotteiksi luo nimenomaan teksti Suomen Laki eikä tekstin yhteydessä esitettävä kruunupäinen leijona.

Suomen Lain tavaramerkki nauttii vakiintuneena tavaramerkkinä yhtä vahvaa suojaa kuin rekisteröidytkin tavaramerkit. Käsillä olevassa tilanteessa joku muu taho kuin vakiintuneen tavaramerkin haltija käyttää elinkeinotoiminnassaan vakiintuneen tavaramerkin nimen kanssa täsmälleen samaa verkkotunnusta. Vakiintuneen tavaramerkin nauttiman suojan laatu ei tällaisessa tilanteessa voi olla riippuvainen siitä, esitetäänkö tavaramerkissä tuotteen nimen yhteydessä mahdollisesti muutakin kuin pelkkä teksti.

Talentum Media Oy:llä on Suomen Laki -tuotteiden kustantajana
yksinoikeus Suomen Laki -tavaramerkin ja -nimen käyttöön.
Muilla tahoilla kuin Suomen Laki -tavaramerkin yksinoikeuden haltijalla ei ole oikeutta käyttää Suomen Laki -nimeä liiketoimintansa tunnusmerkkinä mukaan lukien kyseisen nimen käyttö verkkotunnuksessa.

Suomen Laki online -verkkopalvelu toimii internet-osoitteessa
www.suomenlaki.com. Verkkotunnuksen suomenlaki.fi myöntäminen Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy:lle mahdollistaa tavaramerkkilain 4 §:n 1 momentin mukaisen Suomen Laki -nimen ja -merkin kanssa sekoitettavissa olevan tunnuksen käytön. Sekoitettavissa olevan verkkotunnuksen käyttö mahdollistaa myös tavaramerkkilain 6 §:n 2 momentin mukaisen Suomen Laki -nimen erottamiskyvyn ja maineen epäoikeudenmukaisen hyväksikäytön ja olisi näin ollen haitaksi Suomen Laki -nimen ja tavaramerkin erottamiskyvylle ja maineelle.

Ei ole olemassa minkäänlaista lakiin perustuvaa estettä sille, että hallinto-oikeus tai korkein hallinto-oikeus tutkii Talentum Media Oy:n esittämät tavaramerkkilakiin perustuvat vaatimukset. Ensisijainen syy, jonka takia suomenlaki.fi -verkkotunnus tulee peruuttaa nykyiseltä haltijaltaan ja siirtää Talentum Media Oy:lle on juuri se, että Suomen Laki on tavaramerkkilain 2 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla vakiintunut tavaramerkki.

Selvitykset korkeimmassa hallinto-oikeudessa

Viestintävirasto on antanut valituksen johdosta lausunnon ja siinä viitannut antamaansa päätökseen, Helsingin hallinto-oikeudelle annettuun Viestintäviraston lausuntoon ja Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen.

Talentum Media Oy on vastaselityksessään Viestintäviraston lausunnon johdosta uudistanut vaatimuksensa ja niiden perusteiden osalta viitannut valitukseensa sekä asiassa aikaisemmin esittämäänsä.

Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy on antanut selityksen, jossa se on uudistanut aikaisemmin lausumansa sekä viitannut Viestintäviraston ja hallinto-oikeuden päätöksiin perusteluineen. Selityksessä on muun ohella esitetty, että yhtiö on rekisteröinyt verkkotunnuksen suomenlaki.fi ennen kuin Talentum Media Oy käynnisti verkkopalvelunsa internet-osoitteessa www.suomenlaki.com.

Talentum Media Oy on vastaselityksessään Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy:n selityksen johdosta kiistänyt selityksessä esitetyt väitteet asiassa aikaisemmin esittämillään perusteilla. Verkkotunnukset suomenlaki.com ja suomenlaki.net ovat olleet Talentum Media Oy:n hallussa 30.10.2002 lähtien eli lähes vuoden ajan ennen kuin Finnish Law and Economy FLE Ltd – Suomen Laki ja Talous SLT Oy rekisteröi verkkotunnuksen suomenlaki.fi.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu

Korkein hallinto-oikeus hylkää valituksen. Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta ei muuteta.

Perustelut

Talentum Media Oy on vaatinut verkkotunnuksen suomenlaki.fi peruuttamista tai sulkemista sillä perusteella, että tunnus on yhtiön vakiinnuttamisella suojattu tavaramerkki. Yhtiön tavaramerkki käsittää tekstin ”Suomen Laki” ja sen yhteydessä esitettävän miekkaa pitävän kruunupäisen leijonan. Lisäksi yhtiö on katsonut, että verkkotunnus on sekoitettavissa mainittuun tavaramerkkiin sekä yhtiön verkkotunnukseen suomenlaki.com.

Verkkotunnuksen sulkemisperusteet on määritelty verkkotunnuslain 11 §:ssä ja peruuttamisperusteet lain 12 §:ssä. Verkkotunnuksen sekoitettavuutta tavaramerkkiin tai toiseen verkkotunnukseen ei ole määritelty sulkemis- eikä peruuttamisperusteeksi. Verkkotunnusta ei siten voida sulkea tai peruuttaa mahdollisen sekoitettavuuden perusteella.

Talentum Media Oy:n edellä mainittua tavaramerkkiä voidaan asiassa esitetyn selvityksen perusteella ja jopa notorisestikin pitää asianomaisissa elinkeino- tai kuluttajapiireissä yleisesti tunnettuna haltijan tavaroiden erityisenä merkkinä. Kysymyksessä on kuitenkin yhdistelmämerkki, jonka vakiinnuttamiseen perustuva yksinoikeus koskee tavaramerkkiä kokonaisuutena eikä sen tekstiä erikseen. Teksti ”Suomen Laki” on yhtiön tuotteiden sisältöä suoraan kuvaileva geneerinen ilmaisu, johon yhtiö ei ole voinut saada yksinoikeutta vakiinnuttamisellakaan.

Asiassa ei näin ollen ole ollut verkkotunnuslain 12 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettuja painavia perusteita eikä mainitun lain 11 §:n 1 momentin 4 kohdassa (13.3.2003/228) tarkoitettuja todennäköisiä syitä epäillä, että tunnus suomenlaki.fi on Talentum Media Oy:n suojattu tavaramerkki.

Tämän vuoksi hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta ei ole syytä muuttaa.

Asian ovat ratkaisseet hallintoneuvokset (5 jäsentä). Esittelijänä N.Nl.

Alempi oikeusaste

Viestintävirasto, päätös 28.6.2004
Helsingin hallinto-oikeuden päätös 13.6.2005 nro 05/0771/3

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen
Asiasanatrekisteröinti, tavaramerkit, tunnettuus, vakiinnuttaminen

Share: