KHO 23.6.2010 nro 1566

Instanssin nimiKHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero0358/02/09
Ratkaisun päivämäärä23.6.2010
Tuomion numero1566
Laki, lainkohtaPatenttiL 2 §, 25 § 1 mom.
Riidanalaisen patentin numero115322
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Vacon Oy
Osapuolet, vastaaja(t)ABB Oy

Tiivistelmä 26.1.2012/hkm

Vacon Oyj:lle oli rekisteröity patentin keksintöön ”Energianmittaus taajuusmuuntajalla” 15.4.2008. Kyse oli menetelmästä energian mittaamiseksi taajuusmuuntajan tai vastaavan portaattoman, pyörimisnopeuden ja säätölaitteen sisältävässä vaihtosähkömoottorikäytössä. Sen tavoitteena oli mittauksen suorittamien ilman ulkoisia epävarmuustekijöitä. ABB Oy oli tehnyt asiasta patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) väitteen, vedoten puuttuvaan keksinnöllisyyteen. PRH katsoi, ettei asiassa oltu esitetty mitään patenttilain 25 §:n 1 momentissa tarkoitettua estettä, joten se hylkäsi ABB Oy:n väitteen ja pysytti patentin voimassa.

PRH:n valituslautakunta katsoi, että patentti tulisi kumota. Valituslautakunta kumosi PRH:n päätöksen ja palautti asian PRH:lle. Valituslautakunta totesi, ettei patentin selityksestä ilmennyt mitään erityistä perustelua ratkaisun keksinnöllisyydelle. Alan ammattilaisen mitatessa koko muuntajakäytön tehoa ja energiaa ilmeinen ratkaisu olisi siirtää tai lisätä tarvittavat jännitteen ja virran mittaukset taajuusmuuntajan tulopuolelle. Patentin tarkoittama keksintö ei siten tuonut mitään uutta jo tunnettuun tekniikkaan.

Korkein oikeus (KKO) katsoi, että PRH oli myöntänyt patentin, vaikkei patentti täyttänyt patenttilain 2 §:n edellytyksiä. KKO totesi, että tunnusmerkkinä mainittu sisäänrakennettu mittaus oli mainittu ennestään tunnettuna jo patentin selityksessä. Tällaisessa tilanteessa tunnusmerkkiä ei voida pitää olennaisena erona tunnettuun tekniikan tasoon nähden. Myös vaihtoehtoisten vaatimusten osalta KKO piti keksintöä ilmeisenä julkaisuista D6 ja D8 ilmenevään tekniikan tasoon nähden. KKO hylkäsi valituksen ja pysytti PRH:n valituslautakunnan päätöksen voimassa.

Alempi oikeusaste

PRH 26.9.2006
PRH-VL 26.11.2008

Asiasanatkeksinnöllisyys

Share: