KHO 8.11.2011 nro 3257

Instanssin nimiKHO
Instanssin kaupunkiHelsinki
Diaarinumero4073/02/09
Ratkaisun päivämäärä8.11.2011
Tuomion numero3257
Laki, lainkohtaTavaramerkkiL 6 §, 14 §
Tavaramerkin nimijumbo KAUPPAKESKUS (kuviomerkki)
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Kiinteistö Oy Vantaanportin Liikekeskus

Tiivistelmä 16.1.2012/hkm

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) oli hylännyt Kiinteistö Oy Vantaanportin Liikekeskuksen hakemuksen kuviomerkin ”jumbo KAUPPAKESKUS” rekisteröinnistä. Merkin katsottiin olevan sekoitettavissa yhteisön tavaramerkkiin nro 272336 ”JUMBO”. PRH:n valituslautakunta hylkäsi asiaa koskeneen valituksen.

Yhtiö oli valituksessaan vedonnut siihen, että kokonaisuutena arvioiden merkin kuvio-osuus ei ollut vähäinen ja merkistä syntyi ainutlaatuinen erottautumiskykyinen kokonaisvaikutelma. Yhtiö katsoi myös, ettei yleiskielen sana ”jumbo” ollut sillä tavalla erottautumiskykyinen, että sen käyttämiseen olisi voinut saada yksinoikeutta. Antamassaan lausunnossa Valituslautakunta puolestaan katsoi, että yleiskielen sanat ovat rekisteröitävissä, kunhan ne eivät kuvaile yksinomaan haettavien tavaroiden tai palveluiden ominaisuuksia.

Perusteluissaan KHO viittasi TavaramerkkiL 14 §:n 1 momentin 9 kohtaan ja 6§:n 1 momenttiin. KHO katsoi sanan ”jumbo” muodostavan merkin keskeisen elementin ja sanan KAUPPAKESKUS vain kuvailevan palvelun käyttötarkoitusta. Yhteisön tavaramerkki ”JUMBO” oli rekisteröity samoille ja samankaltaisille palveluille kuin haettava merkki.

KHO katsoi haetun merkin sisältävän aikaisemman erottamiskykyisen merkin ”JUMBO” sellaisenaan ja lisättyä palveluita kuvaavaa sanaa KAUPPAKESKUS ei voitu pitää erottamiskykyisenä. KHO totesi myös, että pelkkien graafisten kuvioiden erottamiskyky on tavaramerkkioikeudellisesti heikko. Merkkien sana ”jumbo” oli haetun merkin dominoiva osa, joten kokonaisuutena arvioiden kysymys oli kahdesta toisiinsa sekoitettavissa olevasta tavaramerkistä.

KHO hylkäsi valituksen.

Alempi oikeusaste

Patentti- ja rekisterihallitus 28.5.2007
Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta 20.10.2009 nro 2007/T/101

Asiasanatsekoitettavuus

Share: