MAO:839/17

Instanssin nimiMAO
Diaarinumero2016/134
Ratkaisun päivämäärä22.12.2017
Tuomion numero839
Laki, lainkohtaTavaramerkkiL 14 § 1 momentin 9 kohta (56/2000), tavaramerkkiL 6 § 1 momentti (996/1983)
Tavaramerkin niminickelodeon BLAZE JA MONSTERIKONEET (kuvio)
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Viacom International Inc.
Osapuolet, vastaaja(t)PRH

PRH oli hylännyt osaksi valittajan Viacom International Inc:n hakemuksen haetun merkin nickelodeon BLAZE JA MONSTERIKONEET (kuvio) rekisteröimiseksi, koska se oli sekoitettavissa EU-tavaramerkkeihin numero 1353101 BLAZE, numero 2487130 BLAZE, numero 5151790 BLAZE, numero 10891257 BLAZE ja numero 10039121 BLAZE, jotka on rekisteröity samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten muun ohella luokissa 28 ja 41. MAO:ssa asiassa oli kyse siitä, oliko haettu merkki sekoitettavissa näihin aiempiin EU-tavaramerkkeihin.

Tavaramerkkilaki kieltää merkin rekisteröinnin, mikäli rekisteröitäväksi haettu merkki on sekoitettavissa aikaisempaan EU-tavaramerkkiin, jos ne koskevat samoja tai samankaltaisia tavaroita. MAO:n mukaan sekaannusvaaraa koskevan kokonaisarvioinnin on perustuttava vertailtavien merkkien ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuuden osalta tavaramerkeistä syntyvään kokonaisvaikutelmaan, ja huomioon on otettava erityisesti merkkien erottamiskykyiset ja hallitsevat osat. Merkitystä on erityisesti sillä, miten kyseessä olevien tavaroiden tavanomaisen valistuneet sekä kohtuullisen tarkkaavaiset ja huolelliset keskivertokuluttajat mieltävät tavaramerkit.

MAO arvioi, että haetun merkin sanaosaa BLAZE oli pidettävä kuviomerkissä sen erottamiskykyisimpänä ja hallitsevimpana osana ja ottaen huomioon, että aikaisemmat EU-tavaramerkit BLAZE sisältyivät kokonaisuudessaan haettuun merkkiin, olivat vertailtavat merkit hyvin samankaltaisia ulkoasultaan. Haetun tavaramerkin muut kuvio-osat ja huomattavasti pienemmällä kirjoitetut sanaosat eivät poistaneet tätä samankaltaisuutta. MAO:n mukaan merkit olivat myös lausuntatavaltaan samankaltaisia. Kokonaisuutena arvioiden merkkejä oli pidettävä samankaltaisena.

MAO totesi, että haetusta merkistä saatava kokonaisvaikutelma johti siihen, että kohdeyleisö saattoi luulla, että vertailtavien merkkien tavarat ja palvelut olivat peräisin samasta yrityksestä tai taloudellisesti keskenään sidoksissa olevista yrityksistä. Merkkien välillä oli olemassa sekaannusvaara.

MAO hylkäsi valituksen.

(AH)

Alempi oikeusaste

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 28.1.2016

Ratkaisun lainvoimaisuusEi tiedossa
Asiasanatsekoitettavuus, tavaramerkit

Share: