MAO:250/18

Instanssin nimiMAO
Diaarinumero2017/285
Ratkaisun päivämäärä24.4.2018
Tuomion numero250
Laki, lainkohtaToiminimilaki 19 §
Tavaramerkin nimiYrjö ja Hanna ASO-Kodit, asokodit
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy
Osapuolet, vastaaja(t)Asoasunnot Uusimaa Oy

Asiassa kantaja Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy vaati, että markkinaoikeus kumoaisi Asoasunnot Uusimaa Oy:n aputoiminimen ”Yrjö ja Hanna ASO-Kodit” rekisteröinnin, kieltäisi Asoasunnot Uusimaa Oy:tä käyttämästä (apu)toiminimeä tai muutoin loukkaamasta Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n oikeutta aputoiminimeen ”Asokodit” käyttämällä ilmaisua ”Yrjö ja Hanna Asokodit”, ”Asokodit” tai ”ASO-Kodit”. Asoasunnot Uusimaa Oy vaati puolestaan, että markkinaoikeus hylkäisi kanteen.

Kantajayhtiö harjoitti asumisoikeusasuntoihin liittyvää toimintaa ja sille oli merkitty kaupparekisteriin aputoiminimi ”Asokodit”. Kaupparekisterin mukaan kyseisellä aputoiminimellä markkinoidaan maanlaajuisesti yhtiön omistamia huoneistoja. Yhtiön väitteen mukaan ilmaisu ”Asokodit” oli myös vakiintunut sen aputoiminimeksi.

Toiminimen rekisteröimisen edellytyksistä säädetään muun ohella toiminimilain 2 ja 10 §:ssä, jotka koskevat myös aputoiminimeä. Pykälän 2 momentin mukaan toiminimi voidaan merkitä kaupparekisteriin, jos se on tämän lain mukainen ja selvästi erottuu rekisterissä ennestään olevista toiminimistä. Lain 10 §:ssä säädetään puolestaan, että toiminimessä ei saa ilman asianmukaista suostumusta olla mitään sellaista, joka on sekoitettavissa toisen suojatun toiminimen kanssa. Lisäksi toiminimilain 8 §:ssä säädetään, että toiminimen on kyettävä yksilöimään haltijansa yritys.

Toiminimilain 19 §:n 1 momentin mukaan tuomioistuin voi kanteesta kumota toiminimeä koskevan rekisteröinnin, jos toiminimi on rekisteröity tämän lain tai muiden toiminimeä koskevien säännösten vastaisesti ja rekisteröinnille on edelleen olemassa este.

Asoasunnot Uusimaa Oy esitti, että aputoiminimi ”Asokodit” sai vain heikkoa suojaa, koska se on kuvaileva yleisnimitys, joka yksinomaan ilmaisee toiminnan luonteen eli sen, että kysymys on asumisoikeuspalvelujen tarjoajasta. Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy esitti puolestaan, että aputoiminimi ”Asokodit” ei ole yleissana eikä se ole toimintaa kuvaileva tai muutoin erottamiskyvyltään heikko. Yhtiön mukaan aputoiminimi ”Asokodit” oli vakiintunut sen tunnukseksi.

Todisteita tarkasteltuaan markkinaoikeus katsoi asiassa jääneen selvittämättä, että ”Asokodit” olisi vakiintunut Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n aputoiminimeksi tai että se olisi sillä tavoin hyvin tunnettu, että ilmaisu ”asokodit” tai ”asokoti” miellettäisiin tarkoittavan vain Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:tä tai sen tarjoamia asuntoja tai palveluita.

Markkinaoikeus katsoi, että ilmaisua ”asokoti” ja sen monikkomuotoa ”asokodit” oli pidettävä asumisoikeusasumiseen liittyvinä kuvailevina termeinä tai jopa yleissanoina. Koska Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n rekisteröity aputoiminimi ”Asokodit” ei käsittänyt mitään muuta elementtiä kuin edellä mainitun kuvailevan sanan, sitä oli markkinaoikeuden mukaan pidettävä erottamiskyvyltään heikkona ja sille oli annettava vain heikkoa suojaa. Markkinaoikeus katsoi, että kun otettiin huomioon se, ettei asumisoikeusasuntoja osteta mielijohteesta, ei voida vaatia kovinkaan merkittävää erottavaa osaa, jotta edellä mainitun ilmaisun tai sitä läheisesti muistuttavan ilmaisun sisältävä toiminimi voi olla käytössä aputoiminimen ”Asokodit” rinnalla niiden olematta sekoitettavissa keskenään.

Asoasunnot Uusimaa Oy:n aputoiminimen alussa olevaa osaa ”Yrjö ja Hanna” ei markkinaoikeuden mukaan voitu pitää asumisoikeustoimintaa kuvailevana tai siihen liittyvänä. Sen sijaan aputoiminimen lopussa olevaa osaa ”ASO-Kodit” oli pidettävä asumisoikeusasumista kuvailevana vastaavalla tavalla kuin ilmaisua ”Asokodit”. Tämä huomioon ottaen kahdesta etunimestä koostuvaa aputoiminimen alkuosaa ”Yrjö ja Hanna” ei voitu pitää tyypiltään sellaisena lisämääreenä, joka aputoiminimeen ”Yrjö ja Hanna ASO-Kodit” viitattaessa jätettäisiin helposti pois tai josta ei jäisi kohdeyleisölle muistikuvaa.

Markkinaoikeus katsoi edellä todetun perusteella, että aputoiminimi ”Yrjö ja Hanna ASO-Kodit” erosi siinä olevan osan ”Yrjö ja Hanna” johdosta yleisvaikutelmaltaan siinä määrin aiemmin rekisteriin merkitystä yksilöivyydeltään eli erottamiskyvyltään heikosta aputoiminimestä ”Asokodit”, ettei niitä voitu pitää keskenään sekoitettavissa olevina. Tämä johtopäätös oli markkinaoikeuden mukaan niin selvä, ettei asiassa ollut tarpeen erikseen arvioida vertailtavien aputoiminimen ulkoasun, lausuntatavan ja merkityssisällön samankaltaisuutta. Koska vertailtavat aputoiminimet eivät olleet sekoitettavissa keskenään, selvää oli, että aputoiminimi ”Yrjö ja Hanna ASO-Kodit” erosi myös toiminimilain 2 §:n 2 momentissa tarkoitetuin tavoin selvästi rekisteriin aiemmin merkitystä aputoiminimestä ”Asokodit”.

Markkinaoikeus hylkäsi Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n kanteen.

(EH)

Ratkaisun lainvoimaisuusEi lainvoimainen.
Asiasanataputoiminimi, sekoitettavuus, toiminimet
Huomautukset

Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 25.6.2018.

Ratkaisu luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Share: