MAO:H237/​2022

Instanssin nimiMAO
Diaarinumero20389/2021
Ratkaisun päivämäärä29.8.2022
Tuomion numero2022/237
Laki, lainkohtaTavaramerkkilain 13 §
Tavaramerkin nimiGULLIVER
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Scavanti AB
Osapuolet, vastaaja(t)Patentti- ja rekisterihallitus

Asiassa oli kyse tavaramerkin sekaannusvaarasta ja siitä, koskiko kansainväliset rekisteröinnit samankaltaisia tavaroita.

Patentti- ja rekisterihallitus (jäljempänä PRH) on valituksenalaisessa päätöksessään katsonut, että Scavanti AB:n (jäljempänä valittaja) kansainvälinen rekisteröinti numero 1462958 GULLIVER aiheuttaa sekaannusvaaran luokan 25 tavaroiden ”footwear and clothing” osalta aikaisempaan Euroopan unionissa voimassa olevaan kansainväliseen rekisteröintiin numero 1209711 Gulliver (kuvio) ja että valittajan kansainvälinen rekisteröinti ei siten koske Suomea. Valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa em. päätöksen ja palauttaa asian PRH:lle rekisteröinnin saattamiseksi voimaan Suomessa ensisijaisesti kaikilta osin ja toissijaisesti luokan 25 jalkineiden osalta.

Valittaja esitti, että valittajan kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat luokassa 25 eivät ole samoja tai samankaltaisia kuin aikaisemman kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat. Aikaisemman kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat ovat tuotteiden osia, kun taas valittajan tavarat ovat sellaisenaan kuluttajille myytäviä lopputuotteita.

Valittaja toi myös esiin, että Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) mitättömyysosasto on samaa rekisteröintiä koskevassa päätöksessään katsonut, että aikaisemman kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat ovat erilaisia kuin valittajan kansainvälisen rekisteröinnin kattamat tavarat. Valittaja vetoaa lisäksi aikaisemman kansainvälisen rekisteröinnin haltijan antamaan rekisteröintisuostumukseen koskien luokan 25 tavaroita ”footwear”.

PRH esitti lausunnossaan, että toimitetun suostumuksen johdosta valittajan kansainvälinen rekisteröinti on saatettavissa voimaan Suomessa luokan 25 tavaroille ”footwear”, mutta muilta osin valitus ei sisällä sellaisia perusteita, joilla valituksenalainen päätös olisi kumottava. PRH lausui muun muassa, että EUIPO:n mitättömyysosaston ratkaisut eivät ole Patentti- ja rekistesterihallitusta sitovia.

Markkinaoikeus totesi, ettei asiassa ole toimitetun suostumuksen ja PRH:n lausunnon vuoksi tarpeen lausua siitä, aiheuttaako valittajan kansainvälinen rekisteröinti sekaannusvaaran aikaisempaan kansainväliseen rekisteröintiin luokan 25 tavaroiden ”footwear” osalta. Markkinaoikeuden arvioitavana oli siten vain se, aiheuttaako valittajan kansainvälinen rekisteröinti sekaannusvaaran aikaisempaan kansainväliseen rekisteröintiin luokan 25 tavaroiden ”clothing” eli vaatteiden osalta. Tavaramerkkilain 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan tavaramerkkiä ei rekisteröidä, tai jos se on rekisteröity, se on mitätöitävä, jos merkki aiheuttaa yleisön keskuudessa sekaannusvaaran sen vuoksi, että se on sama tai samankaltainen kuin aiempi tavaramerkki, joka on rekisteröity tai vakiintunut samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten.

Markkinaoikeus totesi, että arvioitaessa merkkien kattamien tavaroiden samankaltaisuutta on otettava huomioon kaikki niiden väliseen yhteyteen liittyvät merkitykselliset tekijät ja erityisesti tavaroiden luonne, käyttötarkoitus, käyttötavat sekä se, kilpailevatko ne keskenään tai täydentävätkö ne toisiaan. Samankaltaisuusarvioinnissa merkityksellisiä tekijöitä ovat myös jakelukanavat, kohdeyleisö ja tavaroiden tavanomainen alkuperä.

Markkinaoikeus katsoi, ettei aiemman kansainvälisen rekisteröinnin kattamilla tavaroilla ole samanlainen käyttötarkoitus kuin valittajan kansainvälisen rekisteröinnin kattamilla vaatteilla. Näin ollen markkinaoikeus katsoi, että valittajan kansainvälisen rekisteröinnin kattamat vaatteet ovat erilaisia kuin aikaisemman kansainvälisen rekisteröinnin kattamat edellä mainitut tavarat.

Koska markkinaoikeus on edellä selostetusti katsonut, että valittajan kansainvälisen rekisteröinnin numero 1462958 GULLIVER kattamat tavarat ”clothing” luokassa 25 ovat erilaisia kuin aikaisemman Euroopan unionissa voimassa olevan kansainvälisen rekisteröinnin numero 1209711 Gulliver (kuvio) kattamat tavarat, niiden välillä ei ole sekaannusvaaraa kyseisten tavaroiden osalta. Siten markkinaoikeus kumosi PRH:n valituksenalaisen päätöksen ja palautti asian PRH:lle kansainvälisen rekisteröinnin numero 1462958 GULLIVER saattamiseksi voimaan Suomessa.

(PI)

Alempi oikeusaste

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 2.11.2021.

Ratkaisun lainvoimaisuusPäätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Asiasanatkansainvälinen rekisteröinti, tavaramerkit
Huomautukset

Ratkaisu on luettavissa täältä.

Share: