MAO:H287/2022

Instanssin nimiMAO
Diaarinumero347/2022
Ratkaisun päivämäärä21.9.2022
Tuomion numero2022/H287
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslain 60 a §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Warner Bros. Entertainment Inc.
Osapuolet, vastaaja(t)DNA Oyj

Asiassa oli kyse teleliittymien haltijoiden yhteystietojen luovuttamisesta väitetyn tekijänoikeuden loukkauksen yhteydessä.

Hakija Warner Bros. Entertainment Inc. oli 7.9.2022 markkinaoikeuteen toimittamassaan hakemuksessa pyytänyt markkinaoikeutta määräämään DNA Oyj:n luovuttamaan yhteystiedot hakemuksessa eritellyistä teleliittymistä tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla. Hakijan mukaan kyseisistä teleliittymistä oli ilman lupaa saatettu BitTorrent-vertaisverkossa yleisön saataviin tekijänoikeuksien suojan kannalta merkittävissä määrin tekijänoikeudella suojattua aineistoa. Oikeudenloukkauksen kohteena olleet teokset olivat olleet elokuvia ja televisiosarjojen jaksoja.

Hakija oli esittänyt valvovansa BitTorrent-vertaisverkossa tapahtuvaa tiedostonjakamista NARS-järjestelmällä (Network Activity Recording and Supervision). Hakijan mukaan järjestelmä lataa yhden tai useamman niin sanotun koepalan luvattomasti jaetuista teoksista, jonka jälkeen järjestelmä lataa toiselta vertaisverkon käyttäjältä koepalan. Tällä tavoin järjestelmä varmistaa, että kyseinen käyttäjä on saattanut saataviin tekijänoikeudella suojatun teoksen.

Hakemuksen liitteenä 1 oli toimitettu asiakirja, joka oli hakijan ilmoituksen mukaan ote NARS-valvontajärjestelmän lokitiedoista. Asiakirja sisälsi taulukon, jossa oli muun muassa yksilöity ne IP-osoitteet, joiden teleliittymien yhteystiedot olivat hakemuksen kohteena. Taulukko sisälsi sarakkeet ”parven käyttäjämäärä” ja ”kokonaisyleisö”, joissa oli esitetty tietyt luvut kunkin IP-osoitteen osalta. Lisäksi asiakirja sisälsi tekstin ”Hakemus markkinaoikeudelle 7.9.2022” sekä hakijan ja asiaan osallisen yksilöintitietoja.

Markkinaoikeus totesi, että vaikka liitteeseen 1 sisältyvien tietojen voitiin olettaa olevan ainakin osittain peräisin NARS-valvontajärjestelmän lokitiedoista, liitettä ei kuitenkaan sellaisenaan voitu pitää varsinaisena lokitieto-otteena. Sen sijaan markkinaoikeus katsoi liitteen olevan hakijan oikeudenkäyntiä varten tuottama kooste, joka sisälsi muun muassa NARS-valvontajärjestelmän lokitietoja. Hakija ei ollut esittänyt liitteessä 1 ilmenevien tietojen ja niiden alkuperän varmentamiseksi esimerkiksi selvitystä valvontajärjestelmien tuottamista ladattuja koepaloja koskevista otteista tai muista vastaavista otteista.

Markkinaoikeuden mukaan liitteeseen 1 tukeutuminen yksinomaisena näyttönä oli ristiriidassa prosessioikeuden välittömyysperiaatteen kanssa. Välittömyysperiaatteen nojalla tuomioistuimen ratkaisun perusteina tulee mahdollisuuksien mukaan käyttää alkuperäisiä todisteita ja ensikäden todistuskeinoja. Koska hakijan liitettä 1 ei sellaisenaan voitu pitää riittävänä osoituksena tekijänoikeuslain 60 a §:n mukaisten yhteystietojen luovuttamisen edellytysten täyttymisestä eikä hakija ollut riittävällä tavalla toimittanut muutakaan selvitystä edellytysten täyttymisestä, markkinaoikeus hylkäsi hakemuksen.

(VK)

Ratkaisun lainvoimaisuusLainvoimainen.
Asiasanattekijänoikeus, yksityisyyden suoja
Huomautukset

Ratkaisu on luettavissa täältä.

Share: