TN:2017:11

Instanssin nimiTN
Diaarinumero2017:11:00
Ratkaisun päivämäärä26.9.2017
Tuomion numero11
Laki, lainkohtaTekijänoikeusL 1 §
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)H
Osapuolet, vastaaja(t)K

Tapauksessa oli kyse sävellysteosten tekijänoikeudesta.

Hakija H pyysi tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa ensiksi siitä, nauttiko K:n säveltämä Silkkiturpa-laulun melodian katkelma tekijänoikeussuojaa. Toiseksi H kysyi, olivatko hänen oheistamansa kaksi enimmäkseen numeroita sisältävää merkkijonoa teoksia vai ei. H kertoi, että jos merkkijonot näppäili DTMF – ääniä tuottavaan kännykkään ja piti tauot välilyöntien kohdalla, tuli soittaneeksi kaksi hänen nimeämäänsä, toisten säveltämää ja sanoittamaa kappaletta.

Tekijänoikeuslain 1 §:n 1 momentin mukaan sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Tekijänoikeussuojan edellytyksenä on, että kirjallinen tai taiteellinen tuote ylittää teoskynnyksen ja sen on oltava itsenäinen ja omaperäinen tekijänsä henkisen luomistyön tulos.

Tekijänoikeuslain 4 §:n 1 momentin mukaan sillä, joka on kääntänyt teoksen tai muunnellut sitä tai saattanut sen muuhun kirjallisuus- tai taidelajiin, on tekijänoikeus teokseen tässä muodossa, mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä siitä tavalla, joka loukkaa tekijänoikeutta alkuperäisteokseen. Sävellysteoksen sovitusta voidaan tekijänoikeudellisessa mielessä pitää sävellysteoksen muunnelmana, jolloin sen saattamiseen yleisön saataviin tarvitaan sävellysteoksen tekijän tai tekijänoikeuden haltijan lupa. Sävellysteoksen sovitus on tekijänoikeuslain 1 §:n mukaisella tekijänoikeudella suojattu silloin, kun sovitus yltää teostasoon.

Ensimmäisen kysymyksen osalta tekijänoikeusneuvosto totesi, että kyseessä olevaa lyhyttä, neljän tahdin mittaista melodian katkelmaa ei voitu pitää niiden perusteella tekijänsä luovan työn tuloksena syntyneenä ja niin itsenäisenä ja omaperäisenä, että se ylittäisi teoskynnyksen. Se ei ollut tekijänoikeuslain 1 §:ssä mainittu teos.

Toisen kysymyksen osalta kyse oli kahdesta merkkijonosta, jotka hakijan mukaan muodostavat säkeistön kahdesta eri sävellyksestä, mikäli merkit näppäillään DTMF-ääniä tuottavaan matkapuhelimeen, kun pidetään tauot merkkijonon välilyöntien kohdalla. DTMF eli Dual-tone multi-frequency on matkapuhelimessakin käytetty numeroiden äänitaajuusvalintatapa.

Sävellys voi ilmetä tekijänoikeusneuvoston mukaan erilaisissa muodoissa. Sävelmä sisältää useista, usein vaihtelevan pituisista sävelistä muodostuvan sävelkulun ja niiden muodostaman jatkumon. Tekijänoikeusneuvoston mukaan tärkeää on, että käytetty järjestelmä mahdollisimman yksiselitteisesti toisintaa sisältämänsä sävelmän.

Tekijänoikeusneuvosto totesi, että sävelmän koodaustapa käyttäen DTMF -ääniä ei välttämättä näppäimiä painamalla palauta yksiselitteisesti sävellystä, johon lausuntopyynnössä oli viitattu. Mahdollisesti eripituiset sävelet ja mahdolliset tauot eivät käyneet ilmi merkintätapaa käyttäen ja sävellystapa ei ollut niin yksiselitteinen, että taustalla olemassa olevaksi mainittu sävellys tulisi riittävän selkeästi ja riidattomasti ilmi. Mainittujen merkkijonojen perusteella ei voitu riittävällä varmuudella tehdä johtopäätöksiä kyseisistä sävelmistä ja niiden mahdollisesta teoskynnyksen ylittymisestä.

Tekijänoikeusneuvosto ei tästä johtuen antanut lausuntoa mainittujen kahden merkkijonon sisältämän sävelmän teosluonteesta. Tekijänoikeusneuvosto lisäsi selkeyden vuoksi, että mahdollinen nuotinnos tai muu sävellyksen merkintätapa on vain tapa ilmaista sävellys eri muodoissaan eikä se nauti sävellyksestä erillistä teossuojaa.

(AH)

Asiasanatsäveltäjät, tekijänoikeus, teostaso

Share: