TN:2023:1

Instanssin nimiTN
Ratkaisun päivämäärä31.1.2023
Tuomion numero1/2023
Laki, lainkohtaTekijänoikeuslaki 45 § ja 14 §

Asiassa hakija pyysi tekijänoikeusneuvostolta (jäljempänä myös neuvosto) lausuntoa tekijänoikeuslain 45 §:ssä tarkoitetun esittävän taiteilijan ja 14 §:n mukaisen opetustapahtuman määrittelystä. Hakija kertoi, että julkiseen, suurelle yleisölle suunnattuun tiedetapahtumaan on kutsuttu esiintyjäksi tietyn oppialan professori.

Hakija kysyi ensiksi, voiko esiintyjän tulkita tekijänoikeuslain 45 §:n mainitsemaksi esiintyväksi taiteilijaksi, jolloin esiintyjälle syntyvät myös samassa pykälässä mainitut lähioikeudet, sillä oletuksella että luento ylittää teoskynnyksen? Toiseksi hakija kysyi, että jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on myönteinen, voiko esiintyjä kieltää yleisöltä samassa pykälässä mainitun esityksen tallentamisen laitteelle, jonka avulla esitys voidaan toisintaa, ja onko esimerkiksi esityksen videoiminen matkapuhelimella tulkittavissa mainitun kaltaiseksi tallentamiseksi. Kolmanneksi hakija kysyi, että jos myös vastaus toiseen kysymykseen on myönteinen ja esiintyjä on luovuttanut yksinoikeuden esityksensä kuvaamiseen tapahtuman järjestäjätaholle, voiko tapahtuman järjestäjä kieltää esityksen tallentamisen kysymyksessä kaksi mainitulla tavalla. Neljänneksi hakija kysyi, että vaikka yleisötilaisuus ei professorin opetustehtäviin varsinaisesti kuulukaan, voiko hänen tilaisuudessa pitämänsä esityksen tulkitakin tekijänoikeuslain 14 §:n mukaiseksi opetustoiminnaksi, jolloin yleisöllä olisikin mahdollisuus valmistaa esityksestä kappaleita väliaikaiseen käyttöön, ja onko esityksen videoiminen matkapuhelimella tulkittavissa mainitun kaltaiseksi kappaleen valmistamiseksi väliaikaiseen käyttöön?

Tekijänoikeuslain (TekL) 1 §:n mukaan sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on yksinoikeus teokseen.

TekL 14 §:n 2 momentin mukaan opetustoiminnassa saa äänen tai kuvan suoran talteen ottamisen avulla valmistaa kappaleita opettajan tai oppilaan esittämästä julkistetusta teoksesta opetustoiminnassa tilapäisesti käytettäväksi.

TekL 45 §:n 1 momentin mukaan esittävän taiteilijan kirjallisen tai taiteellisen teoksen taikka kansanperinteen esitystä ei hänen suostumuksettaan ole lupa ottaa äänilevyyn, elokuvaan tai muuhun laitteeseen, jolla se voidaan toisintaa, eikä radion tai television välityksellä tai suoraan siirtämällä saattaa yleisön saataviin.

Ensimmäisen kysymyksen osalta tekijänoikeusneuvosto totesi, että ratkaisevaksi muodostuu se, onko kysymyksessä olevalla esityksellä taiteellinen luonne. Yleensä tavallisella tiedeluennolla ei ole taiteellista luonnetta, vaan kyse on pikemmin tiedeluennosta havainnollistavana tai selittävänä esityksenä. Siten tekijänoikeusneuvosto katsoi, että puheen pitäjää ei ole pidettävä TekL 45 §:n tarkoittamana esittävänä taiteilijana.

Koska kysymys ensimmäiseen kysymykseen oli kielteinen, ei ollut tarpeellista vastata hakijan toiseen ja kolmanteen kysymykseen. Neuvosto kuitenkin totesi, että luennon sisällön laatijalla voi olla tekijänoikeus luennon sisältöön. Mikäli tiedeluennon esittävä professori on laatinut kyseisen esityksen sisällön ja luennon sisältö nauttii teossuojaa, hän voi tekijänoikeutensa nojalla kieltää lähtökohtaisesti luennon kopioinnin.

Neljännen kysymyksen osalta neuvosto totesi, että suurelle yleisölle tiedetapahtumassa pidettyä luentoa ei ole pidettävä varsinaisesti opetustoimintana, vaan pikemmin laajemmin ymmärrettynä sivistys- ja kulttuuritoimintana. Siten hakijan esimerkissä kuvattu yleisöluento tiedetapahtumassa ei ole tekijänoikeuslain 14 §:n tarkoittamaa opetustoimintaa, eikä yleisöllä ole oikeutta valmistaa esityksestä kappaleita käytettäväksi tilapäisesti opetustoiminnassa kyseisen lain 14 §:n 2 momentin mahdollistamalla tavalla. Tilanteeseen soveltuisi neuvoston mukaan kuitenkin TekL 12 §, jonka mukaan julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten, eli tiedetapahtuman yleisöllä on oikeus ottaa luennosta kopio yksityiseen käyttöön. Luennon tallentaminen matkapuhelimella on myös kopioimista.

(PI)

Asiasanatesittäjät, tekijänoikeus
Huomautukset

Lausunto on luettavissa täällä.

Share: