EUT: C-161/17

Instanssin nimiEUT
DiaarinumeroC-161/17
Ratkaisun päivämäärä7.8.2018
Tuomion numero161
Laki, lainkohtaDirektiivin 2001/29/EY 3 artiklan 1 kohta
Osapuolet, kantaja(t), valittaja(t)Land Nordrhein-Westfalen
Osapuolet, vastaaja(t)Dirk Renckhoff

Asiassa oli kyse yleisölle välittämisen käsitteen arvioimisesta tapauksessa, jossa aiemmin toisella internetsivustolla rajoituksetta ja tekijänoikeuden haltijan luvalla julkaistu valokuva oli laitettu toiselle internetsivustolle ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.

Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevan yhtenäiskoulun oppilas oli tehnyt espanjan kielen oppiaineeseen esitelmän, johon hän oli lisännyt kuvitukseksi internetistä löytämänsä valokuvan espanjalaisesta Córdoban kaupungista. Oppilaitos oli julkaissut oppilaan esitelmän nettisivuillaan. Kuva oli otettu matkailuaiheisen digitaalisen lehden internetsivustolta ja oppilas oli lisännyt kuvan alle viitteeksi mainitun internetsivuston, jolla ei ollut mitään mainintaa valokuvan tekijästä. Kuvan ottanut ammattivalokuvaaja Dirk Renckhoff katsoi, että kuvaa oli käytetty ilman hänen suostumustaan ja että hänen tekijänoikeuksiaan oli loukattu.

Saksan liittovaltion ylin yleinen tuomioistuin pyysi unionin tuomioistuinta täsmentämään verkossa tapahtuvan yleisön saataviin saattamisen käsitteen rajautumista väitetyn oikeudenloukkauksen yhteydessä. Tuomioistuin kysyi ennakkoratkaisukysymyksessään, oliko toisella internetsivustolla tekijänoikeuden haltijan luvalla kaikkien internetin käyttäjien vapaasti saataviin asetetun teoksen sijoittaminen omalle internetsivustolle direktiivin 2001/29 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua yleisön saataviin saattamista, jos teos kopioidaan ensin palvelimelle ja ladataan sieltä omalle internetsivustolle.

EUT lausui, että aiemmin toisella internetsivustolla julkaistun valokuvan laittamista verkkoon internetsivustolle sen jälkeen, kun se oli ensin kopioitu yksityiselle palvelimelle, oli pidettävä tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisena ”saataville saattamisena” ja näin ollen ”välittämisenä”. Tapauksessa verkkoon laittaminen nimittäin antoi oppilaitoksen internetsivustolla vieraileville mahdollisuuden saada Córdobasta otetun valokuva saataville oppilaitoksen internetsivustolla. Välittäminen koski kaikkia oppilaitoksen internetsivuston varsin huomattavaa määrää potentiaalisia käyttäjiä, joten sitä oli EUT:n mukaan pidettävä yleisölle välittämisenä.

EUT totesi viitaten oikeuskäytäntöön, että jotta kyseessä voisi olla yleisölle välittäminen, suojattu teos on välitettävä tietyllä teknisellä tavalla, joka poikkeaa siihen asti käytetyistä tavoista, tai, jos näin ei ole, ”uudelle yleisölle” eli yleisölle, jota tekijänoikeuden haltijat eivät ole ottaneet huomioon silloin, kun ne antoivat luvan teoksensa alkuperäiseen yleisölle välittämiseen. EUT:n mukaan oli selvää, että sekä teoksen alkuperäinen välittäminen internetsivustolla että sen myöhempi välittäminen toisella internetsivustolla oli tehty samalla teknisellä tavalla. EUT:n mukaan tekijänoikeuden suojaaman teoksen laittamista verkkoon muulle internetsivustolle kuin sille, jolla välittäminen oli alun perin tapahtunut tekijänoikeuden haltijan luvalla, oli teoksen saattamista uuden yleisön saataville. EUT:n mukaan tällöin yleisö, jonka tekijänoikeuden haltija oli ottanut huomioon silloin, kun hän oli antanut luvan teoksensa välittämiseen internetsivustolla, jolla se oli alun perin julkaistu, oli muodostunut ainoastaan kyseisen sivuston käyttäjistä eikä sen internetsivuston käyttäjistä, jolle kyseinen teos oli myöhemmin laitettu verkkoon ilman haltijan lupaa.

EUT muistutti, että kappaleen valmistamiseen valokuvasta tai sen välittämisen yleisölle tarvitaan teoksen tekijän etukäteen antama suostumus ja tekijällä on oikeus puuttua sellaiseen yleisölle välittämisen, johon heidän teostensa mahdolliset käyttäjät saattaisivat ryhtyä. EUT:n mukaan tällä oikeudella ei olisi tehokasta vaikutusta, jos olisi katsottava, että aiemmin toisella internetsivustolla tekijänoikeuden haltijan luvalla julkaistun teoksen verkkoon laittaminen internetsivustolle ei olisi uudelle yleisölle välittämistä.

EUT huomautti, että direktiivin 2001/29 3 artiklan 1 kohdassa tekijöille taatut oikeudet ovat luonteeltaan ehkäiseviä. EUT teki eron hyperlinkkeihin toteamalla, että siltä osin kuin oli kyse välittämisestä, joka muodostui siitä, että internetsivustolle lisätään hyperlinkki, haltijan oikeuksien ehkäisevä luonne säilyi, koska haltija voi siinä tapauksessa, ettei hän enää halua välittää teostaan kyseisellä internetsivustolla, poistaa sen alkuperäiseltä internetsivustolta, jolloin mikään hyperlinkki kyseiseen teokseen ei enää toimi. EUT:n mukaan pääasiassa kyseessä olevien olosuhteiden kaltaisissa olosuhteissa sitä vastoin verkkoon laittamisen seurauksena kyseinen teos saattaa pysyä saatavilla sivustolla riippumatta tekijän aiemmasta suostumuksesta ja huolimatta niistä toimista, joilla tekijänoikeuden haltija mahdollisesti päättää olla enää välittämättä teostaan sillä internetsivustolla, jolla sitä on alun perin välitetty hänen luvallaan.

EUT vastasi ennakkoratkaisukysymykseen, että yleisölle välittämisen käsitettä on tulkittava siten, että se kattaa aiemmin toisella internetsivustolla ilman sen lataamista estävää rajoitusta ja tekijänoikeuden haltijan luvalla julkaistun valokuvan laittamisen verkkoon internetsivustolle.

(AH)

Asiasanatkopiointi, lähioikeudet, tekijänoikeus, tekijänoikeusloukkaus, uusi yleisö, välittäminen
Huomautukset

Ratkaisuehdotus luettavissa Curia-tietokannassa.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus.

Share: