Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2807)

31.1.2014

Tapauksessa oli kyse Hartwallin rekisteröimän tavaramerkin LAPIN KULTA ja Olvin rekisteröimän KULTAHARKKO-tavaramerkin sekoitettavuudesta. Merkeissä KULTAHARKKO ja LAPIN KULTA yhteistä oli osa KULTA. Sanan ”kulta” voitiinMAO:n mukaan katsoa viittaavan esimerkiksi tavaroiden laatuun kuten väriin taikka korkeatasoisuuteen tai saavutettuihin ansioihin. Tällaisessa yhteydessä sana ”kulta” oli varsin heikko merkinosa. Merkissä KULTAHARKKO osa KULTA on…

31.1.2014

Oy Hartwall AB oli vaatinut Olvi Oyj:n tavaramerkin VALKOINEN KULTA kumoamista, koska se oli sekoitettavissa sen laajalti tunnettuun tavaramerkkiin LAPIN KULTA ja sen osana vakiintuneeseen merkkiin KULTA. Toissijaisesti Hartwall väitti, että merkki VALKOINEN KULTA yhdistetään Hartwallin laajalti tunnettuihin tavaramerkkeihin ja se käyttää hyväksi Hartwallin merkin mainetta ja aiheuttaa haittaa sen erottamiskyvylle. PRH oli hylännyt väitteen vedot…

31.1.2014

Kysymys sanamerkin LAPIN KULTA ja ulkoasurekisteröinnin nro 252753 (kullanvärinen tölkki, jossa mm teksti Olvi kulta) sekoitettavuudesta. MAO totesi, että sanamerkki LAPIN KULTA ja ulkoasurekisteröinti nro 252753 erosivat toisistaan hyvin huomattavasti niin ulkoasultaan, lausuntatavaltaan kuin merkityssisällöltäänkin.MAO katsoi, ettei tavaramerkki nro 252753 (ulkoasurekisteröinti) ollut sekoitettavissa aikaisempaan tavaramerkkiin LAPIN KULTA. Myö…

28.1.2014

Tapauksessa oli kysymys valaisimien tekijänoikeussuojasta.Hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa valaisimen tekijänoikeussuojasta, sillä hän epäili, että hänen kollegansa valaisinmallia oli luvatta kopioitu.TN totesi, että taideteollisille käyttöesineille oli asetettu varsin korkea teostasovaatimus. Lausuntopyynnössä esitettyjen valaisinten muotoilussa oli hyödynnetty yksinkertaisia geometrisia muotoja. Tekijä ei ollut valinnut es…

28.1.2014

Tapauksessa oli kysymys patenttihakemuksen selitysosan tekijänoikeussuojasta.Hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, nauttiko patenttihakemuksen selitysosan sisältö tekijänoikeussuojaa.TN totesi, että patenttihakemuksen kohteena ollut keksintö oli kirjallisesti ilmaistu riittävän omaperäisellä tavalla. Patenttihakemusasiakirjan selitysosassa ilmaisu teksti oli kokonaisuutena tekijänoikeuslain 1 §:ssä tarkoitettu kirjallinen…

24.1.2014

Asiassa oli kysymys siitä, ovatko turva- ja suojajalkineille luokassa 9 rekisteröitäväksi haettu tavaramerkki GRIP (kuvio) sekoitettavissa aiemman hakemuksen perusteella käsineille suojaksi onnettomuuksilta ja röntgensäteiltä samassa luokassa rekisteröityyn tavaramerkkiin GRIP. Tavaramerkkien identtinen osa oli englanninkielinen sana GRIP ja merkityssisällöltään merkit olivat sekoitettavuusarvioinnissa huomioon otettavien merkitsevien ja hallitse…

23.1.2014

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Tribunale di Milano (Italia)Tiivistelmä 16.11.2014/MT/MLM/TVVideopelien suunnittelu- ja valmistuskonserniin kuuluvat Nintendo-yritykset pitivät markkinoilla kahdentyyppisiä tuotteita pelejä varten: kannettavia järjestelmiä eli DS-konsoleja ja kiinteitä pelikonsolijärjestelmiä eli Wii-konsoleita. Yritykset olivat toteuttaneet teknisiä toimenpiteitä jotka estivät videopelien laittomien jäljennösten käyttämisen. Nämä…

21.1.2014

Yksityishenkilö G:n,N:n ja W:n (vastaajat) syyksi oli käräjäoikeudessa luettu tekijänoikeusrikos, koska he olivat valmistaneet luvatta kopioita elokuva-, tv-sarja- ja peliteoksista ja saattaneet teoksia yleisön saataville tarjoamalla niitä ladattavaksi heidän ylläpitämällään Hyabusa/ Rainbow -sivustolla.Säveltajäin tekijanoikeustoimisto Teosto ry/NCB, Musiikkituottajat – IFPI Finland ry, Suomen Elokuvatuottajien Keskusliitto SEK ry, Columbia Pict…

9.1.2014

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Hoge Raad der Nederlanden (Alankomaat) Tiivistelmä 23.9.2014/TV ACI Adam BV ja joukko muita yrityksiä (jäljempänä ACI Adam ym.) ovat CD- ja CD-R-levyjen kaltaisten tyhjien tietovälineiden maahantuojia ja/tai valmistajia. Stichting de Thuiskopie (jäljempänä Thuikopie) ja SONT ovat säätiöitä, joista ensimmäinen kantaa ja jakaa ACI Adams ym. kaltaisille toimijoille asetetun maksun, jolla korvataan tekijänoikeuksien ha…

31.12.2013

Asiassa oli kysymys siitä, oliko vastaaja antanut suostumuksensa kuva- ja filmimateriaalin julkaisemiseen ja oliko T.M. luovuttanut tekijänoikeuslain 45 §:ään perustuvat taloudelliset oikeudet yhtiölle. Lisäksi, mikäli katsottaisiin, että oikeudet oli luovutettu, oli kysymys siitä, oliko T.M:llä ollut oikeus kieltää kuva- ja filmimateriaalin levittäminen ja tarjoaminen ns. katumisoikeuden perusteella. Oitis com Oy:n (valittaja) mukaan T.M. (vasta…

Share: