Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

13.9.2013

Asiassa oli kysymys tavaramerkin rekisteröintiä koskeneesta valituksesta.PRH oli hylännyt yhtiön hakemuksen tavaramerkin AVAA MAHDOLLISUUDET rekisteröinnistä palveluille luokassa 36. Merkki oli ollut ilman erottamiskykyä. Se oli ollut yleisesti käytetty ilmaisu. Merkki ei ollut ollut omiaan erottamaan hakijan palveluita muiden vastaavista palveluista. Valituslautakunta oli hylännyt valituksen.Yhtiö vaati KHO:ta kumoamaan aiemmat ratkaisut ja pala…

13.9.2013

PRH oli hylännyt yrityksen tekemän hakemuksen tavaramerkin Hankkija rekisteröinnistä osittain, koska merkki oli ilman erottamiskykyä palveluluokkien 35–45 osalta. Valituslautakunta hylkäsi valituksen.Yhtiö vaati KHO:ta kumoamaan ratkaisut ja palauttamaan asian PRH:lle. Haettua merkkiä oli pidettävä erottamiskykyisenä, eikä merkkiä voitu pitää kuvailevana. Valituslautakunta katsoi, ettei asiassa ollut esitetty mitään sellaista uutta tietoa, jolla…

11.9.2013

Hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa tarvitsiko elämäkertateokseen sisältyneiden tietojen ja tarinoiden juonen sisällyttäminen musikaalikäsikirjoitukseen lupaa elämänkertateoksen tekijöiltä.Elämäkerran tarinat perustuivat Somerjoen elämäntapahtumiin, vaikka niiden kertoja olikin itse elävöittänyt tai tulkinnut niitä jossain määrin. Tarinat olivat siten faktoihin pohjautuvia tietoja ja tiedot saattoivat saada tekijänoikeussuojaa…

11.9.2013

Kysymys oli liikuntapaikan suunnitelman karttapiirustuksen tekijänoikeudesta.Hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, oliko liikuntapaikan yleissuunnitelman karttapiirustuksen tekijöiden tekijänoikeutta loukattu, kun muu osapuoli oli hyödyntänyt yleissuunnitelman karttapiirustusta liikuntapaikan rakennussuunnitelman laatimisessa.Tekijänoikeusneuvosto totesi, että liikunta-alueen yleissuunnitelman karttapiirustus voi saada suo…

10.9.2013

Asiassa oli kysymys kansainvälistä rekisteröintiä koskevasta valituksesta.PRH oli katsonut, ettei kansainvälinen tavaramerkki rekisteröinti CRISTAL koskenut Suomea. Kansainvälinen rekisteröinti oli ollut sekoitettavissa samankaltaisia tavaroita varten rekisteröityyn tavaramerkkiin CRISTAL.Valituslautakunta oli hylännyt valituksen. Sen mukaan kansainvälisen rekisteröinnin samppanja oli ollut samankaltaista tavaraa estemerkin alkoholittomiin juomii…

29.8.2013

Norjalainen yritys Norgesgruppen Asa vaati korkeimmalta hallinto-oikeudelta PRH:n ja valituslautakunnan tavaramerkkirekisteröintiä koskevan päätöksen kumoamista. Yrityksen elintarvikkeille rekisteröitäväksi hakemaa merkkiä ULTRA matvarehust ei oltu rekisteröity, koska sitä pidettiin sekoitettavana samaan tavaraluokkaan yhteisön tavaramerkkinä rekisteröityyn merkkiin 6012553 ULTRA ja kansainväliseen tavaramerkkiin 790902 ULTRA.Yritys oli kuitenkin…

28.8.2013

Polinova AB vaati valituksessaan leipätuotteille rekisteröidyn tavaramerkin polar charge rekisteröinnin kumoamista tai palauttamista Patentti- ja rekisterihallitukselle hallintolain mukaisen menettelyvirheen johdosta. Valittajan mukaan tavaramerkki oli sekoitettavissa valittajalle yhteisötavaramerkkinä rekisteröityyn, leipätuotteita koskevaan tavaramerkkiin POLARBRÖD. PRH ja valituslautakunta eivät olleet pitäneet tavaramerkkejä siinä määrin sama…

28.8.2013

E. ja J. Gallo Winery haki korkeimmassa hallinto-oikeudessa Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen kumoamista. PRH oli aiemmin hylännyt yrityksen hakemuksen tavaramerkin EDNA VALLEY VINEYARD rekisteröinnistä alkoholituotteille. PRH:n valituslautakunta olihylännyt valituksen. Hylkäämistä oli perusteltu merkin erottamiskyvyttömyydellä. Merkin oli katsottu olevan vailla erottamiskykyä, koska se ilmaisi tavaroiden maantieteellistä alkuperää: EDN…

21.8.2013

Kyse oli oikeudesta internetsivulta kopioituun ja uudelleenjulkaistuun valokuvaan.Hakija oli huomannut, että M:n sivustolta löytyi Bristolin yliopiston henkilöstösivuilta kopioitu hakijasta otettu valokuva. Siten hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa internetsivulta poimitun valokuvan käyttämisestä toisella internet-sivustolla.TN katsoi, että valokuva ei ollut niin omaperäinen, että se ylittäisi teoskynnyksen. Valokuva saa suojaa…

20.8.2013

Domus Yhtiöt Oy vaati korkeimmalta hallinto-oikeudelta PRH:n ja valituslautakunnan tavaramerkkirekisteröintiä koskevan päätöksen kumoamista. Yrityksen rakennustarvikkeille rekisteröitäväksi hakemaa sanayhdistelmää DOMUS DECORA ei oltu rekisteröity, koska sitä pidettiin sekoitettavana muihin samaan tavaraluokkaan yhteisön tavaramerkkeinä rekisteröityihin merkkeihin 1429927 DOMUS ja nro 41188642 DOMUS (sisälsi kuvioelementin). PRH ja valituslautaku…

Share: