Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

24.3.2017

Av-Tuottajien Tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry (myöhemmin Tuotos) vaati MAO:ta vahvistamaan, että sillä on oikeus saada 79,44 %:a TekijäL 25 l §:n nojalla sen ja Kopiosto ry:n (myöhemmin Kopiosto) yhdessä keräämistä varoista. Tuotos vaati myös, ettei MAO tutki Kopioston vaatimusta siitä, että asia käsiteltäisiin välimiesmenettelyssä. Lisäksi Tuotos katsoi, että osa sen esittämästä materiaalista tulisi määrätä salassa pidettäviksi 10 vuoden ajaksi.…

20.3.2017

Pneuplanin palveluksessa ollut X oli siirtynyt Raumasterin palvelukseen ja ilmaissut Pneuplanille kuuluvia pneumaattisten kuljettimien valmistamista koskevia yrityssalaisuuksia Raumasterin johdolle sekä oikeudettomasti käyttänyt niitä. KO ja HO olivat tuominneet X:n yrityssalaisuuden rikkomisesta. KO oli tällöin tehnyt henkilövastaajista syyttämättäjättämispäätökset, koska näyttöä ei ollut siitä, että he olisivat X:n toiminnasta tietoisena sallin…

16.3.2017

Tekijänoikeuksien yhteisvalvontajärjestö AKM oli vaatinut kaapelilähetystoimintaa harjoittavalta Zürs.netiltä tietoja sen toimintaansa käyttämän kaapeliverkon käyttäjistä tiettyinä ajankohtina sekä lähetetystä sisällöstä. AKM vaati myös, että vastaajan tulee maksaa asianmukainen korvaus teosten yleisön saataviin saattamisesta. Zürs.net katsoi, että Itävallan tekijänoikeuslain pienimutoista kaapelilähetystoimintaa, jolla on enintään 500 käyttäjää,…

10.3.2017

Lindström Oy (myöhemmin L) vaati, että MAO vahvistaa yrityksen oikeudet aputoiminimeen ”Rusanen Tekstiilipalvelut”, sanamerkkiin RUSANEN sekä kuviomerkkiin Rusanen. L katsoi Rusanen Microclean Oy:n (myöhemmin RM) ja Tefismart Oy:n (myöhemmin T) loukanneen sen tavaramerkki- ja toiminimioikeuksia ja toimineet näin hyvän liiketavan vastaisesti. L vaati, että RM:tä ja T:tä kielletään jatkamasta menettelyään sakon uhalla sekä korvaamaan L:lle aiheutun…

3.3.2017

Helsingin käräjäoikeus oli 20.6.2016 antamassaan tuomiossa katsonut, että yksityishenkilöt JK ja KS olivat N Oy:n hallituksessa toimiessaan syyllistyneet rikoslain 49 luvun 2 §:n mukaiseen teollisoikeusrikokseen. Tuomion mukaan syytetyt olivat yhdessä tahallisesti loukanneet Genius GmbH:n ja Thane International Inc:n (jäljempänä oikeudenhaltijat) tavaramerkkiä ja mallioikeutta tuomalla maahan jälleenmyyntiä varten tuoteväärennöksiä. Kysymys oli v…

3.3.2017

Selex ES GmbH:lle (vastaaja) oli myönnetty eurooppapatentti nro EP 1 908 174 ”Monikanavainen suurtaajuusvastaanotin” (riitapatentti) mm. Suomea koskevana. Vaisala Oyj (kantaja) on vaatinut markkinaoikeudessa (MAO) riitapatentin julistamista mitättömäksi sillä perusteella, ettei keksintö ole uusi eikä keksinnöllinen eikä riittävän selkeästi kuvattu ja lisäksi käsittää sellaista, mitä ei ole ilmennyt patenttihakemuksesta sitä tehtäessä. Kantaja kii…

3.3.2017

Elisa Oyj (Elisa) vaati, että MAO kieltää TeliaSonera Finland Oyj:tä (TeliaSonera) väliaikaisesti vähintään 150.000 euron sakon uhalla käyttämästä matkaviestinverkkonsa tai -palvelujensa markkinoinnissa totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia ilmaisuja ”Nopein”, ”Suomen nopein”, ”Todistetusti Suomen nopein” ja ”Tutkitusti Suomen nopein” tai muita vastaavia ilmaisuja, joilla väitetään sen matkaviestinverkon tai -palvelujen olevan nopeimpia.TeliaSoner…

1.3.2017

Yhdistyneiden kuningaskuntien tuomioistuin (High Court of Justice) käsitteli tapausta, jossa TVCatchup Limited -niminen yritys tarjosi internetissä televisiolähetysten suoratoistopalveluja. TVC:n esittämiin ohjelmiin kuuluivat valittajien (ITV Broadcasting Limited, ITV2 Limited, ITV Digital Channels Limited, Channel Four Television Corporation, 4 Ventures Limited, Channel 5 Broadcasting Limited ja ITV Studios Limited) televisiolähetykset. Kansall…

20.2.2017

PRH oli Fenestra Oy:n vaatimuksesta julistanut mitättömäksi kantajalle myönnetyn hyödyllisyysmallin FI 9444 keksinnölle ”Ikkunarakenne”. Keksinnön tarkoituksena oli ratkaista ikkunan huurtumista koskeva ongelma. PRH:n perusti ratkaisunsa puuttuvaan keksinnöllisyyteen. MAO:n mukaan hyödyllisyysmallin selityksessä ei ollut käsitelty eräitä ikkunan selektiivipinnoitteeseen liittyviä vaatimuksia, joihin kantaja oli vedonnut MAO:n suullisessa käsittel…

16.2.2017

Asia koski vuokraus- ja lainausdirektiivin (2006/115/EY) 8(3) artiklan tulkintaa, jonka mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä, että yleisradio-organisaatioilla on yksinoikeus sallia tai kieltää lähetystensä uudelleen tapahtuva yleisradiointi vapaasti etenevien radioaaltojen välityksellä sekä lähetystensä välittäminen yleisölle, jos välittäminen tapahtuu paikoissa, joihin yleisöllä on pääsy pääsymaksua vastaan. Tekijänoikeuksia hallinnoiva yhteisva…

Share: