Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2807)

20.3.2023

Asiassa oli kyse ensinnäkin siitä, nauttiko väitekäsittelyssä käsiteltyjen patenttivaatimusten mukainen keksintö vaadittua etuoikeutta ja oliko patenttihakemusta muutettu siten, että patenttia haettiin johonkin, mikä ei ole käynyt ilmi alkuperäisestä hakemuksesta. Toiseksi asiassa oli arvioitava, oliko keksintö esitetty niin selvästi, että alan ammattimies voi sen perusteella käyttää keksintöä. Kolmanneksi asiassa oli kyse siitä, oliko keksintö u…

3.3.2023

Asiassa oli kyse sen arvioinnista, oliko patenttivaatimuksessa esitetty menetelmä uusi ja keksinnöllinen aiempaan tunnettuun tekniikkaan nähden. Metsäliitto Osuuskunta ja Dynea Oy hakivat 27.6.2008 patenttia keksinnölle nimeltä ”Menetelmä puulevyn käsittelemiseksi”. Patentinhakijaksi Dynea Oy:n sijaan on 1.3.2013 rekisteröity Surfactor Germany GmbH. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on 15.2.2016 myöntänyt keksinnölle patentin numero FI 125776.…

2.3.2023

Asiassa oli kyse siitä, oliko patenttivaatimusasetelmien patenttivaatimuksissa ilmaistu täsmällisesti se, mitä patentilla halutaan suojata, löytyikö patenttivaatimusasetelmalle tuki alkuperäisestä patenttihakemuksesta ja oliko keksintöä pidettävä keksinnöllisenä siihen, mikä oli tullut tunnetuksi ennen patenttihakemuksen tekemispäivää. Planmed Oy (jäljempänä valittaja) oli hakenut patenttia keksinnölle nimeltä ”Tomosynteesikalibrointi mammografia…

1.3.2023

Asiassa oli kyse siitä, aiheuttiko kansainvälinen rekisteröinti numero numero 1450915 RUSTA (kuvio) sekaannusvaaraa aikaisempaan kansainväliseen rekisteröintiin numero 1124796 RUSTA (kuvio) ja aikaisempaan toiminimeen Rusta Retail Finland Oy. Tapauksessa Bruksbo i Uppsala Kommanditbolag  (jäljempänä valittaja) vaati, että markkinaoikeus (jäljempänä MAO) kumoaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) valituksenalaisen päätöksen siltä osin kuin PRH…

17.2.2023

Sony Music Entertainment Finland Oy, Universal Music Oy ja Warner Music Finland Oy (jäljempänä hakijat) pyysivät markkinaoikeutta (MAO) määräämään tekijänoikeuksia loukkaavien verkkosivustojen verkkotunnusten rekisteröijän Sarek Oy:n antamaan hakijoille kaikki yhteystiedot, jotka mahdollistavat kyseiset verkkotunnukset rekisteröineen tahon tai tahojen tunnistamisen ja tavoittamisen joko verkkotunnusten rekisteröinnin, sen uudistamisen tai näitä m…

17.2.2023

Asiassa oli kyse teoskynnyksen ylittymisestä sekä tekijänoikeuden ja EU-tavaramerkin loukkauksen arvioinnista. Kansainvälisesti tunnettu suunnittelija ja muotoilija Ross Lovegrove (jäljempänä Lovegrove tai väliintulija) suunnittelemaa juomapulloa on käytetty Ty Nant kivennäisveden tuotepakkauksena vuodesta 2002 lähtien. Lovegrove on sittemmin luovuttanut pullon taloudelliset oikeudet, tavaramerkit sekä muut immateriaalioikeudet Ty Nantille, joka…

15.2.2023

Asiassa oli kyse tekijänoikeudella suojattujen teosten väitetystä jakamisesta verkossa ilman oikeudenhaltijan lupaa. Warner Bros. Entertainment Inc. (jäljempänä hakija) oli 7.2.2023 markkinaoikeuteen (MAO) toimittamassaan hakemuksessa ja 9.2.2023 hakemuksen täydennyksessä pyytänyt markkinaoikeutta määräämään Telia Finland Oyj:n (jäljempänä vastaaja) antamaan yhteystiedot hakemuksessa eritellyistä teleliittymistä tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla…

9.2.2023

Asiassa oli kyse tekijänoikeuden loukkauksen arvioinnista ja hyvityksen määräämisestä. A oli julkaissut Instagram-tilinsä Story-osissa valokuvan itsestään poseeraamassa lumiukon vieressä ja kuvaan oli liitetty teksti ”the third brother”. Sanoma Media Finland (jäljempänä vastaaja) oli ottanut A:n julkaisusta kuvakaappauksen ja julkaissut sen verkkoartikkelissa, jonka otsikko oli ” A hauskuutti seuraajiaan ja poseerasi lumesta tehdyn ’kolmannen vel…

8.2.2023

Asiassa oli kyse sen arvioinnista, täyttyikö lisäsuojatodistuksen perusteella haetun turvaamistoimen edellytykset. Merck Sharp & Dohme LLC ja MSD Finland Oy (jäljempänä yhdessä hakijat) vaativat markkinaoikeutta (MAO) kieltämään Glenmark Arzneimittel GmbH:ta (jäljempänä vastaaja) 300.000 euron sakon uhalla oikeudenkäymiskaaren (OK) 7 luvun 3 §:n nojalla tarjoamasta tai saattamasta vaihdantaan Sitagliptin/Metformin Glenmark -nimistä valmistett…

1.2.2023

Asiassa oli kyse sen arvioinnista, antoiko Suomessa voimaansaatettavaksi haettu kansainvälinen rekisteröinti kohdeyleisölle mielikuvan sukunimestä. Oerlemans Foods Siemiatycze Sp. z o.o (kantaja) vaati markkinaoikeutta (MAO) kumoamaan valituksenalaisen Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) päätöksen ja palauttamaan asian PRH:lle ensisijaisesti kansainvälisen rekisteröinnin numero 1370554 Bauer (kuvio) hyväksymiseksi Suomessa voimassa olevaksi t…

Share: