Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2809)

27.6.2018

Arizona Chemical oli hakenut hyödyllisyysmallia keksinnölle nimeltä ”Rasvahappokoostumus”, jonka PRH oli rekisteröinyt numerolla 9153. Forchem Oy oli tehnyt PRH:lle vaatimuksen hyödyllisyysmallin rekisteröinnin julistamisesta kokonaan mitättömäksi, jonka johdosta PRH oli julistanut rekisteröinnin mitättömäksi osittain ja pysyttänyt rekisteröinnin voimassa supistettujen suojavaatimusten mukaisessa muodossa. Forchem Oy teki päätöksestä valituksen M…

26.6.2018

Kosmetiikka-Divina Oy vaati, että MAO kumoaa Viestintäviraston päätöksen, jolla valittajalle rekisteröity verkkotunnus satelliet.fi oli peruutettu ja ilmoitettu siirrettäväksi vastaajalle Satelliet Meubelen BV:lle. Alankomaalainen yhtiö Satelliet Meubelen BV vaati verkkotunnuksen peruuttamista ja siirtämistä itselleen. Satelliet Meubelen BV perusti vaatimuksensa siihen, että verkkotunnus satelliet.fi oli sen suojatun nimen ja tavaramerkin johdann…

21.6.2018

Elisa Oyj haki patenttia kuva-äänikirjaa koskevaan keksintöönsä 11.11.2011. 5.7.2012 annetussa välipäätöksessä PRH ilmoitti, että vaikka patenttivaatimusten keksinnöt ovat uusia, ne eivät eronneet olennaisesti ennestään tunnetusta tekniikasta, jolloin patenttivaatimuksia ei voitu hyväksyä. Lisäksi ensimmäistä patenttivaatimusta ei pidetty esitetyssä muodossaan hyväksyttävissä olevana, sillä se ei määritellyt keksintöä täsmällisesti. Elisa Oyj toi…

21.6.2018

Asiassa Elisa Oyj oli hakenut patenttia keksintöön nimeltä ”Kuva-äänikirja”. PRH oli ensimmäisessä antamassaan välipäätöksessä Elisa Oyj:n patenttihakemukseen todennut muun ohella, että patenttihakemuksen käsittämien patenttivaatimusten tarkoittamat keksinnöt olivat uusia, mutta eivät eronneet olennaisesti ennestään tunnetusta tekniikasta, minkä vuoksi patenttivaatimuksia ei voitu hyväksyä. Elisa Oyj oli tämän jälkeen vastauksessa edellä mainittu…

14.6.2018

Asiassa oli kyse siitä, että valittaja A ei ollut uudistanut verkkotunnustaan ja vastaaja oli merkinnyt tunnuksen nimiinsä. Viestintävirasto ei ollut hyväksynyt A:n vaatimusta verkkotunnuksen merkitsemisestä valittajan käyttöön. Markkinaoikeudessa valittaja vaati päätöksen hylkäämistä ja vetosi siihen, että verkkotunnus X.fi oli aiemmin ollut hänen henkilökohtaisessa ja perheensä sekä yritystoimintansa käytössä ja verkkotunnus oli jäänyt erehdyks…

14.6.2018

Tapauksessa oli kyse siitä, että verkkotunnus serenaski.fi merkittiin käyttäjälleen A:lle. Aikaisemmin tunnus oli ollut Puuharyhmä Oyj:n käytössä, mutta he eivät olleet uudistaneet verkkotunnusta. Puuharyhmä Oyj oli vaatinut Viestintävirastolta kyseisen verkkotunnuksen merkitsemistä käyttöönsä ja perustanut vaatimuksensa tavaramerkkeihin Serena Ski ja Serena (kansallinen tavaramerkki numero 105996) ja suojattuun nimeen ”Serena” (Y-tunnus 0564528-…

13.6.2018

MAK-System International Group vaati, että MAO määrää todistelun turvaamisesta teollis- ja tekijänoikeuksia koskevissa riita-asioissa annetun lain mukaisena turvaamistoimena ulosottomiehen tutkimaan ja taltioimaan Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun asiakirjat sekä sähköpostiviestit työntekijöiden ja CGI Suomi Oy:n edustajien tai työntekijöiden kanssa ja jotka koskevat hakijan ePROGESA-ohjelmistoa taikka ohjelmistojen kehittämistä. Veripalvelu va…

12.6.2018

Asiassa oli kysymys siitä, oliko tavaramerkki JAFFA Appelsiini sekoitettavissa valittajan aikaisemmin rekisteröityihin tavaramerkkeihin. PRH oli hylännyt valittajan The Citrus Division of the Plant Production and Marketing Board väitteen, joka kohdistui Oy Karl Fazer Ab:n rekisteröityyn tavaramerkkiin numero 260070 JAFFA Appelsiini (ulkoasu). Valittaja vaati, että MAO kumoaa valituksenalaisen päätöksen ja palauttaa asian PRH:lle tavaramerkin JAFF…

11.6.2018

Asiassa oli kyse tekijänoikeutta koskevasta riidasta, jossa tekijänoikeuden loukkaus oli tapahtunut The Pirate Bay -palvelun kautta. Marraskuussa 2011 nostettu kanne oli saatu annettua tiedoksi vastaajalle vasta keväällä 2016. Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin antanut asiassa yksipuolisen tuomion (2.6.2016 nro 16/26496, L 11/48308) kieltäen X:ää jatkamasta tekijänoikeutta loukkaavaa tekoa tehosteena miljoonan euron uhkasakko. Lisäksi tuomittiin…

8.6.2018

PRH oli valituksenalaisessa päätöksessään katsonut, että ContextLogic Inc.:n hakema kansainvälinen rekisteröinti numero 1285023 MAMA THOUGHTFUL SHOPPING aiheutti sekaannusvaaran kansalliseen tavaramerkkiin numero 144405 MAMA ja ettei haettu rekisteröinti siten koske Suomea. ContextLogic Inc. vaati, että MAO kumoaa valituksenalaisen päätöksen ja asia palautetaan PRH:lle sen kansainvälisen rekisteröinnin hyväksymiseksi koskemaan Suomea luokan 9 tav…

Share: