Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

2.10.2013

Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi Oy Panda Ab:n (myöhemmin Panda) hakemuksesta 9.2.2006 tavaramerkin nro 241697 LAKUMIX luokan 30 (lakritsia sisältävät makeiset) tavaroille.Patentti- ja rekisterihallitus hylkäsi päätöksellään 29.9.2009 Cloetta Fazer Suklaa Oy:n (myöhemmin Fazer) väitteen LAKUMIX-tavaramerkin rekisteröintiä vastaan. Panda supisti väitevastineessaan rekisteröinnin lakritsia sisältäviin makeisiin. Fazer ei väitteessään ilmoi…

2.10.2013

Kysymys oli julistetaiteen tekijänoikeudellisesta suojasta.Hakija oli pyytänyt TN:lta lausuntoa siitä, ylittääkö hänen suunnittelemansa ”Kita”-julisteen suukuva teoskynnyksen ja ovatko luonnollisen henkilön DP:n vaatemalleissa käytetyt kuvat hakijan yksinoikeutta loukkaavia muunnelmia hakijan suukuvasta vai itsenäisiä teoksia.TN totesi, että pyrittäessä luomaan suuksi tunnistettavissa oleva kuva oli todennäköistä, että samoista lähtökohdista teht…

2.10.2013

Kysymys oli astioiden teostasosta.Hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, ylittävätkö Kaj Franckin suunnittelemat alkuperäiset Kilta-, Teema- ja Kartio-astiasarja kokonaisuuksina tai niiden yksittäiset astiat teoskynnyksen ja saivatko astiat siten tekijänoikeussuojaa.TN totesi, että astiat voivat saada TekijäL 1 §:n mukaista suojaa itsenäisenä ja omaperäisenä teoksena. Tuote ylittää teoskynnyksen, jos se kuvastaa tekijän per…

2.10.2013

PRH oli UPM Raflatac Oy:n hakemuksesta rekisteröinyt tavaramerkin JETLASER luokassa 16. Kaksivuotta myöhemmin PRH hylkäsi Hewlett-Packard Development Company L.P:n tekemän väitteen rekisteröinnistä. Yhtiö oli vedonnut omaan tavaramerkkiinsä LASERJET. Väitteentekijän vetoama yhteisöntavaramerkki LASERJET oli rekisteröity samankaltaisia tavaroita varten luokassa 16, mutta merkkien ei kuitenkaan voitu katsoa olevan sekoitettavissa toisiinsa. Valitus…

2.10.2013

Kysymys oli lyhtykehyksen teostasosta taiteellisena luomuksena.Hakija oli pyytänyt tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa, että ylittääkö hautakiven yhteyteen suunniteltu lyhtykehys kokonaisuutena teoskynnyksen.TN painotti, että tekijänoikeuslain 1 §:n mukaiselta teokselta edellytetään, että sitä voidaan pitää tekijänsä itsenäisen luovan työn omaperäisenä tuloksena. Tällöin se ylittää teoskynnyksen eli saavuttaa teostason. Ollakseen tekijänoikeuslain…

2.10.2013

Tapauksessa oli kyse, saako teoksen nimi ”Tuntematon sotilas” tekijänoikeudellista suojaa.Hakija oli pyytänyt TN:lta lausunnon siitä, saako Väinö Linnan teoksen ”Tuntematon sotilas” nimi tekijänoikeussuojaa.Ensin TN totesi, että teoksen nimi voi saada tekijänoikeudellista suojaa, kunhan se on tarpeeksi omaperäinen. Esimerkiksi Eeva Joenpellon romaanin nimi ”Neito kulkee vetten päällä” sai suojaa. TN katsoi, että teoksen nimi ”Tuntematon sotilas”…

23.9.2013

Patentti- ja rekisterihallitus hylkäsi päätöksellään 2.6.2009 hakemuksen yhtiön tavaramerkin ORION rekisteröinnistä luokan 30 tavaroille. Merkki oli sekoitettavissa samankaltaisia tavaroita varten luokassa 5 rekisteröityyn tavaramerkkiin nro 207311 ORION. Merkit olivat identtisiä keskenään ja luokkien 5 ja 30 tavarat samanlaisia, koska molemmat luokat kattoivat ihmisille tarkoitettuja ruokia tai ruoka-aineita ja myös luokan 30 tavaroita voidaan k…

19.9.2013

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä Tribunale di Milano (Italia) Tiivistelmä 16.11.2014/TV Videopelien suunnittelu- ja valmistuskonserniin kuuluvat Nintendo-yritykset pitivät markkinoilla kahdentyyppisiä tuotteita pelejä varten: kannettavia järjestelmiä eli DS-konsoleja ja kiinteitä pelikonsolijärjestelmiä eli Wii-konsoleita. Yritykset olivat toteuttaneet teknisiä toimenpiteitä jotka estivät videopelien laittomien jäljennösten käyttämisen. Nämä tekni…

16.9.2013

Venäläinen yritys valitti PRH:n valituslautakunnan ratkaisusta. Yhtiön kyrillisin kirjaimin kirjoitettu tavaramerkki Имунеле oli rekisteröity vain osittain, koska sen translitteraatio ”Imunele” oli katsottu foneettisesti sekoitettavaksi yhteisön tavaramerkkiin Imunel. Korkein hallinto-oikeus totesi, että sekaannusvaara tuli arvioida kohderyhmään kuuluvan keskivertokuluttajan näkökulmasta. Suomalaisen keskivertokuluttajan ei voitu olettaa osaavan…

13.9.2013

PRH oli hylännyt yhtiön tekemän hakemuksen tavaramerkin Teemme sen mahdolliseksi rekisteröinnistä osittain. Hakemus oli hylätty luokkien 35 ja 38 palveluiden osalta. Merkki oli ollut ilman erottamiskykyä. Merkki oli ollut mainonnassa yleisesti käytettyä tyyppiä. Merkki ei ollut ollut omiaan erottamaan hakijan palveluja muiden vastaavista palveluista. Valituslautakunta oli hylännyt valituksen.Yhtiö vaati KHO:ta kumoamaan ratkaisut ja palauttamaan…

Share: