Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

29.9.2005

Rediviva oli valmistanut ja laskenut markkinoille haravoita, joiden lapa muistutti Fiskarsin rekisteröimää haravanlapamallia. Fiskars oli lähettänyt tämän Redivivan Finamaniksi nimetyn haravan jälleenmyyjille kirjeen, jossa se oli tiukasti kieltänyt jälleenmyyjiä jatkamasta Finman-haravan myymistä. Rediviva väitti tästä koituneen taloudellista vahinkoa. Ennen kirjeiden lähettämistä Fiskars oli pyytänyt patenttitoimistoa selvittämään, loukkasiko R…

27.9.2005

Muokattu ja viety tietokantaan 7.10.2005/phhASIAValitus Viestintäviraston päätöksestäViestintävirasto on hylännyt Dorado Collection Oy:n vaatimuksen verkkotunnuksen candycorner.fi peruuttamisesta ja siirtämisestä Dorado Collection Oy:lle. VAATIMUKSET HALLINTO-OIKEUDESSAViestintäviraston päätös on kumottava. Oy Lunapark Scandinavia Ltd:n rekisteröimä verkkotunnus candycorner.fi on peruutettava tai toissijaisesti suljettava. Verkkotunnus on siirret…

26.9.2005

Tapauksessa oli kyse nimen tekijänoikeussuojasta.Ulkopoliittinen instituutti oli pyytänyt poliisia tutkimaan, loukkaako Johan Beckman Instituten julkaisema ”Yhteiskuntapoliittinen tiede- ja kulttuurilehti Ulkopolitiikka” Ulkopolitiikan instituutin julkaiseman ”Ulkopolitiikka” -lehden tekijänoikeutta. Lehden markkinoinnissa oli käytetty vain sanaa Ulkopolitiikka, mikä aiheuttaa instituutin mukaan sekaannusta. Asiaa tutkinut Helsingin rikospoliisi…

23.9.2005

Muokattu ja viety oikeustapaustietokantaan 30.9.2005/phh.PÄÄTÖS, JOHON ON HAETTU MUUTOSTAViestintäviraston päätös 29.11.2004 numero 443/914/2004.Viestintävirasto on peruuttanut Finlayson Oy:lle myönnetyn verkkotunnuksen patja.fi.VAATIMUKSET HALLINTO-OIKEUDESSA Viestintäviraston päätös on kumottava. Verkkotunnus patja.fi on siirrettävä ja pysytettävä sen nykyisellä haltijalla Finlayson Oy:llä. Verkkotunnus patja.fi ei perustu oikeudettomasti Fujit…

19.9.2005

Tiivistelmä 4.4.2006 / SusanPatentti- ja rekisterihallitus sekä PRH:n valituslautakunta olivat hylänneet Saint-Gobain Ecophon B.V:n kansainvälisen tavaramerkkihakemuksen merkin COMBISON rekisteröimiseksi (luokat 6, 17 ja 19). Rekisteröinnin katsottiin olevan sekoitettavissa toiminimeen Compison Oy, jonka toimialan piiriin rekisteröitävän tavaramerkin tarkoittamien tavaroiden katsottiin kuuluvan. Saint-Gobain oli jättänyt käräjäoikeuteen toiminime…

14.9.2005

Tiivistelmä 6.4.2006 / SusanPatentti- ja rekisterihallitus oli hylännyt Latexia SA:n tekemän LATEXIA-tavaramerkin rekisteröintiä koskevan hakemuksen (luokat 1, 17 ja 40; mm. tapeteissa käytettävät pinnoitteet). Merkin ei katsottu olevan erottamiskykyinen, koska se ilmaisi tavaroiden ja palveluiden lajia ja laatua. Sana latexia oli myös foneettisesti identtinen tavaraluetteloon merkityn tavaran ”latex” suomenkielisen partitiivimuodon (lateksia) ka…

7.9.2005

Tiiv. 4.10.2005/PetriKantaja Celesta MBusiness Oy oli (1997) hakenut Patentti- ja rekisterihallitukselta rekisteröintiä merkilleen CELESTA luokkaan 9 kuuluville tavaroille ”tietokoneohjelmat”. PRH oli pitänyt kantajan merkin rekisteröintiesteenä vastaajalle samaan luokkaan (1995) rekisteröityä tavaramerkkiä CELESTICA.Celesta MBusiness Oy oli käräjäoikeudessa vaatinut Celestica Internationalin CELESTICA-kuviomerkin julistamista menetetyksi sillä p…

2.9.2005

Tiivistelmä 16.5.2012/HKM A:n ja CAJ Music Oy:n välillä oli vuonna 1988 solmittu taiteilijasopimus, jonka perusteella A:n esityksistä oli tehty tallenne ”Shampanjaruusu”, jossa esittäjäksi oli ilmoitettu A:n taiteilijanimi ”X”. Tallenne oli ollut huonolaatuinen ja myöhemmin taiteilija oli vaihtanut nimensä luodakseen uuden imagon. Taiteilijasopimus oli purettu vuonna 1990, jonka mukaan A vapautui velvoitteestaan tallentaa yhtiölle yksinoikeudella…

24.8.2005

Kyse oli suunnitteilla olevan kirjan nimen tekijänoikeussuojasta.TN totesi, että saadakseen tekijänoikeussuojaa kirjallisena teoksena yksittäisen sanan tulisi edustaa poikkeuksellisen korkeaa omaperäisyyden ja itsenäisyyden tasoa. TN katsoi, että lausuntopyynnössä esitetty nimi ei täyttänyt sitä poikkeuksellisen korkeaa omaperäisyyden ja itsenäisyyden tasoa, jota nimen tekijänoikeussuojalta on perusteltua edellyttää.TN kuitenkin huomautti, että,…

10.8.2005

Tiivistelmä 11.10.2005/PetriJo-He Oy oli tuonut ja kaupannut Suomessa kääntöpöytäsahoja. Black & Decker Europe ja Black & Decker Oy ovat nostaneet kanteen markkinaoikeudessa väittäen Jo-He:n menetelleen sopimattomasti elinkeinotoiminnassa markkinoimalla sahaa, joka on heidän tuotteensa orjallinen jäljitelmä ja jonka myyntipakkaus ja ohjekirja johdattivat kuluttajia harhaan. Käräjäoikeudessa Black & Decker -yhtiöt olivat vaatineet, ett…

Share: