Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

2.10.2018

Tapauksessa oli kyse hyväksyttävästä perusteesta verkkotunnukseen. Tapauksessa Viestintävirasto oli merkinnyt verkkotunnuksen aaltogroup.fi AALTO Ympäristökehitys Oy:lle. Aalto Group Oy vaati Viestintävirastolta kyseisen verkkotunnuksen merkitsemistä käyttöönsä sen perusteella, että sillä oli jo ennen verkkotunnuksen merkitsemistä ollut kaupparekisteriin merkitty toiminimi Aalto Group Oy. Viestintävirasto merkitsi verkkotunnuksen aaltogroup.fi Aa…

28.9.2018

Asiassa oli kyse teleliittymien haltijoiden yhteystietojen luovutuksesta. Hakija Scanbox Entertainment A/S vaati MAO:a määräämään, että Telia Finland Oyj luovuttaa hakijalle sellaisten, hakemuksessa yksilöityjen teleliittymien haltijoiden yhteystiedot, joista on ilman hakijan lupaa saatettu yleisön saataviin BitTorrent-vertaisverkossa elokuvateoksia. Hakijan mukaan sisältöä oli saatettu yleisön saataviin merkittävissä määrin hakemuksessa yksilöid…

28.9.2018

Asiassa oli kyse teleliittymien haltijoiden yhteystietojen luovutuksesta. Hakija Warner Bros. Entertainment Inc. oli pyytänyt MAO:a määräämään, että Telia Finland Oyj luovuttaa hakijalle sellaisten, hakemuksessa yksilöityjen teleliittymien haltijoiden yhteystiedot, joista on ilman hakijan lupaa saatettu yleisön saataviin BitTorrent-vertaisverkossa elokuvateoksia. Hakijan näkemyksen mukaan sisältöä on saatettu yleisön saataviin merkittävissä määri…

28.9.2018

Asiassa oli kyse teleliittymien haltijoiden yhteystietojen luovutuksesta. Hakija Warner Bros. Entertainment Inc. oli pyytänyt MAO:tta määräämään, että DNA Oyj luovuttaa hakijalle sellaisten, hakemuksessa yksilöityjen teleliittymien haltijoiden yhteystiedot, joista on ilman hakijan lupaa saatettu yleisön saataviin BitTorrent-vertaisverkossa elokuvateoksia. Hakijan näkemyksen mukaan sisältöä on saatettu yleisön saataviin merkittävissä määrin hakemu…

25.9.2018

Hakija T pyysi tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa liiketunnukseen kuuluvan kuvion tekijänoikeudesta. Hakija kertoi, että kyseessä oleva graafinen kuvio kuvasi poronsarvia, jonka hän oli suunnitellut erään yrityksen logoksi mutta ei ollut luovuttanut muutoin tekijänoikeuksiaan. Hakijan mukaan vastineen antaja H oli käyttänyt ilman lupaa logoa kampanjoinnissaan Facebookissa. Hakija kysyi, oliko logon käyttäjä loukannut hänen tekijänoikeuksiaan, ja…

19.9.2018

Asiassa oli kyse turvaamistoimesta. AstraZeneca AB ja AstraZeneca Oy (hakija) olivat vaatineet, että MAO kieltää Sandoz A/S:ia (vastaaja) 500 000 euron uhkasakon nojalla valmistamasta, tarjoamasta, saattamasta vaihdantaan tai käyttämästä myyntiluvan 3247 mukaista lääkevalmistetta Suomessa tai tuomasta sitä maahan tai pitämässä sitä hallussa niin kauan kuin jokin AstraZeneca AB:n eurooppapatenteista numero FI/EP 1 250 138, numero FI/EP 2 2 66 573…

14.9.2018

Asiassa oli kyse siitä, aiheuttiko Omya AG:n hakema tavaramerkki Magnum sekaannusvaaran aikaisempien hakemusten perusteella rekisteröityihin kansalliseen tavaramerkkiin numero 139564 MAGNUM-P 44 ja EU-tavaramerkkiin 9365503 MAGNUM HQ MASSÓ sekä toiminimeen Oy Magnum Finland Ltd. Tavaramerkkilain 14 §:n 1 momentin 7 kohdan mukaan tavaramerkkiä ei rekisteröidä, jos aiemman tavaramerkin haltijalla on yksinoikeus merkin käyttämiseen tavaroiden tunnuk…

21.8.2018

Asiassa oli kyse siitä, oliko henkilöä esittävä valokuva riittävän itsenäinen ja omaperäinen ylittääkseen tekijänoikeuslain 1 §:n teoskynnyksen. Kyseinen valokuva oli otettu vuonna 1965 ja julkaistu vuonna 1997. Arvioitava valokuva oli henkilöstä otettu kuva, jota varten hakija M etsi ja valitsi itse kuvatun taiteilijan imagoon sopivan miljöön sekä asetteli henkilön sekä hänen soittimensa kuvaan. Tekijänoikeuden ja tiettyjen lähioikeuksien suojan…

15.8.2018

Asiassa on kyse markkinaoikeuden toimivallasta tilanteessa, jossa Suomen hypoteekkiyhdistys on jättänyt Patentti- ja rekisterihallitukselle tavaramerkkihakemuksen numero 201750264 HYPON TONTTIKONSEPTI (kuvio). PRH on antanut asiassa välipäätöksen, jossa se on todennut, että haetun merkin rekisteröinti edellyttää tavaramerkkilain 14 § 1 momentin 3 kohdasta johtuen sisäministeriön lupaa, koska haetussa merkissä on leijonakuvio, joka on sekoitettavi…

15.8.2018

Asiassa on kyse MAO:n toimivallasta tilanteessa, jossa Suomen hypoteekkiyhdistys on jättänyt PRH:lle tavaramerkkihakemuksen numero 201750264 HYPON TONTTIKONSEPTI (kuvio). PRH on antanut asiassa välipäätöksen, jossa se on todennut, että haetun merkin rekisteröinti edellyttää tavaramerkkilain 14 § 1 momentin 3 kohdasta johtuen sisäministeriön lupaa, koska haetussa merkissä on leijonakuvio, joka on sekoitettavissa Suomen valtion viralliseen leijonav…

Share: