Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

23.5.2017

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyysi tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, voiko se tallentaa ja julkaista ilman oikeudenhaltijoiden suostumusta ja ilman korvausvelvollisuutta esimerkiksi tuotteen valmistajan verkkosivuilla olevia valokuvia.Tukes on viranomainen, jonka tehtäviin kuuluu valvoa tuotteiden ja laitteiden turvallisuutta. Tukes ylläpitää julkista rekisteriä, joka sisältää tiedot tuotteista, joiden myyntiä tai markkinoint…

23.5.2017

Tapauksessa oli kyse taideteosten toisintamisesta aikakauslehdessä.Hakija K pyysi tekijänoikeusneuvostolta lausuntoa siitä, oliko taideteosten toisintaminen aikakauslehdessä ollut mahdollista ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa rajoituspykälän nojalla vai olisiko käyttäminen vaatinut luvan. G-lehdessä oli julkaistu artikkeli, jossa oli kuvia useista julkistetuista taideteoksista. K oli pyytänyt kustantajaa maksamaan tekijänoikeuskorvauksen koskie…

18.5.2017

Dennis Food Factory Oy (kantaja) väitti Apetit Ruoka Oy:n (vastaaja) loukanneen kantajan rekisteröityä tavaramerkkiä nro 212420 DENNIS PIZZA (rekisteröity luokalle 30 sisältäen leivonnaiset ml. pizzat). Toissijaisesti loukkausväite koski vakiintuneiksi väitettyjä tavaramerkkejä Dennis ja Food Factory Dennis. Kantajan merkit olivat käytössä pizzaravintoloiden, ravintolapizzojen ja einespizzojen tunnusmerkkeinä. Vastaaja oli markkinoinut pakastepiz…

15.5.2017

Valio Oy (yhtiö) oli hakenut kolmionmuotoista, hopeanväristä pakkausta rekisteröitäväksi tavaramerkiksi juustoille luokassa 29. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) oli hylännyt hakemuksen erottamiskyvyn puutteesta johtuen: kolmiomuoto katsottiin yksinomaan juuston käyttötavasta johtuvaksi (juustotahkon sektori), ja hopeinen folio oli tavanomainen pakkausmateriaali juustoille. Lisäksi yhtiö oli esittänyt haetun merkin tulleen erottamiskykyiseksi…

28.4.2017

Kemin Matkailu Oy (kantaja) vaati, että MAO kieltäisi Polar Explorer Oy:tä (vastaaja) käyttämästä markkinoinnissaan totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia ilmaisuja ”jäänmurtaja” ja ”icebreaker” sekä sanojen muita kieliversioita Polar Express -aluksella tapahtuvista palveluista. Lisäksi kantaja vaati ”Lapland” ja ”Lappi” -sanojen käytön kieltämistä muualla kuin Lapin maantieteellisellä alueella tapahtuvasta toiminnasta sekä ilmaisun ”The Biggest To…

26.4.2017

PRH oli päätöksellään hylännyt kantajan hakemuksen PÄREKORINHEITON MM-KISAT- tavaramerkin rekisteröimiseksi. Kantaja vaati, että päätös kumotaan ja palautetaan PRH:lle uudelleen käsiteltäväksi haetun merkin rekisteröintiä varten luokan 41 palveluille ”Kilpailujen (urheilu-) järjestäminen”.Kantajan mukaan haettu merkki oli erottamiskykyinen, koska pärekorin heittäminen ei ole pärekorin tavanomaista käyttöä. Haetun merkin katsottiin myös tulleen kä…

26.4.2017

Jack Frederik Wullemsin verkossa myymä ”filmspeler” -niminen multimediasoitin sisälsi kolmansien osapuolien valmistamia internetissä saatavilla olevia add-on-ohjelmatiedostoja, joiden sisältämät hyperlinkit ohjasivat suojattuja teoksia sisältäville internetsivustoille. Add-on-tiedostot hakivat sisällön suoratoistosivustoilta ja toistivat sen televisioon kytketyssä mediasoittimessa. Mediasoitin mahdollisti vapaan pääsyn tekijänoikeudella suojattui…

26.4.2017

Asiassa oli kyse siitä, oliko Amgen Inc. –nimisen yhtiön hakeman lisäsuojatodistuksen myöntämisen perusteeksi esitetyn peruspatentin EP 0 865 448 katsottava suojaavan mainitun hakemuksen kohteena olevaa vaikuttavaa ainetta, eli ”trastutsumabiemtansiiniä”. Amgen Inc.:lle oli 11.6.2014 myönnetty eurooppapatentti numero EP 0 865 448, jonka Amgen Inc. oli sittemmin saattanut voimaan Suomessa. Amgen Inc. oli tehnyt PRH:lle edellä mainittuun eurooppapa…

20.4.2017

PRH oli myöntänyt 2007 Oy Everon Ab:lle patentin keksintöön nimeltä ”Menetelmä ja järjestelmä kutsuviestin välittämiseksi ja hallinnoimiseksi”. Ascom Miratel Oy teki väitteen PRH:lle patenttia vastaan ja vaati, että patentti kumotaan kokonaisuudessaan. Ascom Miratel oli perustanut väitteen puuttuvaan uutuuteen ja esittänyt väitteensä tueksi yhteensä 20 eri viitejulkaisua. PRH hyväksyi väitteen ja kumosi patentin sillä perusteella, ettei se eronnu…

18.4.2017

Isku-Yhtymä Oy vaati, että MAO kumoaa PRH:n päätöksen ja palauttaa asian PRH:lle tavaramerkin ISKU rekisteröinnin kumoamista varten. Kantaja katsoi, että tavaramerkki on yhdistettävissä tämän aikaisempiin laajalti tunnettuihin tavaramerkkeihin ja toiminimiin. Tapauksessa F. Sergejeffin Olut-tehdas Osakeyhtiö oli rekisteröinyt tavaramerkin ISKU, jonka kantaja katsoi olevan haitaksi aikaisempien tavaramerkkiensä maineelle. Kantajan mukaan sen aikai…

Share: