Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

23.5.2023

Asiassa hakija pyysi tekijänoikeusneuvoston (jäljempänä neuvosto) lausuntoa siitä, ylittyikö teoskynnys lausuntopyynnössä yksilöityjen hankehakemusten osalta ja voitiinko jotain hänen kirjoittamaansa tekstin osaa pitää teoskynnyksen ylittävänä tekstinä. Hakijan tekijänoikeusneuvostolle toimittamat neljä hankehakemusta koskivat kehittämishanke 194155:ä (kehittämishanke), nuorten mobiilivideotyöpajaa (mobiilivideotyöpaja), teemahankkeen investointi…

16.5.2023

Asiassa oli kyse liikesalaisuuden rikkomisesta ja sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa. Storia Productions Oy (jäljempänä Storia) vaati markkinaoikeutta (MAO) liikesalaisuuslain 8 §:n ja 11 §:n nojalla kieltämään A:ta jatkamasta sen liikesalaisuuden loukkaamista tai toissijaisesti sen teknisen ohjeen oikeudetonta käyttämistä sekä poistamaan loukkauksen kohteena olevan tuotteen omalta sivustoltaan ja palauttamaan sen semilive.fi-sivust…

12.5.2023

Markkinaoikeuden ratkaisussa oli kyse siitä, täyttyivätkö turvaamistoimen myöntämistä koskevat edellytykset hyödyllisyysmallia koskevassa asiassa. Asiassa Renssi Finland Oy (hakija) vaati markkinaoikeutta kieltämään Zewer Oy:ta (vastapuoli) sakon uhalla jatkamasta hyödyllisyysmallin numero FI 13208 suojavaatimuksessa määritellyn keksinnön loukkaamista. Hakijan mukaan vastapuolen jälleenmyyjän verkkosivuilla esitetty tuote loukkaa hakijan hyödylli…

9.5.2023

Asiassa oli kyse mallin rekisteröinnin kumoamisesta, tavaramerkin mitätöinnistä ja siitä, oliko vastaajan menettelyä pidettävä sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain vastaisena. Anjoman Food Ltd ja Golden Saffron Ltd (kantajat) vaativat, että markkinaoikeus (MAO) kieltää vastaajaa jatkamasta tai uudistamasta sen harjoittamaa hyvän liiketavan vastaista ja sopimatonta menettelyä sekä velvoittaa vastaajan korvaamaan kantajille…

5.5.2023

Markkinaoikeuden ratkaisussa oli kyse tavaramerkin mitätöinnistä. Oy Suomen Apteekkiyhtiöt Ab (Suomen Apteekkiyhtiöt tai valittaja) oli 15.3.2017 merkinnyt verkkotunnuksen k-apteekki.fi. Kesko Oyj:lle (Kesko) oli myöhemmin vuonna 2019 rekisteröity tavaramerkiksi sanamerkki ’K-Apteekki’ tavaroille ja palveluille luokissa 3, 5, 35 ja 44. Suomen Apteekkiyhtiöt vaati 18.12.2020 tekemällään hakemuksella, että Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) mität…

5.5.2023

Asiassa oli kyse tavaramerkkiloukkausten arvioinnista ja siitä, oliko vastaajan menettelyä pidettävä sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain vastaisena. Kesko Oyj (jäljempänä Kesko) vaati Markkinaoikeutta (MAO) vahvistamaan, että sen tavaramerkki K oli vakiintunut ja tullut laajalti tunnetuksi tavaramerkiksi luokan 35 päivittäistavarakaupan ja kuluttajatuotteiden vähittäismyyntipalveluille aiemmin kuin 15.3.2017. Lisäksi Kes…

25.4.2023

Asiassa hakijat pyysivät tekijänoikeusneuvoston (jäljempänä myös neuvosto) lausuntoa siitä, saavatko hakijoiden yksilöimät sormukset, korvakorut ja kaulakorut tekijänoikeuslain (TekijäL) mukaista teossuojaa. Tekijänoikeuslaki ei tunne jyrkkää jaottelua puhtaisiin taide-esineisiin ja käyttöesineisiin. TekijäL 1 §:n mukaan teossuojaa voivat saada tekijän itsenäisen luovan työn tuloksena syntyneet omaperäiset teokset. Säännökseen sisältyvän esimerkk…

18.4.2023

Asiassa oli kyse tavaramerkin mitätöinnistä ja tavaramerkkiloukkauksen arvioinnista. Upmarket Oy (jäljempänä Upmarket) vaati markkinaoikeutta (MAO) vahvistamaan, että Suomen Kukkakauppiasliitto ry:n Helsingin piirin ry (jäljempänä Suomen Kukkakauppiasliitto) loukkaa Upmarketin tavaramerkkiä numero 260416 ’support your local’ käyttämällä kuviomerkkiä SUPPORT your LOCAL Florist #TUEPAIKALLISTA (kuvio) myymissään tavaroissa sekä käyttämällä tunnusta…

12.4.2023

Asiassa oli kyse tavaramerkkien sekaannusvaaran arvioinnista. Fontaine Limited (jäljempänä valittaja) vaati markkinaoikeutta kumoamaan Patentti- ja rekisterihallituksen (jäljempänä PRH) päätöksen ja palauttamaan asian PRH:lle tavaramerkin numero 277769 FREED (kuvio) kumoamista varten siltä osin kuin rekisteröinti koskee tavaroita luokassa 3. Valittajan mukaan vastaajan tavaramerkki ’FREED’ aiheuttaa sekaannusvaaran valittajan aikaisemmin rekister…

12.4.2023

Asiassa oli kyse tavaramerkkien välisen sekaannusvaaran arvioinnista. Fontaine Limited (jäljempänä valittaja) vaati markkinaoikeutta (MAO) kumoamaan valituksenalaisen Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) päätöksen ja palauttamaan asian PRH:lle tavaramerkin numero 277645 FREED (jäljempänä riidanalainen tavaramerkki) rekisteröinnin kumoamista varten luokan 3 tavaroiden osalta. Valittajan mukaan PRH oli virheellisesti arvioinut, ettei The Gillet…

Share: