Oikeustapaustietokanta

Oikeustapaustietokannassa on tiivistelmiä suomalaisten tuomioistuinten aineettomia oikeuksia koskevista ratkaisuista 2000-luvulta lähtien, osin myös vanhemmista, sekä kaikki IPR University Centerissä olevat skannatut tapaukset vuosilta 1979-1998. Tietokannassa on jonkin verran myös tekijänoikeusneuvoston lausuntojen ja työsuhdekeksintölautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä.

Tapauksista viedään tietokantaan keskeiset tunnistetiedot, sovellettava laki tai lainkohta, IPR University Centerin asiasanat (perustuvat mahdollisuuksien mukaan YSAan), mahdolliset tiedot lainvoimaisuudesta sekä ratkaisun tiivistelmä tai joissain tapauksissa koko teksti.

IPR University Centerin kirjastoon ei saada täysin kattavasti kaikkia immateriaalioikeudellisia oikeusratkaisuja, joten tietokanta ei ole aukoton silloinkaan, kun kaikki instituutissa oleva aineisto on viety sinne.

Hae oikeustapauksia

Hakutulokset (2810)

14.7.2022

Asiassa oli kyse vahingonkorvausta koskevasta riidasta, jossa markkinaoikeus teki ennakkoratkaisupyynnön unionin tuomioistuimelle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 267 artiklan perusteella.  3.12.2009 Patentti- ja rekisterihallitus (jäljempänä PRH) myönsi Suomessa voimaan saatetulle eurooppapatentille FI/EP 0 915 894 (jäljempänä peruspatentti) lisätodistussuojan numero 266. Peruspatentin voimassaolo päättyi 25.7.2017. Yhtiö Mylan AB…

5.7.2022

Asiassa oli kyse tekijänoikeudesta ja yksityisyyden suojasta. Tapauksessa yleisön saataviin oli saatettu merkittävässä määrin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Elokuvia levittävä yhtiö B A/S (jäljempänä B) oli markkinaoikeudessa vaatinut, että teleoperaattori A Oyj (jäljempänä A) velvoitetaan luovuttamaan B:lle yhteystiedot 34 eri teleliittymästä tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla. Markkinaoikeus oli velvoittanut A:…

5.7.2022

Asiassa oli kyse patentin mitättömäksi julistamista koskevan vastakanteen käsittelyn yhteydessä tehdystä kyseistä patenttia koskevasta patentin rajoittamispyynnöstä. Tapauksessa Foxhole office Oy:lle (jäljempänä Foxhole) oli 29.2.2016 myönnetty patentti numero FI 125822 keksinnölle ”Menetelmä ja laite turva-alueiden määrittämiseksi” (jäljempänä riitapatentti). Myöhemmin 14.2.2020 Foxhole nosti markkinaoikeudessa riitapatentin loukkausta koskevan…

1.7.2022

Asiassa oli kyse siitä, aiheuttiko tavaramerkki sekaannusvaaran saman luokan tavaroiden osalta aikaisemmin rekisteröityihin EU-tavaramerkkeihin. Energy Beverages LLC (jäljempänä valittaja) on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen ja palauttaa asian Patentti- ja rekisterihallitukselle Playmaker Oy:n (jäljempänä vastaaja) tavaramerkin numero 278137 BURNING WATER kumoamista varten luokan 3…

30.6.2022

Asiassa tuomioistuimen arvioitavana oli voitiinko katsoa, että tavaramerkin rekisteröintihakemus oli tehty vilpillisessä mielessä. Tapauksessa Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab:lle (jäljempänä Orkla) on 8.10.2018 rekisteröity kuviomerkki luokassa 30, tavaroille ”lakritsi”. Merkki on muodoltaan seitsemänkaarinen piparkakkua tai kukkaa muistuttava kuvio, joka on kokonaisuudessaan musta. Vain muutama päivä rekisteröintihakemuksen jättämise…

30.6.2022

Tapauksessa oli kyse tavaramerkin rekisteröintiesteestä ja tavaramerkkilain 13 § mukaisesta rekisteröintisuostumuksesta. Tuunaansaaren Luola Oy (jäljempänä valittaja) vaati tapauksessa markkinaoikeutta kumoamaan valituksenalaisen päätöksen siltä osin kuin hakemuksessa T202052298 oli hylätty RETRETTI-tavaramerkin rekisteröinti. Valittaja vaati asian palauttamista Patentti- ja rekisterihallitukselle (jäljempänä PRH) tavaramerkin rekisteröintiä kosk…

28.6.2022

Tapauksessa oli kyse ”GLAUCOMAFEST” tavaramerkin erottamiskyvystä luokan 41 palveluille, tarkemmin opetuksen tarjoamiseen liittyviin palveluihin. Patentti- ja rekisterihallitus (jäljempänä PRH) oli tapauksessa katsonut, että haettu merkki GLAUCOMAFEST ei ollut erottamiskykyinen luokan 41 palveluille, koska merkin voitiin katsoa mieltyvän ainoastaan haettuja palveluita kuvailevaksi ilmaisuksi ja näin ollen ei ollut mahdollista yksilöidä palveluide…

27.6.2022

Asiassa oli kyse perusteettoman edun palauttamisesta suhteessa musiikkiteosten käytön perusteella maksettuihin tekijänoikeuskorvauksiin. Tapauksessa televisioyhtiö X Oy (jäljempänä X Oy) oli käyttänyt Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n (jäljempänä Teosto) edustamien oikeudenhaltijoiden teoksia. Osapuolten välillä oli aikaisemmin ollut sopimus liittyen teosten käyttöön sekä korvauksiin, mutta tapauksessa ajankohtaisena aikana osapuolten…

22.6.2022

Asiassa oli kyse aputoiminimen rekisteröinnin kumoamisesta. X-WK Logistics Oy Ab (jäljempänä X-WK) oli vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa Blue Water Shipping Oy:n (jäljempänä BWS) aputoiminimen WIKESTRÖM & KROGIUS rekisteröinnin sillä perusteella, että aputoiminimeä ei ollut käytetty kanteen nostamista edeltäneiden viiden vuoden aikana. BWS vaati vastauksessaan kanteen hylkäämistä ja esitti käyttäneensä aputoiminimeä riittävässä laajuudessa…

16.6.2022

Asiassa oli kyse siitä, aiheuttiko kansainvälinen rekisteröinti sekaannusvaaran saman luokan tavaroiden osalta aikaisemmin rekisteröityihin EU-tavaramerkkeihin. Valituksenlaisessa päätöksessä Patentti- ja rekisterihallitus (jäljempänä PRH) oli todennut, että Semper idem Underberg AG:n (jäljempänä vastaajan) kansainvälinen rekisteröinti numero 1498482 GRASOVKA BISONGRASS VODKA (jäljempänä vastaajan kansainvälinen rekisteröinti) ei aiheuttanut seka…

Share: